CHP'li Özel, Uyar ve Soma mağdurlarını TBMM Genel Kurulu'na taşıdı

“BU MECLİS’TEKİ HERKESİN SOMA HOLDİNG’DEN UYAR MADENCİLİK’TEN ALACAKLARI OLANLARA BORÇLARI VAR”

Vekil Haberleri 25.11.2018, 12:22 25.11.2018, 12:22
CHP'li Özel, Uyar ve Soma mağdurlarını TBMM Genel Kurulu'na taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kilimli’de yaşanan maden kazasının ardından TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Soma’daki maden faciasının ardından kurulan komisyonun raporunun gereğinin yapılmadığını belirterek, “2 bin 700 işçi hâlâ alacağını alamadı. Bir de Uyar Madencilik var. 748 hemşehrimiz de bu Uyar Madencilikten alacaklı. Geçtiğimiz günlerde, Uyar’ın önünde şlam diye bir şey var yani kömürce zengin bir çamur karışımı, maden işletilirken oluşuyor utanmadan, sıkılmadan geldiler, herkesin gözü önünde o şlamı sattılar, işçilerin parasını vermeden, çamuru satıp, parayı alıp yine kayıplara karıştı bu adamlar. Bu Meclisteki herkesin hem Soma Holding’den, hem Uyar Madencilik’ten alacaklı olanlara borçları var. Soma Komisyon raporunun gereği yapılmadığı için madencilerin hepsinin hayatı hâlâ daha tehlike altında” ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Soma Holding ve Uyar Madencilik mağdurlarını gündeme getirdi. Özel, şunları kaydetti:

RAPORDAKİ 100’Ü AŞKIN HUSUSTAN PEK AZI YERİNE GETİRİLDİ

“Soma'da yaşanan maden faciası, o faciadan önce kurulmasını önerdiğimiz ama kabul edilmeyen o komisyon, 301 kaybımızdan sonra kuruldu, O raporla ilgili birkaç şey söylemek isterim. Birincisi: Dört partinin ortaklaştığı 100'ün üzerinde husustan pek azı yerine getirildi. Büyük bir samimiyetle söyleyebilirim ki şu anda Türkiye'de madenlere inen işçiler, 13 Mayıs sabahı faciadan önce Soma'daki madene inen işçiler ne kadar güvendeyse aşağı yukarı o kadar güvende, daha güvende değiller. Bunu herkes bilsin ona göre biz sorumluluğumuzu bilelim. İkincisi: İşçilere verilen üç tür söz vardı o faciadan sonra. Birincisi, şehitlerin ailelerine, bunların belli bir kısmı, önemli bir kısmı yerine getirildi. Mevcut işçilere verilen sözlerin pek azı yerine getirildi, aşındırılarak geriye alındı birçoğu.

2 BİN 700 İŞÇİ HALA ALACAĞINI ALAMADI

İş güvenliğiyle ilgili verilen sözlerin, yapılması gerekenlerin hemen hemen hiçbir tanesi yerine getirilmedi. İşsiz kalanlara verilen sözlerde 2 bin 700 işçi tazminatını alamadı. O zaman dört parti vardı, dört parti birlikte şirketin bu tazminat hırsızlığına karşı bir madde yazdık, dedik ki, bu şirketin gayrimenkulleri var, İstanbul'da işte Soma Kulesi diye bilinen o kule var, o kuleye TMSF el koymuş, eğer bu para ödenmezse o kulenin satışından gelecek ilk parayla bu tazminatlar ödenecek. Biz kanunu çıkaralı üç buçuk sene oldu ama şirket muvazaalı anlaşmalar yapmak suretiyle ve sarı sendikaya imza attırarak o kuledeki işçilerin hakkını vermiyor, 2 bin 700 işçi hâlâ alacağını alamadı.

BORÇLARI VAR

Son olarak, bir de Uyar Madencilik var, onu sizler Ermenek'ten hatırlıyorsunuz. Bu adamların ailesinde soyadı Uyar olan herkesin maden şirketi var, birisi ölünce o şirketi başkasına devrediyorlar, o şirketten bir şey almak mümkün olmuyor. 748 hemşehrimiz de bu Uyar Madencilikten alacaklı. Mesela, bir tanesi Ali Kandemir, dinamit patlamış, iki gözü önüne akmış, madenin sahibi diyor ki: ‘Ölmedin de kurtulamadım senden.’ Bu 748 kişi, şirket birilerine hep yalandan satıldığı için alamadı kimse. Ama, geçtiğimiz günlerde, Uyarın önünde şlam diye bir şey var yani kömürce zengin bir çamur karışımı, maden işletilirken oluşuyor utanmadan, sıkılmadan geldiler, herkesin gözü önünde o şlamı sattılar, işçilerin parasını vermeden, çamuru satıp, parayı alıp yine kayıplara karıştı bu adamlar. Bu Meclisteki herkesin hem Soma Holding’den, hem Uyar Madencilik’ten alacaklı olanlara borçları var. Soma Komisyonu raporunun gereği yapılmadığı için madencilerin hepsinin hayatı hâlâ daha tehlike altında.”

Yorumlar (0)