CHP'Lİ TOPRAK'TAN KAYYUM DEĞERLENDİRMESİ:DEMOKRASİYE PLANLI BİR DARBE AMAÇLANMIŞTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık değerlendirmeye dair basın açıklamasında, HDP'li belediyelere yönelik kayyum atamalarına tepki gösterdi.

SİYASET 27.08.2019, 14:54 27.08.2019, 15:07
CHP'Lİ TOPRAK'TAN KAYYUM DEĞERLENDİRMESİ:DEMOKRASİYE PLANLI BİR DARBE AMAÇLANMIŞTIR

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Erdoğan Toprak, “HDP’li üç Büyükşehir Belediye Başkanının görevden alınıp yerlerine kayyumların atanması, demokrasiye ve millet iradesine siyasi darbedir.” İfadelerini kullandı.

Toprak, 31 Mart’ta yüksek oy oranlarıyla seçilen HDP’li üç Büyükşehir Belediye Başkanının idari bir kararla görevden alınması konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

RÖVANŞİST BİR YAKLAŞIM

İktidar görevden almaların “geçici” olduğunu başkanların haklarında açılmış soruşturmalar bulunduğunu savunmaktadır. Ancak başkanların görevden alınma esasları ve usulleri ile yerlerine kimlerin geleceğine ilişkin yasal düzenlemeler açıktır. 2016 yılında yapılan benzer uygulama ile yine haklarındaki soruşturmalar gerekçe gösterilerek “geçici” diye görevden alınan başkanlar neredeyse üç yıldır cezaevindedir. İktidar 31 Mart’ta uğradığı seçim yenilgisi ve karşı karşıya kaldığı hezimetin rövanşını devlet ve iktidar erkini kullanarak alma yoluna gitmektedir.

İKTİDARIN SUÇLULUK TELAŞI

 İktidar; hakka, hukuka, adalete ve yasalara uygun davransaydı, bu üç belediye meclisinde HDP’li çoğunluk olduğundan yine HDP’li bir başka isim başkanlığa vekâlet edecekti. Kayyum valilerin belediye meclislerini yok sayarak, kendi seçtikleri memurlardan oluşturdukları encümeni meclis yerine yetkilendirmeleri ve meclislerin toplanmasını süresiz ertelediklerini açıklamaları bu suiniyetin kanıtıdır. Seçtikleri başkanların görevden alınmasına tepki gösteren, protesto eden halkın üzerine orantısız şekilde polis gücüyle gidilmesi, demokratik bir hakkın engellenmek istenmesi, milletvekillerinin, HDP başkanlarının açıklamalarının polis tecridiyle önlenmeye çalışılması iktidarın suçluluk telaşının belirtisidir.

DEMOKRASİYE PLANLI BİR DARBE AMAÇLANMIŞTIR

 YSK’nın adaylıklarında sakınca görmediği kişilerin başkan seçildikten sonra bu şekilde görevden alınmaları halkın sandığa ve demokrasiye inancını sarsacak yasalara ve anayasaya güvenini zedeleyecek süreçlere neden olacaktır. İktidarın örtülü bir dikta rejimi hedeflediğinin işaretlerini içeren bu süreçte, valilerin 31 Mart seçimimin hemen ertesinde 1 Nisan’da İçişleri Bakanlığına başvurarak belediye başkanlığına kayyum atanmasını talep ettiklerinin açığa çıkması bu senaryonun seçimden önce hazırlandığını, planlı bir şekilde demokrasiye darbe yapılmasının amaçlandığını apaçık göstermektedir. İçişleri Bakanlığı’nın, iktidar sözcülerinin dile getirdikleri bahaneler, soruşturma dosyaları vb. gerekçeler tamamıyla geçmişteki kumpas davaların birebir kopyası niteliğindedir.

Yorumlar (0)