AKP'li vekil: Bizi almıyor diye AB'ye kafa atmak aleyhimize

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AKP'li Cemal Öztürk, Türkiye'nin AB'ye yaklaşımı konusunda hükümet ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ayrışma yaşayan ifadeler kullandı.

GÜNDEM 13.12.2016, 12:13 13.12.2016, 12:13
AKP'li vekil: Bizi almıyor diye AB'ye kafa atmak aleyhimize

Birgün de yer alan habere göre, 'Biz AB’den çıkıyoruz' dediğiniz an yatırımcı tedirgin olur. Tedirginlik Türkiye’ye para girişini düşürür, risk primini yükseltir" diyen AKP'li Öztürk, hükümete "Dolayısıyla özel sektörün moralini bozacak işlerden kaçınmalıyız. Mesela 'AB bizi almayacak' evet ama bunu baştan biliyorduk, bizi almıyorsunuz diye AB’ye kafa atmak aleyhimize çünkü AB ile ortağız. Ticari ortağız" uyarısında bulundu.

 

Cemal Öztürk'ün Star gazetesinden Fadime Özkan'a verdiği söyleşinin ilgili bölümü şöyle:

 

Devlet mi kullanamıyor yoksa sivil alan, sermayedarlar, ekonomik birlikler mi kullanamıyor?

 

Her iki taraf da kullanamıyor. Bizim özel sektörümüz devletten ayrı değildir. Özel sektörümüz de devlete bakar, geri vitese alır, frene basar bekler. Dolayısıyla özel sektörün moralini bozacak işlerden kaçınmalıyız. Mesela “AB bizi almayacak” evet ama bunu baştan biliyorduk, bizi almıyorsunuz diye AB’ye kafa atmak aleyhimize çünkü AB ile ortağız. Ticari ortağız. Cumhurbaşkanımız ne dedi? “Ankara kriterleri der yolumuza devam ederiz”. AB’deki fasılları iç hukukumuzu, sağlık düzenimizi, sanayi standartlarımızı düzeltmek için yapıyoruz. Yaptığımızda Avrupa’ya ihtiyacımız zaten sınırlı olur. Ama “Biz AB’den çıkıyoruz” dediğiniz an yatırımcı tedirgin olur. Tedirginlik Türkiye’ye para girişini düşürür, risk primini yükseltir. Türkiye’nin risk pirimi yükselirse Hazine ile yarın ihaleye çıktığınızda ve bir puan yüksekten borçlandığınızda bunun ülkeye maliyeti de artar. Sadece devlet borçlanmıyor, sanayiciler, bankalar, sigorta şirketleri Türkiye’deki riskleri dışarı satacak. Büyük bir sigorta şirketimizin yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Türkiye’nin risklerini dışarıdaki bir sigorta şirketine sattığımızda Avrupa’daki sigorta şirketlerinden 3-3.5 puan yukarıdaydık. Zaman içinde düştü ama kazandığımız bu seviyeleri kaybetmemek için onlarla kavga etmeyelim çünkü ekonomik olarak zararlı çıkıyoruz. Ticari kazanımlarımızı kaybetmemek için ekonomik diplomasi yapmamız lazım.

Yorumlar (0)