"Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi"

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Vatandaş etin tadını unuttu” dedi.

EKONOMİ 15.04.2024, 13:08
"Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi"

Son bir yılda dana eti fiyatındaki artış oranı yüzde 83.4'e ulaştı. Bu oran kuzu etinde ise yüzde 118’i buldu. Ete 3 aylık zam yüzde 40’a dayandı. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Vatandaş etin tadını unuttu” dedi.

DÜNYADA FİYATLAR DÜŞERKEN BİZDE ARTIYOR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre; dünya çapında gıda fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 7,7 geriledi. Aynı dönemde Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 70,5 olarak kaydedildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü; tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izliyor. 

ETE 3 AYLIK ZAM YÜZDE 40’A DAYANDI

Tüm dünyada yıllık gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de gıda fiyatların tam gaz arttığını kaydeden CHP’li Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

VATANDAŞIN EVİNE RAMAZANDA ET GİRMEDİ

“Son bir yılda dana eti fiyatındaki artış oranı yüzde 83.4'e ulaştı. Bu oran kuzu etinde ise yüzde 118’i buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre Ocak ayında 458 TL olan kuzu eti fiyatı Şubat’ta 591.48 TL’ye çıkarken, Mart ayında ise 638.52 TL’ye yükseldi. Bu fiyatlarla ilk 3 ayda kuzu etine gelen zam oranı yüzde 39.3 oldu. Yılın başlangıcı olan Ocak ayında 415 TL olan dana eti yüzde 24.8 zamlanarak Mart’ta 517 TL’ye çıktı. Zamlar ve her geçen gün artan hayat pahalılığı nedeniyle ülkemizde ramazan ayı boyunca vatandaşın evine et girmedi.”

MİLYONLARCA ÇOCUK KRONİK YETERSİZ BESLENME YAŞIYOR, ET VE SÜT ÜRÜNLERİNE ULAŞIM İMKANSIZ HALE GELDİ

“Tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’de temel gıda maddesi olan et lüks tüketim haline geldi. Çocuklarımızın gelişimleri ve sağlıklı büyümeleri için düzenli tüketmeleri gereken et ve süt ürünlerine ulaşım neredeyse imkansız hale geldi. Aylarca hiç et yemeyen çocuklar var. 2023 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor. Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte ailelerin alım gücü düştü. Sağlıklı beslenemeyen çocuklarda bodurluk oranı arttı ve daha sık hastalanıyorlar. AKP Türkiye’sinde kendilerine yat limanlarında ıstakoz, vatandaşa ise açlık ve sefalet düştü. Tüm bunlar olurken ise AKP’li belediye başkan adayları Maldivler’de tatilde! İşte Türkiye Yüzyılı!”

Yorumlar (0)