CHP'li Aydoğan, Bunun Karşısında Durmayan Suç İşler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin maddeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin maddeleri muhalefetin tüm karşı çıkışına rağmen kabul edilmişti. Bugün Torba Yasa ile Meclis Genel Kurulu’na getirileceği ön görülen ve muhalefet partilerinin ve STK’ların da sert bir biçimde karşı çıktığı maddenin geri ekilmesi için muhalefet sert tepki veriyor.

Vekil Haberleri 21.12.2019, 14:55
CHP'li Aydoğan, Bunun Karşısında Durmayan Suç İşler

Genel Kurul’da oylanması beklenen, ilk defa veya yeniden her türlü kamu görevine atanacak kişilere uygulanacak güvenlik soruşturması ve halen süren bu konudaki yargılamalara ilişkin olan 2, 3 ve 9. Maddelerin geri çekilmesi gerektiği üzerine konuşan CHP YDK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, konunun Genel Kurul gündemine bile gelmemesi gerektiğini savunarak sert tepki verdi. Aydoğan, “Bu maddeler erkler ayrılığına darbedir ve insan haklarına aykırıdır. Bunun karşısında durmayan suç işler” dedi.

“YAPILAN OHAL'İ DEVAM ETTİRMEK VE NORMALLEŞMENİN ÖNÜNE ENGEL KOYMAKTIR”

Aydoğan’ın açıklamasından şu satırlara yer verildi: “Kararlı muhalefetin sesi ve öncüsü olan partimiz, bugün Genel Kurula getirilmesi planlanan Torba Yasa içine dercedilmiş, daha öncesinde AYM tarafından da iptal edilen güvenlik soruşturmasını düzenleyen, erkler ayrılığına darbe vuran madde karşısında duruşunu sergileyecek ve bu hak ihlaline karşı asla taviz vermeyecektir. Bugün toplumsal muhalefetin de haklı ve tavizsiz duruşunu da göz önünde bulundurarak bu maddelerin söz konusu edilmemesi gerekirdi. Torba Yasa Meclis literatürüne girdiğinde istisnai durumlarda başvurulacak bir yöntem’ denmişti. Fakat görüyoruz ki bu istisnai durumlar hiç bitmiyor. “Torba yasa rezaletine son vereceğiz” diyenler bu kadar hayati bir meseleyi torbanın içine atıp tombala çeker gibi oylayabileceklerini sanıyorlar. Bu yapmaya yeltendikleri şey düpedüz insan hakkı ihlalidir. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen güvenlik soruşturmasının hayata geçirilme isteği, OHAL'i devam ettirmek ve normalleşmenin önüne engel koymaktır. Meselenin Anayasa Komisyonu yerine Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesini de ayrı bir yol bilmezlik olarak değerlendiriyoruz.”

Yorumlar (0)