CHP’Lİ ATEŞ, KALKINMA PLANINDA YER ALAN “BİRLİK MODELİ”NE KARŞI UYARDI

CHP’li Ateş, kısırlaştırma ve bakım yapılmayan belediye bakımevleri bile yeterince denetlenmezken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şimdilerde sokak köpekleri için daha büyük toplama merkezleri hazırlığı yaptığı haberlerinin gündeme geldiğine dikkat çekti.

GÜNDEM 21.10.2023, 09:34
CHP’Lİ ATEŞ, KALKINMA PLANINDA YER ALAN “BİRLİK MODELİ”NE KARŞI UYARDI

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, “Ülkemizde sayısının 5 milyon olduğu tahmin edilen sahipsiz hayvanların belediyelerimizde eşzamanlı olarak kısırlaştırılmasıyla sokaklarda yaşanan sorunun 2-3 yıl gibi kısa bir süre içinde çözüme kavuşturulması mümkün. Vicdanın da aklın da yolu bir… Ölüm kampları olarak anılan barınakların sayısını artırmak yerine ülke çapında hızla kısırlaştırma seferberliği başlatalım. Barınaklar yerine aynı zamanda daha ekonomik olan kısırlaştırma ünitelerini kuralım. Kalkınma Planında yer alan Birlik Modeliyle döngünün sürmesinden endişeliyiz” dedi.

CHP’li Ateş, kısırlaştırma ve bakım yapılmayan belediye bakımevleri bile yeterince denetlenmezken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şimdilerde sokak köpekleri için daha büyük toplama merkezleri hazırlığı yaptığı haberlerinin gündeme geldiğine dikkat çekti. Çözümün hayvanların hapsedilmesi ve komşu şehir sınırlarına atılması olmadığının geçen zamanda acı biçimde görüldüğünü belirten Ateş, şunları söyledi:

“Hayvan hakları savunucuları, toplam 922 ilçe ile 81 il ve büyükşehrimizin belediye sınırları içinde bakımevi ve kısırlaştırma merkezleri kurarak eşzamanlı kısırlaştırma yapılması halinde bir yılda 2,5-3 milyon hayvanın kısırlaştırılabileceğini hesaplıyor. Böyle bir seferberlikle 2-3 yılda sokakta kısırlaştırılmamış hayvan kalmaz. Bu canların sokaklarda ortalama yaşam süresi 2 yıl. Bu süreçte üreme tamamen kontrol edilebilir. Etkin kısırlaştırmaya ek olarak üretim, satış, ithalat, merdiven altı üretim, internette üretim ve satış gibi diğer kaynakların da denetim ve cezayla kurutulması halinde sorunun çözümünde önemli mesafe alınır. Çip sisteminin Bakanlıkça sıkı takibi çok önemli. Kötü bakımda ise belediyeler mutlaka cezalandırılmalı.”

HOLLANDA, SORUNU KISIRLAŞTIRMAYLA ÇÖZDÜ

Ateş ayrıca, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının Avrupa’dan 7 örnek ülkeyi incelediği çalışmasına işaret ederek, “Bizimle benzer sorunu yaşayan komşu Yunanistan bir süre önce çıkardığı yasal düzenleme ile kısırlaştırma ve geri bırakma seferberliği başlatarak epeyce yol aldı. Sokaklarında sahipsiz hayvan sorunu bulunmayan Hollanda da uzun zamandır ‘Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Geri Gönder’ programını uyguluyor” dedi.

BİRLİK MODELİ ACI DÖNGÜYÜ SÜRDÜRÜR

CHP’li Ateş, “Sahiplendirilemeyen veya hasta hayvanlara ötenazi uygulanması sanıldığı gibi yaygın değil. Keza böyle bir uygulama bizim kültürümüze ve inançlarımıza da uygun değil. Buna karşın çözüm için harekete geçilmesi gecikiyor. 12. Kalkınma Planında işaret edilen Birlik Modelinin hayvanların dev yaşam alanlarında toplanacağı bir projenin parçası olmasından endişeliyiz. Bu durum acı döngünün sürmesine yol açar” dedi.

Yorumlar (0)