Oya Ersoy: " Mülteciler için onurlu ve güvenli bir yaşam sağlansın!"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde, meclise soru önergesi verdi.

GÜNÜN HABERLERİ 20.06.2022, 13:32
Oya Ersoy: " Mülteciler için onurlu ve güvenli bir yaşam sağlansın!"

İşte o soru önergesi:

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre son 70 yıl içinde farklı ülkelerden yaklaşık 84 milyondan fazla kişi zorla yerinden edilmiştir. Buna, 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sırasında komşu ülkelere sığınan 3,7 milyon Ukraynalı dâhil değildir. Dünya çapında yerinden edilmiş nüfusun 26,6 milyonu mülteci ve 4,4 milyonu sığınmacıdır.
Suriye ve Türkiye, dünyadaki mülteci nüfusunun sırasıyla birinci ‘kaynak’ (6,8 milyon) ve ‘ev sahibi’ (3,7 milyon) ülkeleridir. Son 70 yıllık süre içinde zorla yerinden edilmiş toplam nüfusun yalnızca 5,6 milyonunun geldikleri ülkelere geri dönmüştür.
Tüm dünyada ve Türkiye’de de artan göçmen, mülteci ve sığınmacı karşıtlığı; sığınmacılar, mülteciler ve göçmenlerin geldikleri toplumun üyeleri tarafından çoğunlukla bir tehdit unsuru olarak algılanması ve gösterilmesinden kaynaklanmaktadır. 
Irkçılığın yükselmesi ile Türkiye’de yaşayan sığınmacı, mülteci ve göçmenler saldırıya uğramakta, linç girişimlerine maruz kalmakta ve öldürülmektedir. Kadınlar korunma tedbirlerine ulaşmakta engellerle karşılaşmakta, çocuklar nitelikli eğitimden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Sığınmacı, mülteci ve göçmenler kayıt dışı, güvencesiz ve ucuza çalıştırılmaktadır. Sığınmacı, mülteci ve göçmenlere yönelik bütünlüklü politikaların yapılmaması, entegrasyon sürecinin yürütülmemesi insanları, saldırıların, ayrımcılığın ve şiddeti hedefi haline getirmektedir. 

Bu bağlamda;

 1.    Son günlerde artan ırkçılığa karşı bütünlüklü bir politika üretebilmek için yapılan herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
 2.    Irkçı söylemlerin artması ile birlikte bu ülkede yaşayan göçmen, mülteci ve sığınmacıların korunması için ne gibi adımlar atılmaktadır?
 3.    Son 10 yılda kaç göçmen, mülteci ve sığınmacı ırkçı saldırılara maruz kalmıştır? Kaç kişi bu saldırılar sonucu hayatını kaybetmiştir?
 4.    Göçmen, mülteci ve sığınmacıların kayıt dışı, güvencesiz ve ucuza çalıştırılmasına karşı bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
 5.    Göçmen, mülteci ve sığınmacıların kayıt dışı çalıştırılmasına yönelik denetimler yapılmakta mıdır? Bu denetimlerin sonucunda kaç işyerine ceza verilmiştir?
 6.    Göçmen, mülteci ve sığınmacı kadınların korunması için bütünlüklü bir politikanız bulunmakta mıdır?
 7.    Kadınların ve çocukların sağlık hakkına erişimi kolay konusunda ne gibi önlemler alınmıştır?
 8.    Çocukların eğitim hakkına erişebilmesi ve nitelikli eğitim alabilmesi için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
 9.    Akademik kurumlar ve yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteği ile uzun vadeli uyum konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Yorumlar (0)