Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik aralarında yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci-yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Mahkeme heyeti, bir önceki celse tahliye edilen sanıklar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talebini reddetti.

GÜNDEM 02.01.2017, 17:15 02.01.2017, 17:15
Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi

Birgün’de yer alan habere göre, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilir Kaya ve hakkında yakalama kararı bulunan sanık Bilge (Aykut) Contepe ile avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın cezaevine yazı yazılmış olmasına rağmen hazır edilmediğini tutanağa geçirdi.

 

YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

 

Sanık Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, müvekkilinin yazar olması nedeniyle mesleki yaşamını sürdürebilmek için yurtdışından aldığı burslara gereksinimi olduğunu belirterek yurtdışı yasağının kaldırılmasını ve pasaport iptalinin değerlendirilmesini talep etti. Sanık Necmiye Alpay'ın avukatı da yurtdışı yasağının kaldırılmasını istedi. Yakalamalı sanık Ragıp Zarakolu'nun avukatı ise müvekkilinin 5 yıldır İsveç'te yaşadığını bu nedenle sanığın ifadesinin istinabe yoluyla alınmasını talep etti. Tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın avukatı ise müvekkilinin faaliyetinin tamamen gazetecilik olduğunu, örgütsel faaliyetle değerlendirilemeyeceğini belirterek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

 

DURUŞMALARDAN VARESTE...

 

Mahkeme heyeti, sanık İnan Kızılkaya'nın gazetede yayımlanan yazı içerikleri, kuvvetli suç şüphesini gösterir deliler bulunması, bir kısım sanıkların kaçak olmaları sebebiyle sanığın da kaçabileceği şüphesini uyandırır olgular bulunmasını dikkate alarak tutukluluk halinin devamına karar verdi. İfadesi alınan sanık Bilge Contepe hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına, Contepe ile birlikte sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın duruşmalardan vareste tutulmalarına hükmetti. Sanık Ragıp Zarakolu için İsveç adli makamlarıyla gerekli yazışmaların yapılmasına karar veren heyet, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışı çıkış yasaklarının kaldırılması talebini ise "yargılamanın geçirdiği safahat" gerekçesiyle reddetti.

 

Sanıklar Kemal Sancılı, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

Yorumlar (0)