İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Srebrenitsa Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde düzenlenen anma etkinliklerine yoğun bir katılımla destek verdi. Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılında Sırp güçler tarafından gerçekleştirilen soykırımda, erkek, kadın ve çocuk ayrımı gözetmeksizin 8 bin 372 kişinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. Bu acı olayın yıl dönümünde anma töreninde yer alarak, hayatını kaybedenleri anmak amacıyla taziye defterini imzaladı.

Başkan Dr. Cemil Tugay, Srebrenitsa'daki anma programı kapsamında sabah erken saatlerde Potoçari bölgesine ulaştı. Burada, kuratörler Azir Osmanović, Elma Hašimbegović ve Elma Hodžić tarafından hazırlanan "Geçenlerin (Geçmeyenlerin) Adımları" isimli sergiyi ziyaret etti. Ardından, uluslararası temsilcilerin katıldığı resmi anma etkinliğine iştirak etti. Bu anma programında, 1995'te bölgedeki savaş sırasında hayatlarını kurtarmak adına eski bir akü fabrikasına sığınan 25 bin Boşnak’ın anısına da özel bir selam duruldu. Törende Başkan Tugay'ın imzaladığı taziye defteri, bu trajik olayın unutulmayacağına dair bir sembol haline geldi.

Anma töreninin ardından, Başkan Tugay ve katılımcılar, Srebrenitsa’nın Potoçari Anıt Mezarlığı'na giderek, ölenler için dua etti. Burada düzenlenen cenaze töreninde, kimlikleri belirlenen 7 soykırım kurbanı daha toprağa verildi. Böylece bugüne kadar defnedilen kurban sayısı 6 bin 772'ye yükseldi. Bu duygu dolu anlar, etkinliğe katılanların gözyaşlarına neden olurken, yerel halk ve diğer katılımcılar arasında birlik ve dayanışma duyguları da pekişti. Başkan Tugay, cenaze töreninde edindiği duygusal izlenimleri paylaşarak, bu olayların bir daha asla yaşanmaması gerektiği konusunda toplumu bilinçlendirme çağrısında bulundu.