banner773

Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa sakinleri tapularını istiyor!

Yurt Haberleri 14.10.2018, 21:54 14.10.2018, 21:54
Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa sakinleri tapularını istiyor!

Bizler, Şişli ilçesine bağlı Mahmut Şevket Paşa mahallesinde yaşayan ve sorunlarına duyarlı yurttaşlarız

Mahallemizin yüz ölçümü küçük olsa da, sorunlarımız çok ve her geçen gün daha da karmaşık bir hal alıyor. Bir de bu sorunların çözümüne katkı sunmayan belediye yöneticilerimiz var.

 

Bizler önce mahallemizdeki komşularımızla yaptığımız toplantılarda sorunlarımızı belirledik. Sonra bu sorunlarımızı bizlerle dayanışma gösteren gönüllü şehir plancıları ve hukukçularla tartıştık. Ve yol haritası çıkarttık. Sorunlarımızın çözümüne katkı vermek için çözümler ürettik. Ürettiğimiz çözümleri bir dosya haline getirip Şişli Belediye Başkanı’na sunduk.

 

Belediye Başkanı Sayın Hayri İnönü’nün desteği, CHP’li ve AK parti meclis üyelerinin katkısıyla mahallemizin sorunlarını ve çözümlerini içeren taslak 05.06.2015 tarihinde oy birliğiyle belediye meclisinden geçti. Bizler umutlandık.

 

Bu umutla, mahallenin en kısa zamanda çözülebilir sorununu tespit ettik. Bu bölge plansız alan yani içinde 12 adayı barındıran ve yaklaşık olarak 850 bağımsız birimin ve yaklaşık olarak 4 bin kişinin yaşadığı alanı ele aldık.

 

Belediyeyle Karşılıklı heyetlerimiz oluştu ve birbirimizi ikna ederek sorunun çözümüne katkıda bulunmak için adımlar attık. Bu çalışmayı sürdüren belediye çalışanlarının da özverili ve sorunun çözümü konusunda katkı sunduklarını gördük. Bunu inkâr edemeyiz.

 

Plansız alan için bizim önerimiz 2981 sayılı kanundan doğan haklarımızı İBB’den istenmesi idi. Çünkü tapuların alınmasının zemini hazır idi. Neden mi?

 

1984 yılında Özal hükümeti “imar affı” kapsamında bizlere tapunun yerine geçen Tapu Tahsis Belgesi verildi. Şişli belediyesi 1988-1989 tarihlerinde mahallemizin Islah İmar Planlarını yapmıştı. Bu plan sonrası mahallemizdeki bütün komşularımızın elindeki Tapu Tahsis Belgeleri veya 2000 bin liralık makbuzlar tapuya dönüşmesi gerekiyorken, belediye o dönemde meclis kararı almasına rağmen bu süreci işletmedi.

 

O dönem belediyeyle iyi ilişkisi olan bazı “hayırlı” kişiler tapularını aldılar. Mahallenin büyük bir çoğunluğu ise, bu haktan habersiz, siyasilerin tapuları vereceği günü bekliyor. Aradan 35 yıl geçti. O tarihten bu yana Şişli ilçesini yöneten belediye başkanları, mahalle meclis üyeleri ve mahalle muhtarları birinci derecede sorumludurlar. Önceki dönemlerde belediyeyi yöneten başkanlar ve meclis üyelerine bakıyoruz ki, tekrardan adaylıkları konuşuluyor. İnsan sormaz mı bu güne kadar ne yaptınız da bundan sonra yapacaksınız? Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.

 

Belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda plansız alanla ilgili evrakları topladık. Şişli Belediyesi Emlak İstimlâk Müdürlüğüne 15.08.2016 tarihinde teslim ettik. Emlak İstimlâk Müdürlüğü evrakların üzerine bir üst dilekçe yazısıyla (yarım sayfa) arazilerin devrini İBB’de talep edilmesi konusunda mutabakat sağladık.

 

Baktık ki, Emlak İstimlâk Müdürlüğü bizleri oyalıyor. Baskılarımız sonucu ve Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Halil Özer bey’inde katkısıyla üst yazının yazılması altı ayı buldu.  Sayın Halil Özer bey’e teşekkür ederiz.

 

Umut fakirin ekmeği derler ya, bizim için de tapuların alınması öyle… Umudumuzu yitirmedik önemli olanın sorunumuzun çözülmesi ve yıllardır verilmeyen tapulara bir adım daha yaklaşma heyecanıyla umutlandık…

 

Umut yoksula haram derler ya… O süreci acısıyla yaşadık. Bizler, İBB’den gelecek dilekçelerin cevabını beklerken, o sıra Şişli belediyesi dilekçenin cevabını beklemeden plansız alanla ilgili bizlerden ve mahalleliden gizli, habersiz 1/1000’lik imar planı yapıp İBB’ye göndermiş. Bizler bu olayı 40 gün sonra tesadüfen öğrendik. Tam bir provakasyon ile karşı karşıyayız…

Çünkü belediye başkanlığı, bir yandan 2981 sayılı kanundan doğan hakları talep ediyor, cevabını beklemeden başka bir hamle yapıyor. Ve bu yapılanlardan mahallelilerin hiçbirinin haberi olmuyor. Şeffaflıktan kastınız bu mu? Biz bunu istemiyoruz. Biz bu aklın arkasındaki müteahhit zihniyetli meclis üyelerini tanıyoruz. Ama buradan da sormak istiyoruz. Şişli belediyesini kim yönetiyor? Dışarıdan bakan biri, her birimin ayrı bir cumhuriyet gibi davrandığını görebilir. Sizin sosyal belediyecilik dediğiniz bu ise, biz almayalım… Bir belediye böyle bir anlayışla yönetilebilir mi? Sağlıklı hizmet verebilir mi? işte bizim karşı karşıya olduğumuz durum budur. Bitti mi? Hayır.

 

Mahalleliyle birlikte nefesi belediyenin kapısında aldık. Bu ilkesizliğin, tutarsızlığın bir cevabının olacağını düşündük. Başkan tarafından hiçbir ciddi açıklama yapılmadı. Belli ki belediyeyi yönetenler 50 yıldır biz, bu mahalleyi böyle uyutmaya devam ederiz anlayışıyla devam edeceklerini düşündüler. Yok öyle yağma, derenin sonu göründe beyler!

 

Haklarımızın farkına vardık. Artık bizden habersiz ne bir plan yapabilirsiniz, ne de buraları başkalarına peşkeş çekebilirsiniz. Haberiniz ola!

Bu vesileyle yerel seçimlerin yaklaştığı bu süreçte tüm siyasi partilerine sesleniyoruz. Bizlerin desteğini almak istiyorsanız iş takipçiliği yapan meclis üyelerini değil, haklarımızı savunan adayları istiyoruz. Parası olanı meclis üyesi olduğu değil, mahallelerde ön seçimle seçilmesini talep ediyoruz.

 

Neden mi? çünkü bizim mahallemizde 4 tanesi CHP’li, 1 tanesi AK Parti’li olmak üzere 5 belediye meclis üyesi var. Soralım bakalım yıllardır bu mahallenin temel sorunları için ne yaptılar?

Kocaman bir hiç…

 

O zaman aklımıza şu soru geliyor. Bizim çıkarlarımızı korumak ve kollamakla görevli siyasi meclis üyeleri, bizim çıkarlarımızı korumadıklarına göre, kimin çıkarlarını koruyorlar. Bizlerde bilmek istiyoruz.

Haklarımızı korumayan, bizleri bilgilendirmeyen hiçbir muhtarı, meclis üyesini, belediye başkanını desteklememe hakkımızı kullanacağız. Bilesiniz!

 

Tekrardan konuya dönersek;

 

Bir hafta sonra heyetimiz Gecekondu Mesken Müdürlüğün kapısını çaldık. Ne mi öğrendik dersiniz?

2012 yılında, 5 yıllığına milli emlak arazilerin hak sahiplerine satışı için kullanımını İBB’ye devretmiş. Bu 5 yıllık süre içinde İBB tapuları hak sahiplerine dağıtmadığı için arazileri tekrar Milli Emlak’a geri devretti. Bizler, komşularımızla gece gündüz demeden emek ederek topladığımız evrakları sorumsuz yöneticilerin sayesinde boşa gitti. Şimdi emlak istimlâk müdürlüğünün yarım sayfalık dilekçeyi neden altı ay bekletilmesini anlayabiliyor muyuz?

 

Sevgili komşularımız, bu bir bürokratın kişisel hatası olarak görmek saflık olur. Mahallenin meclis üyeleri mahallelilere rağmen sorunlarını bu kadar karmaşıklaştırmasının nedenleri olmalıdır. Bu  nedenler kısa zamanda ortaya dökülecektir..

 

Derneğimiz mahallenin sorunlarını komşularıyla konuşmaya başladığından bu yana CHP’li meclis üyeleri derneğimizin faaliyetlerinden rahatsız olmaya başladılar. Hâlbuki bizlerden rahatsız olacaklarına 50 yıldır birikmiş sorunları çözmek için çaba harcamış olsalardı. Bizlerde bu işlerle uğraşmazdık.

Sorunlarımız yeni değil, bu güne kadar da çözümü konusunda ne yerel yöneticiler, ne de belediye meclis üyeleri ilgi göstermiştir. Bizlerde bu süreçte oy vererek seçtiğimiz yöneticilerin neden duyarsız kaldıklarını sorguladık. Şimdi uyandık ve haklarımızın farkındayız.

 

Geldik 2018 Mayıs ayına, bizim gibi mahalle dernekleri ve kooperatiflerin oluşturduğu mahalleler birliği platformumuz var. 2981 sayılı kanunun yürürlülük süresi doluyordu. Buna karşı Mahalleler birliği 2981 sayılı kanunun uzatılması için aylarca kampanyalar yürüttü. Mecliste bulunan siyasi partilerin ilçe, il ve genel merkezlerini bu konuda uyarma görevini yaptı. Bu kanunun uzatılması için girişimler de bulunduk. Tüm siyasi partilerin desteğiyle 2981 sayılı kanun 5 yıl uzatıldı.

 

Bizlerde bu kanuna dayanarak tekrardan plansız alandaki sorunun çözümü konusunda Şişli Belediyesinin bu sorunu çözmeye davet ettik. Bu sefer daha önce yaşadıklarımızdan ders aldık. Mahallemizin mülkiyet sorunlarıyla hangi birimin ilgilendiğini sorduk.

Dediler ki, Teknik Başkan Yardımcısı Sayın Semih Şahin Beyden randevumuzu aldık. kendisine bugüne kadar yaşananları anlattık. Hazırladığımız dosyayı tekrar sunduk.  Sonra bizleri heyet olarak kabul ettiler.

 

Teknik Başkan Yardımcısı semih bey, kentsel dönüşüm müdürü Gülçin hanım ve kentsel dönüşüm bölümüne yeni getirilen Mehmet bey ile tanıştık. Bizler “Sürecin daha önceki gibi bizleri oyalayıcı tutumlardan kaçınılmasını, bu heyete belediyenin başka birimlerinden de katacak birileri varsa onlarında katılmasıyla doğru dürüst bir şekilde süreci işletmek istediğimizi söyledik. Karşılıklı olarak sürece başlandı. Bizler çözüm önerilerimizi sunduk. Önerilerimizin hukuksal olarak ne kadarı karşılanabilir olup olmadığını anlamak için zaman istediler. Sonra heyetlerimiz karşılıklı görüşmeye başladı. Bu kez tekrardan umutlandık. Dedik ya umut fakirin ekmeği…

 

Bu kez Semih Bey Gülçin Hanım ve Mehmet Bey’in de katkılarıyla gerçekten bu ekibin işini iyi yaptığını düşündük. Ve de belli bir noktaya geldik. Geldiğimiz nokta şu idi.

 

  1. Öncelikle mahallemizde belediye ve derneğimizle birlikte hak sahipleriyle süreci konuşmak ve izleyeceğimiz yolun hakkında komşularımızı bilgilendirmek ve birlikte karar almak,
  2. Verilecek karara göre, mahalleliden evraklarını toplayarak belediye üst yazıyla birlikte bu kez Milli Emlak’tan arazilerin devri talep edilecekti.
  3. Toplantıyı kurban bayramından sonra yani eylül sonu ekim başı planladık ve ayrıldık.

 

Kurban bayramı bitti. Üzerinden günler geçti. Belediyeden ses yok. Bizler de nasıl olsan heyetlerimiz konuşmuş ve belli konularda ortaklaşma sağlanmış, daha ne olacak, dediğimiz anda…

 

Bize bir haber geliyor. Emlak istimlâk müdürlüğü bir dilekçeyle milli emlak’ tan araziyi talep eden yazıyı göndermiş. Dilekçenin içeriği ayrı bir dert.

Bizi “işgalci” gördüklerini milli Emlak’a itiraf ediyorlar. Mahallemizin meclis üyesine bu sorulduğunda verdiği cevap: “biz sizi hak sahibi görüyoruz, ama kurumlar arası yazışmalarda böyle yazılması gerekiyor muş” dedi. Yani aklımızla alay ediyorlar

 

Meclis üyesine önerimiz şişli belediyesinin 15.08.2015 tarihinde İBB’ye yazdığı dilekçeye baksın böyle bir üslup var mı?

 

Fakirin umudu yani güvencesi tapu dedik ya. Yok canım bu kez olmaz dedik. Heyetten sorumlu Teknik Başkan Yardımcısı’ndan randevu talep ettik. Başkan “size güvendik, inandık. Duyduklarımızın doğru olmadığını söyleyin” dedik. Milli Emlak’a giden evrakın kendisinden habersiz gönderildiğini söyledi.

Sizce belediyede gizli bir hayalet kol mu geziyor? Ne hikmetse bu hayalet hep plansız alanla ilgili ortaya çıkıyor. Peki, sayın başkan “bugüne kadar yaptığımız görüşmeleri nereye koyacağız.” dedik.

 

Meclis üyeleri çalışan bürokratlara siyasi baskı yaparak, hem belediye çalışanlarını zor durumda bırakıyor, hem de itibarsızlaştırıyorlar.

 

Evet, gördüğünüz gibi daha önceki yapılanların aynısını bize yaşattılar. Hey belediyeyi yönetenler!

Vatandaşların sorunlarını böyle ayak oyunlarıyla mı çözeceksiniz? Sizin “sosyal belediyecilik” anlayışınız bu mu?

 

Şişli belediyesi bu tutumundan acilen vazgeçmeye çağırıyoruz. İki seferdir bizi neden oyalama ihtiyacı duyuyorsunuz. Kimin çıkarların hizmet ediyorsunuz? Bu tutumunuzdan vazgeçmediğiniz sürece bu eleştirilerin altında kalmaya mahkum olacaksınız.

 

Bizleri oyalamaktan, kandırmaktan, yalan söylemekten vazgeçin. Sizleri başta Sarıyer belediyesi gibi, Kartal- Maltepe belediyesi gibi sorunları sahipleriyle birlikte çözmeye davet ediyoruz.

Bugün verdiğimiz dilekçelerin anlamı şudur; yerleşim alanlarımızın güvenceye kavuşmasını bürokratların veya rant odaklı çantacıların inisiyatifine bırakmayacağız. Yerleşim alanı üzerinde yaşayanlara danışmadan, sormadan yapacağınız hiçbir şeyi baştan kabul etmiyoruz.

 

Mağduriyet yaşayacak olan bizlersek, bu planların bizlerle birlikte yapılmasını talep etmenin neresi yanlış. Bu tutumunuzdan vazgeçmenizi istiyoruz, bekliyoruz.

 

Haklarımızı savunuyor(muş) gibi yaparak, bugünlere kadar geldiniz Artık deniz bitti.

 

Sevgili komşular seçtiğimiz siyasilerden 50 yıldır aynı teraneyi diliyoruz. Ama bir gerçek var ki, o da 50 yıldır sorunlarımız katmerleşerek büyüdüğüdür.

 

35 yıldır tapularımızın verilmesi için çaba harcamayan siyasilere, muhtarlara, meclis üyelerine, belediye başkanlarını bundan sonra desteklemeyeceğiz?

Oylarımıza talip olacak siyasi partilerin daha dikkatli adaylar seçmelerini öneririz. İş takipçiliği değil, hizmet bekliyoruz. Sorunlar yumağında boğulmayı değil, huzur içinde hayatımıza devam etmek istiyoruz.

 

Okmeydanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

 

 

Yorumlar (0)