ABD enflasyon verileri açıklandı, altın fırladı!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mart ayında aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,5 artış gösterdi. Bu artış, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu artışla birlikte altın fiyatlarında fırlama meydana geldi.

EKONOMİ 11.04.2024, 10:46
ABD enflasyon verileri açıklandı, altın fırladı!

Tüm dünya piyasalarının yakından takip ettiği ABD enflasyon verileri açıklandı. Yüzde 2 enflasyon hedefinden uzakta bulunan ülkede Mart ayından enflasyon senelik bazda yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşti. Veri öncesi ons altın ve gram altın fiyatları düşüşe geçmişti. Peki 11 Nisan Perşembe güncel altın fiyatları ne kadar, kaç TL?


Küresel piyasalar, ABD'nin Mart ayı tüketici fiyat enflasyonu verilerinin açıklanmasını bekliyordu. ABD enflasyonunun Mart’ta aylık yüzde 0.3 ve senelik yüzde 3.4 artış göstereceği tahmin ediliyordu. Açıklanan verilere gore Mart ayında enflasyon senelik bazda yüzde 3.5 oldu. Aylık bazda artış ise yüzde 0,4 olarak kaydedildi. Böylece ABD TÜFE verisi beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Şubat ayında tüketici fiyatları endeksi senelik bazda yüzde 3.2 artarak Ocak ayındaki yüzde 3.1'i aşmıştı. Şubat 2024'te ABD Tüketici Fiyatları Endeksi, bundan önceki aya nazaran yüzde 0.3 artışa kıyasla yüzde 0,4 artarak son beş ayın en yüksek artışını kaydetmişti.


Fed, geçen ay faiz oranlarını yüzde 5.25-5.50 aralığında durağan tutmuş ve 2024 sonuna kadar faiz oranlarını hala 75 baz puan indirmeyi beklediklerini belirtmişti.


Altın piyasası enflasyon öncesi temkinli bir duruş sergiliyordu. Dün 2 bin 365 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı sabah saatlerinde 2354 dolar seviyelerinde bulunuyordu. Veri öncesi altın fiyatları düşüşe geçerekten, ABD enflasyon verisi daha sonra 2 bin 349 dolardan işlem görüyor.


Yurt içinde ise gram altın fiyatları ABD enflasyonu öncesinde üstün dereceli seviyelerden geri çekilmişti. Gram altın fiyatı şu sıralar 2 bin 499 liradan değerleniyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın fiyatı 4 bin 586 lira, Cumhuriyet altını 17 bin 667 lira seviyelerinde bulunuyor.

Yorumlar (0)