Obama'dan 'uyarılı' veda: Trump'ın özgürlüklere müdahalesine sessiz kalmam

ABD Başkanı Barack Obama, görevini yarın ülkenin seçilmiş başkanı Donald Trump’a devretmeden önce düzenlediği son basın toplantısında, Trump’ın özgürlüklere müdahale etmesi halinde sessiz kalamayacağını söyledi.

DÜNYA 19.01.2017, 12:20 19.01.2017, 12:20
Obama'dan 'uyarılı' veda: Trump'ın özgürlüklere müdahalesine sessiz kalmam

Diken’nin haberine göre, 4 Kasım 2008’de Demokrat Parti’den ABD başkanı olarak seçilen Obama, 20 Ocak 2009’da görevi George W. Bush’tan devralmıştı. ABD tarihinin ilk siyahi başkanı olan Obama, alışılmışın dışındaki tavır ve söylemleriyle gündeme gelmişti.

 

Trump’ın yemin törenine katılacağım’

 

Sekiz yıllık görevini tamamlayan Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Trump’la yaptığı görüşmenin çok yapıcı geçtiğini, kendisine önerilerde bulunduğunu ve yemin törenine katılacağını belirterek, “Eğer Trump ABD’nin basın, düşünce, seçme ve seçilme özgürlükleri gibi değerlerine müdahale etmeye kalkışırsa buna karşı sessiz kalmayacağım” dedi.

 

‘Basın özgürlüğü Amerikan demokrasinin temel taşlarından’

 

Basın özgürlüğünün ABD için önemine dikkat çeken Obama, “Basın özgürlüğü Amerikan demokrasisinin temel taşlarından biri. Gazeteci olarak kimseye yaranmaya çalışmamalı, her zaman sorgulayıcı olmalı ve övgüler düzen taraf olmamalısınız” diye konuştu.

 

‘Rusya’yla iyi ilişkiler kurmak istedim ama Putin istemedi’

 

Trump’ın Rusya tarafından desteklenerek seçildiği iddiaları gündemdeyken, Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istemesine karşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aynı yaklaşımı sergilemediğini savunan Obama, Putin’in ABD karşıtı söylemleri ve tavırlarıyla soğuk savaş dönemi ruh haline döndüğünü söyledi.

 

WikiLeaks’e ‘gizli askeri bilgileri’ sızdırmak suçlamasıyla 35 yıl hapse mahkum edilen Chelsea Manning’in cezasını hafifleten Obama, bunun gerekçesinin Manning’in orantısız bir cezaya çarptırıldığını düşünmesi olduğunu kaydetti.

 

Yorumlar (0)