Kuzey Kore'ye göre Kovid salgınının sorumlusu Güney Kore

Tüm Kovid pandemisi boyunca tek vaka kayıtlara geçirmedikten sonra nisanda ilk vakaları saptayıp mayısta salgın ilan eden Kuzey Kore'de devlet medyası, bunun sorumlusunun sınırda uçurulan 'yabancı şeyler' olduğunu duyurarak Güney Kore'yi işaret etti.

DÜNYA 01.07.2022, 12:40
Kuzey Kore'ye göre Kovid salgınının sorumlusu Güney Kore

Kuzey Kore devlet medyası, Kovid salgınının çıkışıyla ilgili resmi soruşturmada, nisan başında Kovid testi pozitif sonuçlanan 18 yaşındaki bir asker ve 5 yaşındaki bir çocuğun güneydoğudaki sınır bölgesi Ipho-ri'de bir tepede yabancı şeyler bulduklarının saptandığını yazdı. Haberde "O zamandan beri kötü huylu Kovid-19 virüsü Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde hızla yayıldı" denildi.


Halka 'askeri sınır çizgisi ve sınırlar boyunca bulunan alanlarda rüzgar ve diğer iklim olayları ve balonlarla gelen yabancı şeylerle karşılaşıldığında dikkatli olunması' çağrısı yapan haberde, 'tuhaf bir nesne fark eden herkesin, bunun salgınla mücadele ekibi tarafından acilen kaldırılabilmesi için derhal bildirmesi talimatının verildiği' duyuruldu.


Haberde Güney Kore doğrudan anılmadı. Ancak Güney'deki aktivistler, yıllardır balonlarla Kuzey tarafına propaganda broşürleri ya da insani yardım gibi malzemeler uçurduklarından, ne kast edildiğini herkes anladı.
Bunun üzerine Güney Kore Birleşme Bakanı, Kuzey'in Kovid'in ülkeye nasıl girdiğine dair izahatını kesin dille reddeden bir açıklama yaptı. Açıklamada Kovid'in sınırı o şekilde geçmesine 'imkan bulunmadığı' ifade edildi.(Sputnik)

Yorumlar (0)