Ekime kadar 'başkanlığa' karşı çıkan Bahçeli, tabanına neden 'Evet' dediğini anlatacakmış

‘Partili cumhurbaşkanlığı’ öngören anayasa değişiklik teklifini AKP’yle ittifaka girerek Meclis’ten geçirip referandumun yolunu açan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin parti tabanına neden ‘Evet’ dediğini anlatacağı öne sürüldü.

GÜNDEM 26.01.2017, 17:07 26.01.2017, 17:07
Ekime kadar 'başkanlığa' karşı çıkan Bahçeli, tabanına neden 'Evet' dediğini anlatacakmış

Ekim ayına kadar başkanlık sistemine karşı çıkan MHP yönetimi, 11 Ekim 2016’da Devlet Bahçeli’nin, “AKP başkanlık sistemi inadını sürdürecekse bunu Meclis’e getirmelidir” demesiyle şaşırtıcı biçimde safını değiştirmişti. Başkanlık sistemini öngören anayasa teklifi AKP ve MHP’nin mutabakatıyla 10 Aralık’ta Meclis’e sunulup önce komisyonda sonra da genel kuruldan geçirilmişti. Teklif iki tur oylama sonucunda 339 oyla kabul edilmiş, böylece referandum süreci başlamıştı.

 

MHP’deki hızlı değişim, referandumda parti tabanının nasıl davranacağı konusunda da merak uyandırıyor. Birçok analist, referandumda MHP seçmeninin belirleyici olacağının altını çiziyor.

 

Meclis’teki ‘Evet’ gerekçelendirilecek

 

Habertürk’ten Ömer Topsakal’ın haberine göre, Bahçeli, parti tabanına referandumda ‘Evet’ deme çağrısı yapmak yerine, Meclis’te teklife neden ‘Evet’ dediğini anlatacak.

 

MHP’nin, önceliği ‘Evet’ çağrısına değil, tabanın iknasına vereceği kaydedilirken, bunun için de ‘MHP’nin bu sürecin içinde neden yer aldığı’ anlatılmaya çalışılacak.

15 Temmuz’la işlenecek

 

Habere göre Bahçeli kampanyasında darbe girişimini de etkili biçimde kullanacak. MHP lideri, parti tabanına “15 Temmuz gecesi sokağa Erdoğan için mi çıktınız, memleket için mi?” diye sorup bu anayasa değişikliğinin de “Erdoğan için değil, millet için” yapıldığı mesajını verecek.

 

MHP’nin ağır topları parti tabanının değişikliğe karşı olduğu iddiasını yalanlarken, Bahçeli’nin sahaya inmesiyle seçmenlerin parti görüşünü benimseyeceğini savundu. Yine parti kurmaylarına göre ‘başkanlık’ iyi anlatılırsa, referandumdan yüzde 60 kabul oyuyla çıkabilir.

 

Yorumlar (0)