'HDP'de Demirtaş ekseninde yeni bir yapılanma bekleniyor'

AİHM’in Selahattin Demirtaş kararının ardından HDP içindeki dinamikler nasıl şekilleniyor? “Bölge halkı bir süredir partinin fazla sola kaydığını düşünüyordu. Şimdi yeni bir denklem, yeni bir yapılanma bekleniyor” diyen YÖRSAM kurucusu ve eski gazeteci Nevzat Bingöl, yerel seçime giderken HDP seçmeninin beklentilerini de anlattı.

Yurt Haberleri 22.11.2018, 21:06 22.11.2018, 21:06
'HDP'de Demirtaş ekseninde yeni bir yapılanma bekleniyor'

Fotoğrafın Tamamı programında Ahu Özyurt'un sorularını yanıtlayan Nevzat Bingöl, Güneydoğu halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını "ülkücü tabanına yönelik siyasi mesaj" olarak yorumladığını söylerken "Erdoğan'ın her sert konuşmasının ardından farklı bir karar çıkabilir diyorlar. Sonuçta mahkemenin kararı diyerek meseleyi idare edebilir diye düşünülüyor ve bölge insanı Selahattin Demirtaş'ın tahliyesini bekliyor" dedi.

 

"SOLDAN DESTEK GÖREMEDİK" DİYORLAR

HDP'nin Selahattin Demirtaş çevresinde yeniden bir organizasyona gideceğini belirten Nevzat Bingöl şöyle devam etti:

"Kürt siyasetinin çok eleştirdiği, partinin fazlaca sola açıldığı, ama soldan beklediği desteği göremediği, yönetimin merkezin soluna devredildiği gibi sitemler var. Türkiyelileşelim derken, tabanın sorunlarını unuttuk, gerekli çalışmaları yapamadık, proje geliştiremedik, belki biraz oy artışı sağladık ama partiyi kaybettik şeklinde eleştiriler var. Partinin biraz daha Kürt kimliğini vurgulaması gerektiğini söyleyenlerin sesi daha yüksek çıkmaya başladı. Bu anlamda bir reorganizasyon yaşanabilir."

HATİPOĞLU'NA KARŞI ERDOĞMUŞ

Bingöl, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için Ayla Akat Ata'nın adaylığının konuşulduğuna dikkat çekti ve "eşbaşkanlık" sisteminin de "Belediye Başkan Yardımcılığı" olarak dönüştürüleceğini söyledi.

Diyarbakır'da yine daha merkezdeki adaylarla seçime gidilme konusunun da gündemde olduğunu belirtti ve "Ak Parti Nihat Hatipoğlu'nun adını zikredince HDP de mevcut milletvekili İlahiyat kökenli Sayın Nimetullah Erdoğmuş'un adaylığını konuşmaya başladı. Yani kayyım olan illerde aday göstermeme durumu yok ama daha merkezde adaylar bulalım şeklinde bir arayış var" dedi.

Muhafazakar Kürt seçmeninin özellikle AK Partinin kurmaylarının söylemleri nedeniyle HDP'ye mecbur kaldığına da dikkat çeken Nevzat Bingöl, "Biz yüzyüze yaptığımız anket ve araştırmalarda bunu görüyoruz. HDP'nin icraatlarına kızan ama Ak Parti'nin MHP'ye yaklaşması nedeniyle başka yere gidemeyen muhafazakar bir Kürt seçmen var. Bunlar yine az fireyle de olsa HDP'ye oy verecek gibi görünüyor" dedi.

 

İSTANBUL'DAKİ KÜRT SEÇMENİN TERCİHİ

Kürt seçmenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde CHP'nin adayına bakarak oy vereceğini belirten Bingöl, "Bölgede CHP'nin oyu yok. Selahattin Demirtaş'ın dokunulmazlığının kalkmasında bölge halkı CHP'yi sorumlu tutuyor. Muharrem İnce'ye de bir sempati vardı ama Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında bir tereddüt oluştu. Bölgede konuşulan, CHP'nin adayının Gürsel Tekin olması halinde İstanbul'daki Kürt seçmenden 3-4-5 puana kadar oy alabilme ihtimali var".

Yorumlar (0)