İngiltere Merkez Bankası tekrar faiz arttırdı!

ABD Merkez Bankası konumundaki Fed'in ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) da yüksek enflasyonla mücadele için faiz artırmaya devam etme yönünde karar verdi. BoE, politika faizini 50 baz puan arttırarak yüzde 1.75'ten 2.25'e yükseltti.

DÜNYA 22.09.2022, 14:44
İngiltere Merkez Bankası tekrar faiz arttırdı!

Geçen ay olduğu gibi bu ay da politika faizini 50 baz puan artıran BoE, 1995'ten bu yana en büyüğü olan ağustostaki artışı tekrarladı. Associated Press (AP) geçen ayki artış gibi bu ayki artışın da son 27 yılın en büyüğü olduğunu yazdı.

Para Politikası Komitesi (PPK) toplantısında yüzde 2.25'e yükseltilen politika faizi son yılların en yüksek seviyesine çıktı.

Çoğu Avrupa ülkesi, sıkı para politikalarını daha da sıkılaştırmakla meşgul. AP, bugün İsviçre Merkez Bankası'nın da tarihinin en büyük faiz artışına gittiğine dikkat çekti.

BoE PPK'nın 9 üyesinin tamamı, faiz artırımı yönünde oy verdi. 50 baz puan 4'e karşı 5 oyla belirlendi. Üç üye faizin 75, bir üye 25 baz puan artırılması yönünde oy kullandı.

BoE aynı zamanda Britanya ekonomisinin halihazırda resesyona girdiği uyarısında da bulundu. Zira BoE 3. çeyrek için GSYİH büyüme beklentisini +0.4'ten -0.1'e indirdi. Bu tahmin gerçekleşirse Britanya ekonomisi iki çeyrek üst üste daralmış olacak ve resesyonun teknik tanımını karşılamış olacak.

Yorumlar (0)