Gazete Kritik

CHP'li Ali Öztunç'tan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a vize sorusu: 'Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alamadığı iddiaları doğru mudur?'

GÜNDEM

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vizesi alamadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Öztunç, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılan Suriyeli ve Afgan sığınmacıların yoğun olarak Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yaptığından dolayı Avrupa ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize taleplerini geri çevirdiği yönündeki iddialar doğru mudur?" diye sordu.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vizesi alamadığı iddiaları ile ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Öztunç’un önergesi şöyle:

"Son aylarda yurtdışına gidecek vatandaşlarımız, Schengen vizesi alamamaktadırlar. Bu durumdan dünyaca tanınmış ve topluma mal olmuş sanatçılarımızda nasibini almış ve konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştır. Vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünün kısıtlanması ülkemizin dış dünyadaki itibarının ne durumda olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca son yıllarda yurtdışına iltica başvurularında büyük bir artış gözlendiği ve bu başvurular arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılan Suriye ve Afgan sığınmacıların çoğunlukta olduğu dile getirilmektedir.

Buna istinaden;

? Yıllar itibariyle son beş yıl içinde yurtdışına çıkış vize talebi ret olan vatandaş sayısı kaçtır? 

? Türk vatandaşlarına, sanatçılara, iş insanlarına vize verilmemesi nedeniyle ilgili Türkiye’deki yabancı elçiliklerle herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Yapılmış ise ret gerekçeleri nelerdir? 

? Türkiye’nin schengen vizesi başvurularında aldığı ret cevabı diğer ülkelerle kıyaslandığında bu oran ne kadardır?

? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılan Suriyeli ve Afgan sığınmacıların yoğun olarak Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yaptığından dolayı Avrupa ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize taleplerini geri çevirdiği yönündeki iddialar doğru mudur?

? Topluma mal olmuş dünyaca tanınmış sanatçılarımızın dahi vize alamadığı ve konserlerini iptal etmek zorunda kaldıkları doğru mudur? Doğru ise bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?"

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.