CHP'Lİ GÜLAY YEDEKCİ; TOPKAPI SARAYINDA NELER OLUYOR?

Topkapı Sarayı’nın denize bakan yamacında risk incelemesi yapılmış mıdır? Yapıldıysa hasar nerelerde oluşmuştur ve durumu nedir?

MECLİS 06.03.2017, 11:09 06.03.2017, 11:09
CHP'Lİ GÜLAY YEDEKCİ; TOPKAPI SARAYINDA NELER OLUYOR?

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKCİ, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi AVCI tarafından cevaplandırılmak üzere vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

 
2016 yılının Nisan ayında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında yer alan çay bahçesinin duvarı çökmüştü. Şimdi de Topkapı Sarayı’nın bazı bölümlerindeki yarıkların oluştuğu, saray zemininin denize doğru kaydığı ve zeminin sıvılaşması nedeniyle bu kaymanın gerçekleştiği olduğu basına yansımıştır.

Bu bağlamda;


1.         Topkapı Sarayının zemininin kayma nedeni nedir?

2.         Topkapı Sarayının zemininin kayması ile ilgili hangi teknik araştırmalar yapılmıştır? Yapıldıysa alınacak teknik önlemler nelerdir?

3.         Zemindeki sıvılaşma kaç yıldır vardır? Bu süreçte ne gibi önlemler alınmıştır?

4.         Topkapı Sarayının zeminin kayması için yapılan teknik araştırmalarla ilgili raporlar nelerdir? 

5.         Topkapı Sarayının zemininin kayması kazık çakmak suretiyle mi durdurulacaktır? Veya bu kayma hangi yöntemle durdurulacaktır?

6.         Orada bulunan bir Restoran’ın duvarının çöktüğü doğrumu dur?

7.         Topkapı Sarayı’nın denize bakan yamacında risk incelemesi yapılmış mıdır? Yapıldıysa hasar nerelerde oluşmuştur ve durumu nedir?

8.         Topkapı Sarayında çökme tehlikesi olan bölümler nerelerdir?

9.         Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi büyük projelerin Topkapı Sarayı gibi çok önemli tarihi ve kültürel değerlerimize zarar vermemesi için her hangi bir önlem alınmış mıdır?

10.      Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’de ki tarihi eserlerin restorasyonu için ayırdığı bütçe ne kadardır? Topkapı Sarayının zemininin kayması için harcanacak olan bütçe ne kadardır?

11.      Ülkemizde sarayların mevcut durumu nedir? Restorasyon yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bu projeler ehil firmalara verilmekte midir?

Yorumlar (0)