CHP'li İRGİL:'SİGARA ALMASI YASAK ÇOCUKLARI EVLENDİRECEKLER!'

Hükümetin önceki gece geç saatlerde getirdiği cinsel istismar önergesine ilişkin “Bu düzenleme sadece ailelerin dini nikah kıydığı çocukların mağduriyetini gidermek için bir defaya yönelik bir düzenlemedir” açıklaması yapan Adalet Bakanına CHP’li Ceyhun İrgil’den itiraz geldi:

GÜNDEM 18.11.2016, 13:20 18.11.2016, 13:20
CHP'li İRGİL:'SİGARA ALMASI YASAK ÇOCUKLARI EVLENDİRECEKLER!'

YİNE, BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ ANLAYIŞI

“16 yaş altında çocukların evlenmesini savunan bir Adalet Bakanımız var! 18 yaşından küçük çocuklara bakkaldan sigara almak, oy kullanmak, ehliyet yasak ama evlenmek, üstelik tecavüzcüsü ile evlenmek serbest! Bu düzenleme mağduriyet gidermekten öte, kız çocuklarını daha fazla mağdur edecektir!”

 

HEM SUÇ DİYORSUNUZ, HEM SAVUNUYORSUNUZ

 

Yine “Bir kereden bir şey olmaz” anlayışıyla karşı karşıya olunduğunu belirten İrgil, çocukların yaşamlarını derinden etkileyecek bu düzenlemenin bir kereliğine bile uygulanmaması gerektiğini, bunun emsal teşkil edeceğini dile getirdi.

 

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil düzenlemedeki ifadelerde bile yanlışlık bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

 

“Adalet Bakanı diyor ki, düzenleme tecavüzcüleri kapsamıyor. Adalet Bakanı zorla, tehditle cinsel istismar suçunu işleyenlerin yani tecavüzcülerin bu düzenlemeden yararlanamayacağını söylüyor. Düzenlemede ‘Cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir neden olmaksızın cinsel istismar suçunu işleyenlerin’ diyor. Bu cümle bile başlı başına sorunlu değil mi? Zorla ve tehditle olmayan, rızayla gerçekleşen cinsel istismar var mı? Ayrıca düzenlemede ‘suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler’ hakkında verilmiş cezaların da kaldırılacağı belirtiliyor. Cinsel istismarın bir suç olduğunu belirten ama bu suçu kaldıracağını söyleyen bir düzenlemeyle karşı karşıyayız.”

 

ÇOCUĞU DEVLET KORUMAZSA...

 

İrgil, salt hapiste yer açmak için getirilen, suçluların dışarıya çıkarılabilmesine yönelik bir düzenleme yapmanın vicdansızlık olduğunu belirterek şöyle devam etti:

 

“Bizim en büyük sorunumuz empati eksikliği. İnsanın kendisini, o kız çocuğunun yerine koyabilmesi gerek. Ailesinin zoruyla evlenmek durumundaki çocukları korumak devletin görevidir. Çocuğu ailesi korumazsa, devlet korur. Devlet, madem aile çocuğuna dini nikah kıymış, o zaman bu çocukların evlenebilmesine olanak sağlayalım, diyemez. Ailelere söz geçiremedik, resmi nikah yaşının altındaki çocuklarını dini nikahla düğün dernekle evlendiriyorlar, o yüzden sorunu böyle çözüyoruz olmaz! Diyor ki Adalet Bakanı, küçük yaşta evlilikleri önlemek için Türkiye’deki en önemli tedbirleri AKP hükümetleri aldı. O halde, 16 yaşın altındaki 3 bin kız çocuğunun resmi nikah yapmasına olanak veren bu düzenlemeyi nereye koyacağız? Bu övündüğünüz tedbirlerle çelişmiyor mu? Kamuoyunu hükümetin getirmek istediği bu düzenlemeye karşı çıkmaya davet ediyorum. Söz konusu olan bizim çocuklarımız. Söz konusu olan tecavüzün meşrulaştırılmasıdır.”

 

Yorumlar (0)