banner773

Katalan lider Quim Torra: Bağımsızlık için çalışmayı sürdüreceğiz

Katalan lider Quim Torra, bağımsızlık için çalışmayı sürdürecekleri mesajını verdi.

DÜNYA 03.06.2018, 00:42 03.06.2018, 00:42
Katalan lider Quim Torra: Bağımsızlık için çalışmayı sürdüreceğiz

İspanya'da Katalonya özerk bölgesi yönetiminin tek taraflı bağımsızlık referandumu düzenlemesi, bağımsızlık ilan etmesi, bunun üzerine Madrid'in bölgeye kayyım ataması ve bölgesel başkan Carles Puigdemont'un sürgüne gitmesiyle ilerleyen süreçte bir viraj daha dönüldü.

Kayyım atayan ve Puigdemont'un yeniden aday olup başkan seçilmesini engelleyen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un hükümetinin yolsuzluk skandalları silsilesi üzerine güvensizlik oylamasıyla düşmesinin ardından gözler Katalonya'ya çevrildi.

Puigdemont'la dayanışma içinde Katalonya Başkanı seçilen Quim Torra'nın liderliğindeki hükümet, bugün Katalan meclisinde yemin ederek resmen göreve başladı.

6 kadın ve 7 erkekten oluşan 13 kişilik yeni Katalan kabinesi, Barselona'daki bölgesel hükümet binasında yemin etti.

Torra, yemin töreni sırasında, bağımsızlık girişimi nedeniyle devlete isyan ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanarak tutuklanan ya da ülkeden kaçan eski Katalan hükümeti üyelerine selam gönderdi.

Anayasa Mahkemesi yasadışı ilan etse de 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumunun verdiği yetkiye atıfta bulunan Torra, "Hükümet, cumhuriyet şeklindeki bağımsız bir devlete doğru ilerleme konusunda kararlı" dedi.

Meclisin içi ve dışı bağımsızlık yanlılarının 'Özgürlük, Özgürlük' sloganlarıyla inledi.

Tesadüfen aynı gün göreve başlayan yeni İspanya Başbakanı, Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez'e diyalog çağrısı yapan Torra, "Haydi konuşalım, sorunu ele alalım, risk alalım. Aynı masa etrafında oturup hükümetler arası müzakere etmeye ihtiyacımız var'' dedi.

Yeni Katalan hükümetinin göreve başlamasıyla 27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından başlayan merkezi hükümetin bölgeyi doğrudan yönetme uygulaması da otomatik olarak sona erdi.

Sanchez'in başbakanlığı döneminde Madrid'in Katalonya sorununun çözümünde farklı bir yol izleyebileceği beklentisi oluştu. Ancak Sanchez 'İspanya Anayasası ve özerk yönetim statüsüne saygı çerçevesinde' çözüm vurgusu yaptı.

Ancak Madrid'deki 350 sandalyeli mecliste 84 üyeyle azınlık hükümetine başkanlık edecek Sanchez, yasa tasarılarının kabulünde ayrılıkçı Katalanların desteğine ihtiyaç duyacağından bazı ödünler verebilir.

Yorumlar (0)