Yavuzyılmaz; “Madencilerin Talepleri Bizim De Taleplerimizdir!”

Yurt Haberleri 12.07.2019, 20:18
Yavuzyılmaz; “Madencilerin Talepleri Bizim De Taleplerimizdir!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, GMİS ile hükümet arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

“Madencilerin talepleri bizim de taleplerimizdir!” diyen CHP’li Milletvekili, toplu sözleşme ile “eşit işe eşit ücret” koşullarının sağlanması gerektiği çağrısını yineledi.

Yavuzyılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği üzere, Türk-İş sendikaları; Ocak’ta 70 bin, Mart’ta yaklaşık 85 bin işçi adına toplu sözleşme görüşmelerine başlamıştır. İdari maddelerin çoğunda anlaşma sağlanırken, ücret artışlarında bir anlaşma henüz bir anlaşma sağlanamamıştır.

Anlaşmazlığın nedeni, işçilerin taleplerine karşılık hükümetin herhangi bir teklif getirmemesidir. Kamu işçilerini temsil eden Türk-İş ile hükümet arasında bir çerçeve sözleşme imzalanmadan, kamu toplu sözleşmeleri yasal olarak sonuçlanamamaktadır. 

Yasal olarak; Maden, tarım, orman işkollarında arabulucuk için yasal süre dolmuştur. 60 günlük süreçte, kamu işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar, işverene 6 gün önceden bildirmek koşuluyla, grev kararı alabilmektedirler.

Tüm bu haklarla ilgili olarak, GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülen toplu iş sözleşmelerinde bir anlaşmaya sağlanamamıştır ve yasal arabuluculuk süreci dolmuştur. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA) işçiler, toplu sözleşmenin bir an önce karara bağlanmasını ve ücretlerin derhal artırılmasını istemektedirler. Biz de hem TTK’da çalışan Maden İşçilerimizin, hem MTA’da çalışan işçilerimizin hem de Türkiye İşçi Sınıfı’nın taleplerini kendi taleplerimiz olarak kabul ediyoruz. İşçilerimizin alacağı her kararın da yanında olacağımızı, taleplerinin karşılanması için attıkları her adımın yoldaşı olacağımızı bir kez daha beyan ediyoruz. Hükümete işçilerin taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunuyorum.

Bunların dışında uzun süredir vurguladığımız TTK yer üstü işçileri ile MTA işçileri için kamu çerçevesinin dışında protokolle, ilk işe giriş sözleşmelerindeki eşdeğer maaşların ortalama %70’i olan maaşları kabul etmek zorunda bırakılan işçilerin;

10 Yılını dolduran çalışanlar için %100

8-10 Yıl arası çalışanlar için %95

6-8 Yıl arası çalışanlar için %90

0-6 Yıl arası çalışanlar için %85 eşdeğer maaş seviyelerine yükseltilmesi talebini de destekliyoruz. 

Eşit işe eşit ücretin kıdem ile aşamalı olarak çözülmesi, bu haksızlığın ortadan kalkmasının bu şekilde mümkün olabileceğini ifade ediyoruz.

Mevcut onur kırıcı uygulamaların kaldırılması çağrımızı yineliyoruz.”

Yorumlar (0)