CHP'Lİ ENGİN:ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI İSTANBULLUNUN ÇEKTİĞİ ÇİLEYİ UMURSAMIYOR!

Didem ENGİN, kesintilerin gündelik yaşam ile konutlardaki elektrik kullanımını etkilemekle kalmadığını, sanayinin yoğunlaştığı yerlerde ve organize sanayi bölgelerinde de üretimde ciddi aksamalara sebep olduğunu belirterek kesintilerin gerçek sebebi ile yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ekonomik ve sosyal maliyetini sormuştu.

EKONOMİ 25.01.2017, 21:28 25.01.2017, 21:28
CHP'Lİ ENGİN:ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI İSTANBULLUNUN ÇEKTİĞİ ÇİLEYİ UMURSAMIYOR!

2016 yılı Aralık ayında başlayan ve 2017 yılı başında da devam eden, İstanbul'da hayatı felç eden elektrik kesintilerini ve sürekli yaz saati uygulamasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat ALBAYRAK'a yönelttiği yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu ile Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, sorularına gelen cevapları kamuoyu ile paylaştı. Subjektif ve tamamen gerçeği gizlemeye yönelik verilen yüzeysel cevaplara göre İstanbul'da toplam elektrik kesintisinin sadece 2 gün toplam 20 saat 10 dakika sürdüğü, Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki elektrik kesintilerinin kısa sürede giderildiği, sürekli yaz saati uygulamasından ise halkımızın sosyal ve psikolojik olarak olumlu etkilendiği belirtilerek, yanıtlar üstünkörü ve gerçekdışı bir üslupla geçiştirilmiştir.

 

 

15 milyonu aşan nüfusu ile ülkemizin en büyük metropolü olan ve ülkemiz Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sının %30.5'ini üreten İstanbul, 2016 yılı Aralık ayında ve 2017 yılı başında ciddi ve uzun süreli elektrik kesintileriyle karşılaşmış, ev ve işyerleri, kamu kurumları ile Organize Sanayi Bölgeleri dâhil birçok yere elektrik verilememiş, İstanbul'da hayat durma noktasına gelmişti.

 

Elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıyan Didem ENGİN, kesintilerin gündelik yaşam ile konutlardaki elektrik kullanımını etkilemekle kalmadığını, sanayinin yoğunlaştığı yerlerde ve organize sanayi bölgelerinde de üretimde ciddi aksamalara sebep olduğunu belirterek kesintilerin gerçek sebebi ile yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ekonomik ve sosyal maliyetini sormuştu.

 

 

Elektrik Kesintisi Sadece 2 Gün Yaşanmış!

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre elektrik iletim hatlarının kopması sebebiyle yalnızca 29 Aralık’ta saat 14:20-21:30 saatleri arasında ve 30 Aralık’ta 09:00-22:00 saatleri arasında toplam 20 saat 10 dakika elektrik kesintisi olmuş.

 

 

Vatandaşların şikâyetleri ile günlerce ulusal ve yerel basında yer alan elektrik kesintisi haberleri yokmuş gibi davranan Bakanlık, yanıtında İstanbul'da ve Türkiye genelinde gezdirme yoluyla kesintiler yapıldığı yani elektrik tüketimini kontrol altında tutabilmek için bölge bölge kesintiye gidildiği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca BOTAŞ’ın doğalgazla elektrik üreten santrallere verilen gazda kesintiye gitmesinin elektrik üretimini etkilemediği, doğalgaz ya da elektrik arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı, ülkemizin elektrik üretiminde veya elektrik üretiminin ihtiyacı karşılamasında herhangi bir sıkıntı bulunmadığı belirtilmiştir.

 

 

 

Bakanlık'tan gelen cevabın vatandaşın gerçeklerinden ve uzmanların görüşünden uzak olduğunu belirten Didem ENGİN, "İstanbullular günlerce elektrik kesintilerinden dolayı çile çekti. Vatandaşlarımızdan bize gelen şikâyet telefonları susmak bilmedi. 2016 yılı Kasım ayında elektrik tüketimindeki artış %6.5 ile son beş yılın rekor seviyesine ulaşmıştı. Uzmanlar ise hem kış saati uygulamasına geçilmemesinin daha fazla elektrik tüketimine yol açtığını ve hem de gerekli enerji arzının sağlanamamasından dolayı elektrik kesintileri yaşandığına dair görüş açıklamıştı. Tüm bunlar Bakanlık tarafından göz ardı ediliyor, elektrik üretiminde ve arzında sorun yoktur denilerek uzman görüşleri reddediliyor.” dedi.

 

 

Enerji Bakanlığı’na Göre Okullarda ve Sanayi Bölgelerinde Elektrik Kesintileri Yaşandığını Görenler Hayal Görmüş!

 

Didem ENGİN önergesinde okullarda elektrik kesintileri nedeniyle öğrencilerin soğukta ders çalışmak zorunda kaldığını ve sanayi bölgelerindeki kesintiler nedeniyle üretimin durma nokta geldiğini de hatırlatmıştı ve alınan önlemleri sormuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen yanıtta bu bilginin tamamen gerçek dışı olduğu ve iletim hatlarından kaynaklanan arızanın kısa sürede giderildiği, tüm organize sanayi bölgelerinin elektriklendiğinin belirtilmesi üzerine Didem ENGİN “Bakanlık gelen şikâyetlerin gerçek dışı olduğunu belirtiyor. Bakanlık sanki soğukta ders yapmak zorunda kalan öğrenciler, velileri ve elektrik olmadığı için üretim yapamayan Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki şirketler hayal görmüşler gibi bir tavır alıyor. İstanbul İkitelli, Dudullu ve Gebze Organize Sanayi Bölgeleri yetkilileri 5 gündür devam eden elektrik kesintileri olduğunu açıklamışlardı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Dernek Başkanı ise 5 gündür süren elektrik kesintilerinin 300 milyon Avro’yu aşan kayba neden olduğunu açıklamıştı. Bakanlığın gerçekleri ve yaşananları yok sayan tavrı kabul edilemez! ” dedi.

 

 

 

Kalıcı Yaz Saati Uygulamasının Getirdiği Olumlu Etkileri Sadece Hükümet Fark Etmiş, Uzmanlar ve Vatandaşlarımız Fark Edememiş!

 

Elektrik Mühendisleri Odası elektrik tüketimindeki artışın nedenini yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi sebebiyle gün ışığından daha az faydalanılması olarak açıklamıştı. Bakanlık önergeye verilen yanıtta uzmanların bu görüşünü de reddediyor. Ayrıca uygulamadan 1 ila 2.5 milyar TL’ye kadar tasarrufun yanı sıra, sosyal ve psikolojik olumlu sonuçlar sağlandığı belirtiyor.

 

 

 

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin vatandaşlarımızın gündelik yaşamlarını oldukça olumsuz etkilediğini, sabah havanın çok geç aydınlanması sebebiyle çocukların karanlıkta okula gitmek mecburiyetinde bırakıldığını, aynı şekilde çalışan kadınların da ülkemizde artan taciz ve tecavüz vakaları nedeniyle endişe içinde sabah karanlıkta işe gitmek mecburiyetinde kaldığını belirten Didem ENGİN, Bakanlık'ın sürekli yaz saati uygulamasını öven cevabını eleştirerek "Vatandaşlarımızdan gelen şikâyetlere rağmen Bakanlık sürekli yaz saati uygulamasının sosyal ve psikolojik olarak olumlu etki sağladığını iddia ediyor. AKP halktan kopuk, dayatmacı tutumunu hayatın her alanında sürdürmekte ısrarcı olduğu gibi, bu konuda da vatandaşlarımızın şikâyetlerini görmezden geliyor ve yanlışlarını körü körüne savunmaya devam ediyor" dedi.

 

 

 

Kalıcı Yaz Saatine Geçilirken Vatandaşa Sorulmaya Gerek Görülmemiş! Hükümet 'Ben Geçtim, Oldu' Diyor!

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kalıcı yaz saati uygulamasına İstanbul Teknik Üniversitesi’nin raporu doğrultusunda geçilirken sadece bakanlıklardan görüş alınmış. Vatandaşlarımızın, çalışanların, öğrencilerin, sanayicilerin, ihracatçıların görüşlerine ise başvurmaya gerek görülmemiş. ​

Yorumlar (0)