CHP'li Keven Malul Sayılmayan Gazilerin Sesi Oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven; Plan Bütçe Komisyonu’nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönelik yaptığı konuşmasında malul sayılmayan gazilerin taleplerini gündeme getirdi.

Vekil Haberleri 20.11.2019, 12:10
CHP'li Keven Malul Sayılmayan Gazilerin Sesi Oldu

Keven'in Konuşması Şöyle:

“Malullük oranı gibi gerekçelerle gazilik unvanı elinden alınan ve ödenen ücretlerin ve protezinin dahi faiziyle elinden alındığı belirlenen gazilerimizin yaşadığı bu mağduriyetler telafi edilmelidir. Bu yurttaşlarımızın talepleri acilen geniş kapsamlı ele alınmalıdır. Malullük oranı üzerinden bir ayrımcılık yapılmasını asla tasvip etmiyorum. Maalesef santimle gazilik ölçülüyor. Bu uygulamayı terk edin artık. 20 bin yurttaşımız gazilik unvanı tanınmasını bekliyor. Terörle mücadelede yaralanmış, parmağı kopmuş, vücudunda şarapnelle veya kurşunla gün gün zehirlenerek yaşayan yurttaşlarımız haklarının teslim edilmesini istiyorlar. Sayın Bakan malul sayılmayan gazilerimiz için bir çalışma yapılması önem arz ediyor.”

Staj Sigortası Emekliliğe Esas Sayılmalı

Meslek Lisesi mezunlarının staj sigortası mağduriyetini de gündeme getiren Ali Keven, zorlu şartlarda staj yapan meslek lisesi ve çıraklık eğitimi öğrencilerinin sigortalarının emekliliğe esas sayılmasını istedi.

“Daha önce gündeme getirmiş olduğum staj sigortası mağduriyeti ile ilgili vermiş olduğum kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti. Bu sorunu bakanlık yetkilileri incelerse yerinde ve haklı bir talep olduğu görülebilir. Yüzbinlerce meslek lisesi ve çıraklık eğitimi mezunu zor koşullarda atölyelerde, fabrikalarda staj yaptı. Ancak bu staj sigortalarının hiç biri emekliliğe esas sayılmamakta. Bu toplumda adalet duygusunda derin bir zedelenmeye yol açıyor. Düşünün bir avukatlık stajında büroda staj yapıyorsunuz bu emekliliğe esas sayılıyor. Tıpta uzmanlık asistanlık öğrencisisiniz bu geçirdiğiniz süreler emekliliğe esas sayılıyor. Ancak mesleki stajlara gelince hiç biri emekliliğe esas sayılmıyor. Bunca insanın talebi nedir ne getirir ne götürür diye bir çalışma dahi yapılmıyor. Meslek lisesi mezunları bu mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma yapılmasını talep ediyorlar. Seslerinin duyulduğunu görmek istiyorlar.”

Yorumlar (0)