Erdoğan'ın genel başkanlık hesabı

Genel başkan olmasının önünde de bir engel kalmayan Erdoğan’ın, 2018 sonbaharında yapılacak olağan kongrenin daha erken yapılarak genel başkan olacağı, zamanında ya da erken yapılacak bir seçime de genel başkan olarak gireceği konuşuluyor.

GÜNDEM 24.01.2017, 10:13 24.01.2017, 10:13
Erdoğan'ın genel başkanlık hesabı

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Anayasa değişikliğinin nisan ayında yapılacak referandumda kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’ye üye olabilecek. Genel başkan olmasının önünde de bir engel kalmayan Erdoğan’ın, 2018 sonbaharında yapılacak olağan kongrenin daha erken yapılarak genel başkan olacağı, zamanında ya da erken yapılacak bir seçime de genel başkan olarak gireceği konuşuluyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen anayasa değişikliğini, TBMM Başkanlığı’nın, bu hafta onay için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na göndermesi bekleniyor. Yasaya göre, anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı’nca imzalanan yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 60 günün bitiminden sonraki ilk pazar günü referanduma sunuluyor. Buna göre anayasa değişikliğiyle 2 ya da 9 Nisan’da referanduma gidilebileceği beklentisi dile getiriliyor.

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisiyle bağı hemen kurulabilecek. AKP yönetiminin, referandumun hemen ardından Erdoğan’ı törenle partiye yeniden üye yapması bekleniyor. Anayasa değişikliğinde partiye üye olan Cumhurbaşkanı’nın genel başkan olabilmesinin önünde bir engel bulunmuyor.

AKP’nin olağan kongresi, 2018 Eylül’ünde yapılacak. Ancak parti yönetimi, referandumdan sonra olağan kongre sürecini hemen başlatacak. İlçe ve il kongrelerinin bu yılın sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. AKP kulislerinde, 2018 sonbaharında yapılacak kongrenin 2018 yılının başında yapılabileceği kaydediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak seçimi beklemeden genel başkanlığı devralmaya karar vermesi durumunda erkene çekilecek olağan kongrede genel başkanlığa aday olabileceği kaydediliyor. AKP kulislerinde, Erdoğan’ın zamanında ya da erken yapılacak seçime partinin genel başkanı olarak Cumhurbaşkanı adayı olacağı dile getiriliyor.

Yorumlar (0)