Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer müzakereleri sürdürmeyeceğiz resti!

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Son Gwon, Amerika ile nükleer silahsızlanma müzakerelerini devam ettirme konusunda isteksiz olduğunu bildirdi.

DÜNYA 23.06.2021, 20:38
Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer müzakereleri sürdürmeyeceğiz resti!

Dışişleri Bakanı Ri Son Gwon, fotoğrafı haber ajansı KCNA'ya yapmış olduğu açıklamada, "Müzakereler bir yana, Amerika ile herhangi bir temas kurma olasılığını dahi düşünmüyoruz. Bu bizi bir yere götürmüyor, sadece değerli zamanımızı alıyor" diye konuştu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong da dün yapmış olduğu açıklamada, müzakere beklentisinin Amerika'yi hayal kırıklığına uğratacağını belirtmişti.

Kim, "Bir Kore atasözü der ki; bir rüyayı görmek değil yorumlamak önemlidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Büyükelçi Ri, Kim'in açıklamasıyla 'Amerika'nın aceleci yargı, varsayım ve beklentilerini boşa çıkardığını' belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen hafta, ülkeyi yöneten Kore İşçi Partisinin kongresinde yetkililere Amerika tarafıyla "hem diyalog hem de karşılaşmaya" hazır olunması çağrısında bulunmuştu.

Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Jong-un'un ifadelerini Amerika ile müzakereler açısından 'enteresan sinyal' olarak değerlendirmişti.

Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim de Pyongyang yönetiminin nükleer programı ve durdurulan görüşmeler hakkında, Güney Koreli ve Japon yetkililerle görüşmesinin ardından Amerika'nın müzakere tekliflerine yakında Kuzey tarafından pozitif bir cevap almayı umduğunu söylemişti.

Amerika ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler
Eski Amerika Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, ilk defa 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.
İki lider, 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'da bir kere daha görüşmüş fakat zirve, beklenenden hızlı ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini devam ettirme kararı almıştı.

İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre, Amerikalılar 'eski tutum ve tavırlarını' devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.

Yorumlar (0)