ALİ KEVEN: “Çiftçi perişan! Tarımda çözüm önerilerimize kulak verin.”

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, TBMM Genel Kurulu’nda ülke tarımının ve Yozgatlı çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini anlattı.

Vekil Haberleri 05.02.2020, 15:55
ALİ KEVEN: “Çiftçi perişan! Tarımda çözüm önerilerimize kulak verin.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tasfiye edildiğine ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın lisanslı depoculuk sistemini şiddetle savunduğuna dikkat çeken Keven, “Bugüne kadar savunduğunuz hiçbir şey çiftçimizi bir adım ileriye taşımadı” dedi. “Kapısında ‘çiftçinin kara gün dostu’ yazan Toprak Mahsulleri Ofisi son yıllarda çiftçiden uzaklaşarak görevini özel sektöre devrediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi tasfiye ediliyor. Yozgat’ta Şefaatli ve Doğankent Ajans Amirlikleri 1 Ocak itibarıyla kapatılıp sezonluk tesis statüsüne indirildi. Bölgenin en büyük silolarına sahip Yerköy Şube Müdürlüğü ise işlevsiz bir konuma getirildi. Yerköy’de devlete ait silolar bomboş dururken çiftçiler iki yıldır özel bir şirkete ait lisanslı depoya yönlendiriliyor. Türkiye’nin her tarafında buna benzer örnekler mevcut. Lisanslı depoculuk şirketlerinin girdiği bölgelerde TMO şubeleri tasfiye ediliyor” diye konuştu.


Çiftçilerin geçinemediği için üretimden koptuğunu ve bu durumun Bakanlık tarafından da iyi bilindiğini söyleyen Keven, TÜİK’e ait tarımsal üretim rakamlarını paylaştı. “TÜİK tarafından yayımlanan bazı üretim bilgilerini paylaşmak istiyorum. BUĞDAY üretimi, 2000 yılında 94 milyon dekar alanda yapılırken her yıl azalarak 2018 yılında 73 milyon dekara düşüyor. ARPA üretimi ise, 36 milyon dekar alanda yapılırken 2018 yılında 26 milyon dekara düşüyor. BUĞDAY üretimi 20 yıldır hiç değişmiyor ve 19-20 milyon ton arasında devam ediyor. ARPA üretimi de yine 20 yıldır hiç değişmiyor ve 7-8 milyon ton arasında devam ediyor. Ancak ülke nüfusu artıyor. AKP iktidara geldiğinde ülkemizin nüfusu 65 milyon. Peki, şuan kaç? 82 milyon. Nüfusumuz bunca artarken
tarımsal üretim yerinde sayıyor. Arada ki ihtiyacı gidermek için tercih ettikleri yöntem ise üretim değil ne yazık ki ithalat”


2019’da 7 milyon ton buğday ithal edildi


Üretim yapılan alanların 26 milyon hektardan 23 milyon hektara, çiftçi sayısının ise 2 milyon 760 binden 2 milyona gerilediğini söyleyen Keven, “Karşımızda ki üretim tablosu bu. Yani çiftçilerimiz geçinemediği için üretimi terk ediyor. Artık herkes biliyor ki ülkemiz bir ithalat cenneti! Tarım ülkesi dediğimiz ülkemizde 2018 yılında 5 milyon 800 bin ton, 2019 yılında 7 milyon ton buğday ithal edildi. Türk çiftçisi perişan ama ithalat yapılan ülkelerin çiftçileri gayet memnun.”


Atatürk’ün köylüsü perişan


Çiftçilerimizin bu tabloya karşı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü ve Sayın Bakan Pakdemirli’nin ne yaptığını sorduklarını ifade eden Keven, “Çiftçilerimiz artık kaderine terk ediliyor! Seslerini duyuramıyorlar. Defalarca talep ettiğimiz borç ertelemesi yönünde ki taleplerimizi dikkate almadınız ve şuan yüz binlerce çiftçi icra dosyalarıyla uğraşıyor. Sayenizde borçlarından dolayı Atatürk’ün köylüsü, milletin efendisi çiftçilerimiz cezaevlerinden bize mektup gönderiyorlar.”


Çiftçi 6 buçuk liraya mazot alıyor

“Yozgat’ta ekilen tarım alanları 1 milyon dekar eridi. Ağırlıklı kuru tarım yapıldığı için bunun 3 buçuk milyon dekarında arpa ve buğday ekimi yapılıyor. Çiftçi 1 liraya buğday satıyor 6 buçuk liraya mazot alıyor. Mazotta KDV ve ÖTV derhal kaldırılmalıdır. Yatta, kotrada vergi nasıl kaldırıldıysa; traktöre, biçerdövere verilen mazotta da öyle kaldırılmalıdır.”


Yozgatlı Mercimek Üreticisi Destek Bekliyor


“Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık vurguladığı gibi Yozgat’ın kokulu yeşil mercimeği meşhurdur. Yeşil mercimek üretimi Yozgat’ta 18 yılda 200 bin dekardan 105 bin dekara geriledi. Üretim ise 17 bin 500 ton iken 14 bin tona geriledi. Mercimek üreticileri destek bekliyor. Gelin ihtiyaç sahibi çiftçilere ücretsiz tohum verelim ve üretimi yeniden artıralım.” Soğanda ihracat yasağı acil kaldırılmalı“Ayrıca Aydıncık’ta, Kazankaya’da ve Yerköy ilçelerimizde soğan üreticileri ihracat yasağınızdan dolayı ürünlerini çürümeye terk ettiler. İhracat yasağı acil kaldırılmalıdır. İthalat yasaklanmalıdır.”

Çiftçinin mazotunda, elektriğinde vergiler düşürülmeli


“Mazotu çiftçiye vergisiz verelim. Sulamada kullanılan elektrikte yüzde 18 olan KDV’yi acil yüzde 1’e indirelim. Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi milli gelirin en az yüzde birini eksiksiz tarımsal
desteklemeye aktaralım. Üretimi teşvik edelim. Tarımı ithalata mahkûm olmaktan acilen kurtaralım. Bunlar sadece şahsımın değil buğday ve arpa üretiminde ilk beşte olan, şekerpancarında ikinci olan, yeşil mercimekte birinci olan Yozgatlı çiftçilerimizin talebidir. Eğer bu taleplere kulak vermezseniz yakında buğday ekecek, pancar yetiştirecek çiftçi bulamayacağız.”

Yorumlar (0)