G7 liderleri Fransa'da: Bu yılın teması "eşitsizlikle mücadele"

Trump, Johnson'a Brexit konusunda desteğini açıkladı

DÜNYA 25.08.2019, 11:27
G7 liderleri Fransa'da: Bu yılın teması "eşitsizlikle mücadele"

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'nın yer aldığı G7 Zirvesi, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkenin güneybatısındaki Biarritz kentinde liderler onuruna verdiği akşam yemeğiyle başladı.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'ı Biarritz'deki Hotel du Palais'de karşıladı.

Amazon yangınları gündemde 

​Zirvenin ana teması eşitsizlikle mücadele olarak belirlendi. Zirvede güvenlik, iklim değişikliği, kadına şiddet ve cinsiyet eşitliği gibi konuların ele alınacağı belirtildi. Liderlerin Ukrayna, Suriye, İran ve Brexit gibi konuları da görüşmesi bekleniyor. Amazon yağmur ormanlarında haftalardır devam eden ve medya ve kamuoyunun ilgilenmediğiyle eleştirilen yangınlar da zirvenin temel konularından biri olarak ele alınacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brezilya Devlet Başkanı küresel iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşeni yapmazsa AB ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki Mercosur ticaret anlaşmasını durduracağını söyledi. Britanya Başbakanı Boris Johnson ise Macron'un tepkisini eleştirerek "İnsanlar serbest ticarete müdahale etmek için her türlü bahaneyi kullanıyorlar" dedi. 

Liderler,  "uluslararası ekonomi/ticaret ve uluslararası güvenlik konusunda takvim oluşturma" ve "eşitsizlikle mücadele" ve "G7'nin Afrika ile ortaklığı" konulu oturumlara katılacak.

Zirvenin üçüncü ve son gününde de 'iklim, çeşitli canlılar ve okyanuslar' ve "dijital dönüşüm" başlıklı oturumlar düzenlenecek.

Trump ve Macron iki saat baş başa görüştü 

Trump ile Hotel de Palais’nin lokantasında öğle yemeği yiyen Macron, İran konusu başta olmak üzere, iki ülke arasında krize yol açan sorunları konuştu. 

Macron ve Trump baş başa ve iki saatten daha uzun bir araya geldi. Görüşmeden yansıyan bilgilere göre, iki lider 2 saat boyunca görüş ayrılığında oldukları tüm konuları ele aldı, ancak görüşmenin en uzun konusu İran oldu. Trump, Macron’a, “İran’la bir çatışma aramadığını, sadece gerçek bir anlaşma arayışında olduğunu” söyledi. Macron ise Trump’tan, tansiyonu düşürecek şartları oluşturmasını, bunun için İran’ın petrol satışına sınırlı bir süre içinde onay vermesini istedi.

Johnson-Trump buluşması

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Trump  ile gerçekleştirdiği görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Johnson, Trump'ın Çin ile ticaret savaşlarını devam ettirmesi durumunda küresel resesyondan sorumlu tutulacağını söyledi.

Johnson ve Trump bugün kahvaltıda buluştu.  Johnson'ın Brexit konusundaki netliğini desteklediğini söyleyen Trump, "Desteğe ihtiyacı yok, bu iş için doğru adam o" dedi ve ABD-Britanya arasında ticaret anlaşmasının hızlıca gerçekleşeceğini söyledi. 

Trump, "Gelecek yıl Rusya da olmalı" dedi

Trump, Kırım'ın ilhakıyla programdan çıkarılan Rusya'nın gelecek yıl yeniden dahil edilmesi gerektiğini yineledi. Trump'ın önerisine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un hızlı bir yanıtı oldu ve "Böyle bir davet gelirse Kremlin değerlendirecektir" açıklaması yaptı.

AFP'nin aktardığına göre G7 diplomatları Rusya'yı gruba dahil etmek için 'henüz çok erken' olduğunu düşünüyor. 

Protestolara polis müdahalesi 

Liderler zirve için Biarritz'de toplanmışken yakın kentlerde de G7'ye yönelik protestolar düzenleniyor. Dün gerçekleşen ve yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı protestolarda liderlerin çevre politikalarının yetersizliği vurgulanırken polis protestoculara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. 

Yorumlar (0)