banner773

Seçim Almanya'da çifte vatandaşlık tartışması başlattı

Almanya'da sandığa giden Türk seçmenlerin çoğunun Erdoğan'ı tercih etmesi üzerine Hristiyan Birlik partileri vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılması planlarına yönelik eleştirilerini artırdı.

DÜNYA 31.05.2023, 12:19
Seçim Almanya'da çifte vatandaşlık tartışması başlattı

Almanya'da muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Almanya'da sandığa giden Türk seçmenlerin çoğunun seçimlerde AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermesi ve Erdoğan'ın yeniden seçilmesi üzerine bazı kentlerde gösteriler düzenlemesi nedeniyle, hükümetin planlandığı vatandaşlık reformuna yönelik eleştirilerini artırdı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, CDU/CSU Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Thorsten Frei, koalisyon hükümetinin planlarının "Yeterince uyum sağlamamış olan daha fazla insanın vatandaşlığa geçme riskini" artıracağını söyledi. Welt gazetesine konuşan Frei, Almanya'daki birçok Türk'ün Erdoğan'ın seçimi kazanmasına sevinmesini "iç karartıcı" olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırma planlarına işaret eden Frei, Alman pasaportu almak için gereken şartların azaltılması için ikna edici nedenler olmadığını belirtti. Geçen yıl "vatandaşlığa geçişlerin sayısının rekor düzeyde" olduğunu hatırlatan Frei, "Öncelikle uyumun başarıya ulaşması gerekiyor, sonrasında da vatandaşlık verilmesi düşünülebilir" şeklinde konuştu.

VATANDAŞLIĞA GEÇİŞ KOLAYLAŞTIRILACAK

Koalisyon hükümetinin üzerinde uzlaştığı vatandaşlık yasa taslağı 19 Mayıs'ta İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Yasa taslağına göre, vatandaşlık almak için en az sekiz yıl yasal ikamet koşulu beş yıla indiriliyor. İyi derecede Almanca konuşan ve topluma uyum sağlamış olanlar için bu süre üç yıla indirilebilecek. Geçimini kendi sağlama ve sosyal yardım almama koşulları, bu yasa teklifinde de korundu.

Yasa teklifi, Almanya'da çifte vatandaşlığı da yeniden mümkün kılıyor. Mevcut yasalara göre, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak zorunda. Almanya'da şu an sadece 2000 yılından önce geçerli olan vatandaşlık yasası çerçevesinde Alman uyruğuna geçenler çifte vatandaşlıklarını koruyabiliyor.

Yorumlar (0)