Rusya'dan ABD'ye :Uluslararası hukuku ihlal ettiniz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İranlı komutan Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Bakan Lavrov’un ABD'li mevkidaşı Pompeo ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamada bulundu.

DÜNYA 04.01.2020, 00:58
Rusya'dan ABD'ye :Uluslararası hukuku ihlal ettiniz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile düzenlenen operasyonda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun gerçekleştirdikleri görüşme ile ilgili açıklama yaparak, Lavrov’un Pompeo’ya ABD’nin egemen bir ülkenin resmi yetkililerini yok etmeye yönelik eylemleri ile uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladığını, ayrıca Washington’a uluslararası meselelerin çözümünde güç kullanmaktan vazgeçme çağrısında bulunduğunu belirtti.

Washington'a çağrı
“Lavrov, Birleşmiş Milletler’e (BM) üye olan bir ülkenin, üçüncü bir egemen ülkenin haberi olmadan onun topraklarında BM’ye üye olan başka bir ülkenin resmi yetkililerini yok etmeye yönelik eylemlerinin uluslararası hukukun ilkelerini kaba bir şekilde ihlal ettiklerini ve kınanması gerektiğini vurguladı” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Rus bakan, ABD'nin bu adımının bölgesel barış ve istikrar için ağır sonuçlar taşıdığını, Ortadoğu'da biriken karmaşık sorunlara çözüm bulma çabalarına katkıda bulunmadığını, aksine yeni bir gerilim dalgasına yol açtığını belirtti. Moskova, Washington'u ısrarla, uluslararası arenada hedeflerine ulaşmak için yasadışı güç yöntemlerinden vazgeçmeye ve sorunları müzakere masasında çözmeye çağırıyor.”

Yorumlar (0)