CHP'li Emir'den SGK'ya Prim Borcu Olanları Sevindirecek Teklif

SGK tarafından prim borcu olanlara tanınan sağlık hizmeti hakkı, 31 Aralık 2019 itibarıyla sona erecek. Kuruma prim borcu olanlar, 1 Ocak 2020 itibariyle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak yararlanamayacak.

Vekil Haberleri 27.12.2019, 11:40
CHP'li Emir'den SGK'ya Prim Borcu Olanları Sevindirecek Teklif

CHP Milletvekili Murat Emir, sağlığa erişim hakkının kısıtlanmasının Anayasa’nın sosyal devlet, sosyal hukuk devleti ve sosyal güvenlik hakkını düzenleyen maddelerine ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kanun teklifi hazırladı. Emir, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılarak sağlık hakkının prim borcu olan esnaf ve sanatkarlar ile iş bulamayan, primini ödeyemeyen genç işsizler için kesintisiz sağlanmasını istedi.

Kanun teklifinin gerekçesinde; yoksulluk ve işsizlik nedeniyle milyonlarca vatandaşın prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen borçlarını ödeyemediğini söyleyen Emir, giderek derinleşen ekonomik kriz, artan gelir eşitsizliği, istihdamın korunamaması, yoksullaşma ve işsizlik karşısında sağlık ve sosyal güvenlik ihtiyacını daha da artacağına dikkat çekti.

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların sağlık hizmetlerinden 1 Ocak 2020 itibariyle faydalanamayacağına dikkat çeken CHP’li Emir, “2018 yılında prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 6,4 milyon olarak açıklanmıştır. 2020 yılı bütçe sunumunda ise 1,2 milyon kişinin yapılandırma için başvuru yaptığı belirtilmiştir. Dolayısıyla primini ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon Bağ-Kur ve GSS’li önümüzdeki Ocak ayı itibariyle sağlık hizmetinden faydalanamayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Kanun teklifinin gerekçesinde ayrıca, SGK’nın sigortalılarına sunduğu sağlık hizmeti için genel sağlık sigortası (GSS) fon gelirinden, emekli aylık ve ödenekleri için ise sosyal sigorta fon gelirinden ödeme yaptığını hatırlatan Emir, Sayıştay denetim raporundaki bulgular ışığında; genel sağlık sigortası fon gelirlerinin, genel sağlık sigortası kapsamında sağlanan sağlık hizmetlerini karşılamak için yeterli geldiğini ve fazla verdiğini ifade etti. Sayıştay denetim raporlarında ayrıca genel sağlık sigortasından sağlanan ve sağlık hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılmaması gereken genel sağlık sigortası fonunun kanunlara aykırı olarak sosyal sigorta fonu açıklarını kapatmak için kullanıldığının tespit edildiğini belirten CHP’nin hekim milletvekili Murat Emir şu ifadelere yer verdi.

“SGK’nın kendi verileri ve Sayıştay denetim raporlarının sonuçları da açıkça ortaya koymaktadır ki primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için yeterli kaynak mevcuttur. SGK, genel sağlık sigortası fon varlığında kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken fon varlığını kanunun açık hükmüne rağmen açıkları kapatmak için sosyal sigorta fonuna aktaracağına, primini ödeyemeyen Bağ-Kur’lu ve genel sağlık sigortalıların sağlık hizmeti alabilmesi için kullanmalıdır.”

Yorumlar (0)