CHP'li Kaya: Salda Gölü’nün Turkuaz Rengini Soldurmayacağız!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya bir dizi ziyaret ve etkinliğe katılmak için Burdur’a geldi. CHP İl Başkanlığında Burdur İl Başkanı izzet Akbulut ve Burdur Milletvekili, Mehmet Göker ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Kaya beraberindeki heyetle, Burdur Belediye Başkanlığını, CHP Yeşilova İlçe Örgütünü ve Yeşilova Belediye Başkanlığını ziyaret etti.

Vekil Haberleri 30.10.2019, 17:40
CHP'li Kaya: Salda Gölü’nün Turkuaz Rengini Soldurmayacağız!

CHP Spor Kurulu Başkanlığını da yürüten Yıldırım Kaya, daha sonra çevre il ve ilçelerden gelen spor insanları, CHP Spor Kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla, Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapılmasına dikkat çekmek için, üzerinde “Salda Gölü mavi kalsın” yazılı tişörtler ve spor kıyafetleriyle Salda Gölü çevresinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Salda Gölü çevresinde Millet Bahçesi yapılmasına karşı çıkan Kaya, “Salda Gölüne her koşulda sahip çıkacağımızı Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyuracağız. Salda Gölü’nün turkuaz rengini soldurmayacağız!” dedi.

Yetkililere de çağrı yapan Kaya, “Salda Gölü’nün siyasi bir karara kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Salda Gölü’nün ölümüne neden olacak hiçbir kararı tanımıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Salda Gölü Mavi Kalsın” etkinliğine çerçevesinde düzenlenen yürüyüşe; Burdur İl Başkanı izzet Akbulut, Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, Isparta İl Başkanı Ahmet Kürkçü, Burdur Milletvekili, Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Burdur Merkez İlçe Başkanı Sıdıka Gül Oğuzkan, Yeşilova İlçe Başkanı Ferdi Ay, Didim Kadın Kolları Başkanı Arzu Kurt, Burdur İl Genel Meclis Üyeleri; Nurettin Korkmaz, Hakan Açar, Celal Saygın, Bozkurt Belediyesini temsilen Ufuk Elkama ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın Açıklaması:

Değerli Basın Emekçileri;

Salda Gölü birinci derece doğal sit alanıdır. Çünkü Salda gölü ve çevresi; sulak alanlardan, ormanlık alanlardan, tarım alanlarından ve kumsal alanlarından oluşmaktadır. Bu alanların hem ulusal, hem de uluslararası sözleşmelere göre korunması gerekmektedir.

Salda Gölü’nü besleyen suyun doğal akışına müdahale etmek, akarsu yataklarını değiştirmek, yerleşime açmak, sularımızı bilinçsizce ve hor kullanmak hem göllerimizi, hem de akarsularımızı kurutur. Kimsenin bilimsel gerçekleri reddetme ve görmezden gelme hakkı yoktur. Vatandaş olarak hepimizin doğayı koruma görev ve sorumluluğu vardır. 

SALDA GÖLÜ SIRADAN BİR GÖL DEĞİL

  • Salada Gölü 2 milyon yıl önce oluşmuş ve bugünlere kadar doğal canlılığını korumuş bir göldür.
  • 184 metre derinliğiyle Türkiye’nin en derin ve en temiz göllerinden bir olma özelliğini taşıyor.
  • Kuş türlerinin önemli yaşam alanlarından biridir. Yaklaşık 110 kuş türü Salda Gölü ve çevresinde barınmaktadır. Bu kuş türlerden 75’i “Bern Sözleşmesi” kapsamında koruma altına alınmıştır. 
  • Salda Gölü’nde kayıtlara girmiş 301 sucul ve karasal bitki türü bulunmaktadır.
  • Salda Gölü’nün kıyı şeridi birinci derecede doğal sit alanıdır. Bilimsel çalımalar hariç dokunulmaması gerekiyor.
  • Salda Gölü’nü eşsiz yapan en önemli özelliklerinden biri de beyaz kumları ve turkuaz mavisi rengidir. Bu özelliğiyle dünyada bir benzeri bulunmayan, eşsiz bir görsel şölen sunuyor.

SALDA GÖLÜ TEHDİT ALTINDA

AKP, Salda Gölü’ne “Millet Bahçesi” yapmayı bir seçim vaadi olarak görse de, kimse bilimsel gerçekleri göz ardı edemez. “Millet Bahçesi” her yere yapılabilir, ancak bizim ikinci bir Salda Gölümüz yok!

  • Salda gölü doğal dengenin bozulması sonucu kuruma tehdidi altındadır.
  • Madencilik ve taşocakları faaliyetleri nedeniyle kirlenme tehdidi altındadır.
  • Bilinçsiz turizm faaliyetleriyle tehdit altındadır.
  • Son dönemde “Millet Bahçesi” projesiyle yapılaşma ve kirlenme tehdidi altındadır.

Salda Gölü’nün AKP’nin siyasi kararlarının sonucu yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Hepimiz gönüllü birer çevreci olacağız. Bu bizim vatandaşlık görevimiz. Siyasi partiler yanlış kararlar alabilir. Alınan yanlış kararların önüne geçme görevi, hangi siyasi partiden olursa olsun duyarlı tüm vatandaşlarımızın sorumluluğundadır.

Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılası kararına karşı gösterilen tepkiler takdire şayandır.  Salda Gölü yok olmasın, bu doğal güzellik ölmesin diye, her siyasi görüşten vatandaşımız mücadele ediyor. Halkımızda çevre bilincinin arttığını görüyoruz. Bu duyarlılık bizi umutlandırıyor. Salda Gölü’nü el ele vererek yaşatacağımıza inanıyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

Bugün saat 13.00’da, çevre il ve ilçelerden gelen spor insanları ve CHP Spor Kurulu üyelerimizle birlikte, Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapılmasına dikkat çekmek için, üzerinde “Salda Gölü mavi kalsın” yazılı tişörtlerimiz ve spor kıyafetlerimizle Salda Gölü çevresinde bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Salda Gölüne her koşulda sahip çıkacağımızı Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyuracağız.  

Buradan yetkililere yeniden sesleniyoruz; Salda Gölü’nün siyasi bir karara kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Salda Gölü’nün ölümüne neden olacak hiçbir kararı tanımıyoruz.

Salda Gölü’nün turkuaz rengini soldurmayacağız!

Yorumlar (0)