CHP'li Necati Tığlı: Yılmaz Güney Filmleri Hâlâ Neden TRT’de Yasak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Yılmaz Güney Filmleri Neden Hâlâ TRT’de Yasak

Vekil Haberleri 15.09.2021, 11:51
CHP'li Necati Tığlı: Yılmaz Güney Filmleri Hâlâ Neden TRT’de Yasak

Necati Tığlı, “dinamik, yaratıcı, üretken, hoşgörülü ve mutlu bir toplumda kültür ve sanat etkinliklerinin katkısının tartışılamaz olduğunu söylerken, gelişen ve üreten bir toplum ancak ve ancak sorgulayan, araştıran, biriktiren ve düşündüğünü ifade edebilen bireyler ile mümkün olabileceğini” söyledi.

 

Ülkemizde sinemadan tiyatroya, müzikten operaya, baleden resim ve heykele, danstan edebiyata kadar tüm sanat dallarının kamu tarafından desteklenmesinin şart olduğunu ifade eden Milletvekili Necati Tığlı, “çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek için kültürel gelişmeler de en az siyasal, sosyal ve ekonomik gelişme kadar önemlidir” dedi.

 

Yılmaz Güney Filmleri Neden Hâlâ TRT’de Yasak

Tığlı, “sanatın ve sanat çalışmalarının, sinemanın ve sanatçının, tiyatronun ve resim çalışmalarının hangi aşamada olduğunu sorgulamak için konuyu TBMM gündemine taşıdığını ve konunun muhatabı olan Kültür ve Turizm Bakanı’na “1982 Cannes Film Festival'inde Altın Palmiye ödülü alan “Yol” filminin unutulmaz büyük sanatçısı merhum Yılmaz Güney’in filmleri neden televizyonlarda gösterilmiyor” diye sorduğunu ifade etti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakanı’nın görevlerinden birinin de evrensel kültür ve sanat değerlerini yaşatmak, tanıtmak ve bilgiye erişimi kolaylaştırmak olduğunu ifade eden TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlansın diye aşağıda ki soruları içeren önergesini TBMM başkanlığına verdi.

 

·         Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptığınız süre içinde, Bakanlığınız kaç sanatçıya, kaç sanat ve sanat gösterisine destek vermiştir? Bakanlığınızın desteği ile TRT ekranlarında gösterimi devam eden kaç dizi ve sinema vardır? Ayrılan bütçe ne kadardır?

 

·         Görev yaptığınız süre içinde Bakanlığınız, sinema, tiyatro, resim, heykel, opera, dans, orkestra, bale ve konser ile ilgili araştırma ve çalışma yapan gerçek ya da tüzel kişilere burs vermiş midir? Vermişse bu destekler hangi şartlarda ve kimlere vermiştir? Miktarları ne kadardır?

 

·         Göreviniz boyunca yasaklatılan kaç tiyatro, kaç sinema, kaç kültür ve sanat etkinliği oldu? Yasaklatılma gerekçeleri nelerdi?

 

·         Sanat hayatına onlarca film ve ödül sığdıran, “Çirkin Kral” “Umut”, “Baba”, Ağıt”, “Sürü”, “Duvar” ve 1982 Cannes Film Festival'inde Altın Palmiye ödülü alan “Yol” filmlerinin unutulmaz sanatçısı merhum Yılmaz Güney’in filmleri neden televizyonlarda gösterilmiyor? Senaryo, yapım ve gösterim yıllarının üzerinden neredeyse 40’yıla yakın bir süre geçtiği halde, bu filmler hangi gerekçelerle TRT ve Televizyon ekranlarında gösterilmiyor?

 

Yorumlar (0)