Tarihi su deposuna yapılacak caminin yeri değiştirdi

Cami yapılması planlanan ve İstanbul’un günümüze ulaşan doğal su kaynaklarından Vakıf Kayışdağı Su hattı üzerinde bulunan Kozyatağı’ndaki su deposu, 2.derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. İBB de, camiyi tarihi su deposunun yanındaki parsele taşıyarak sınırlarını değiştirdi. Uygulama İBB Meclisi’nde “cami kültürü” tartışması yaşanmasına neden oldu.

Yurt Haberleri 10.11.2018, 13:12 10.11.2018, 13:12
Tarihi su deposuna yapılacak caminin yeri değiştirdi

Kadıköy'de Vakıf Kayışdağı Suyu sistemi üzerinde yer alan 1926 yılından bu güne kadar hizmet veren 3 adet su deposundan biri olan tarihi Kozyatağı deposunun bulunduğu İSKİ'ye ait 17 ve 53 sayılı parsellerin bir kısmına cami yapılması talebi ilk olarak 2016 yılında gündeme geldi. Müftülüğün talebi o dönemde İBB Meclisi tarafından İSKİ ile koordinasyon kurulduktan sonra konunun değerlendirilmesi için müdürlüğüne iade edilmişti.

harita

İSKİ DEĞİŞİKLİĞE KARŞI ÇIKTI

İSKİ ile koordinasyon kuruldu ve 2017 yılının temmuz ayında plan değişikliği talebi tekrar İBB gündemine geldi. İSKİ, plan değişikliğini uygun bulmadı ve arazide su deposu bulunduğunu belirterek parsellerin tamamının imar planlarında “İSKİ Hizmet Alanı” olarak korunmasını istedi. İSKİ'nin uygun bulmamasına rağmen plan değişikliği 14 Temmuz 2017 tarihinde İBB Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi. Planda parsellere “kentsel hizmet alanı” ve “ibadet alanı” fonksiyonları verildi. Tarihi su deposunun bulunduğu 17 numaralı parselin yaklaşık 1000 metrekaresi cami olarak düzenlendi. Planlar askıya çıkınca Kadıköy Belediyesi ve İSKİ plana itiraz etti. İtirazlar 10 Temmuz 2018'de İBB Meclisi'ne geldi. İtirazlar reddedildi.

2 YIL SONRA TESCİL KARARI ÇIKTI CAMİ ALANI DEĞİŞTİ

Tartışma yaratan ve 2 yıldır kurumlar arasında gidip gelen plan değişikliği İBB Meclisi ekim ayı oturumunda yeniden gündeme geldi. Çünkü planlama süreci devam ederken İstanbul 5 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu su deposu ile ilgili karar aldı. Kurulun 13 Nisan 2018 tarihli kararına göre 17 numaralı parselde yer alan Kayışdağı suyu deposu 2. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. İBB de ekim ayındaki meclis toplantısında camiyi, 53 numaralı parsele taşıdı.

SÖZCÜ

SÖZCÜ

CAMİ KÜLTÜRÜNE ALIŞIN TARTIŞMASI

 

Plan değişikliğinin oylaması sırasında AKP'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. CHP'li Meclis Üyesi Ülkü Koçar, Osmanlı'dan günümüze ulaşan Kayışdağı su sisteminin üzerine cami ısrarının yıllardır sürdüğünü belirterek “Bu alanda camiye ihtiyaç yok. İnşaat sırasında tarihi su kanalları ve ağaçlar zarar görecek” uyarısında bulundu. AKP'li meclis üyesi Ömer Şahan da söz konusu parselin çok büyük olduğunu küçük bölümüne cami yapılacağını belirterek “Orada camiye ihtiyaç var. Cami kültürüne alışsınlar, çevredeki çocuklar bu kültür ile yetişsin” dedi. Şahan'ın açıklamasına tepki gösteren CHP'li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Bizim kültürümüz de islam değil mi? Biz cami kültürü almamış insanlar mıyız? Bu kültüre alışmanız gerek ifadesini yadırgadık. Hepimiz bu kültürün insanıyız” diye konuştu.

Yorumlar (0)