'Rahatsızlık' itirafı

Başbakan Yıldırım, başkanlık sistemi odaklı anayasa değişikliğine dair AKP içinde ‘itiraz’ seslerinin bulunduğunu doğruladı ve "Arkadaşlarımızın kafalarını karıştıran hususlara dikkat edeceğiz” dedi

GÜNDEM 23.12.2016, 10:46 23.12.2016, 10:46
'Rahatsızlık' itirafı

Birgün’de yer alan habere göre, AKP içinde anayasa değişikliği teklifine itirazların olduğu iddialarını doğrular nitelikte konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Arkadaşlarımızın kafalarını karıştıran hususlara dikkat edeceğiz” dedi. Yıldırım’ın bu açıklamayı kamuoyu önünde yapması dikkat çekti.



Partisinin il başkanlarıyla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, AKP içinde anayasa değişikliğine dair itirazların olduğunu kamuoyu önünde doğruladı. “Bir iki tane, arkadaşlarımızın kafasını karıştıran husus var. Bunlara da dikkat edeceğiz” diyen Yıldırım, “Yanlış bir şeyin üzerinde inat etmenin bir anlamı olmayacağını” söyledi.


Yıldırım, sözlerinin devamında, “Şunu da bilmenizi istiyorum; bu bizim tek başımıza hazırladığımız bir anayasa değişikliği değil. Bir uzlaşma” vurgusu da yaptı.



Kulislerdeki iddialara göre AKP’li vekiller ‘yedek milletvekilliği’ ve Cumhurbaşkanı’nın denetlememesi konularında itirazlarını Başbakan Yıldırım’a iletmişti.



Kılıçdaroğlu’na yanıt


Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘rejim değiştiriliyor’ eleştirisine de yanıt verdi. Türkiye’nin 1923’ten bu yana rejiminin cumhuriyet olduğunu ve bunu Kılıçdaroğlu’nun bir türlü ‘anlamak istemediğini’ savunan Başbakan, “1923’te bedel ödedik, İstiklal Harbi’ni kazandık, rejimi değiştirdik, adını cumhuriyet koyduk. Bu tarihte kaldı, o mesele 1923’te bitti. Şimdi artık yönetim ihtiyaçlarımızı karşılayacak, istikrarı esas alan hükümet sisteminden bahsediyoruz. Bizimki cumhurbaşkanlığı sistemi, sistemin adı cumhurbaşkanlığı sistemidir, nokta” diye konuştu.

 

‘Mosmor olurlar’


Meclis’e sunulan anayasa teklifi için “İş Meclis’te, bizden çıktı” diyen Yıldırım, “AK Parti grubu olarak biz 316 imzayla teklifimizi verdik. AK Parti’de ‘Efendim, filan imzalayacak, filan imzalamayacak’ diye bir sürü tezviratlar çıkardılar, bir kez daha tuş oldular. AK Parti üzerine hesap yapanlar, sonunda kendileri mosmor olur” ifadelerini de kullandı.


Yıldırım konuşmasında, anayasa değişikliği teklifinin içeriğini de özetle şu ifadelerle açıkladı:



» Sistemin adı Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Vatandaş diyor ki, sen memleketin işini yapacaksın. Meclis'e de diyor ki, sen de Cumhurbaşkanı'nın ihtiyacı olan kanunları çıkar, memleketin huzuru, güvenliği için,demokrasimizin gelişmesi için gerekli kanunları çıkar. Cumhurbaşkanı ve ekibini de verilen yetkileri doğru kullanıyor mu, bütçeyi yerli yerinde harcıyor mu diye takip et.



»Birisi Meclis, birisi Cumhurbaşkanı. Diyelim ki anlaşamadılar, bir kriz olursa, Cumhurbaşkanı'na seçime gitme yetkisi veriyor. Otomatik olarak Meclis de gidiyor. Meclis'e seçim kararı alma yetkisi veriyor.



»Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili her türlü kararı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile alıyor ama kişi hak ve özgürlükleri ile kararname çıkaramıyor. İkincisi, münhasıran anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen alanlarda Cumhurbaşkanı kararname düzenleyemiyor.”

Yorumlar (0)