TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ MUDANYA BÖLGE TOPLANTISI SONA ERDİ

Türkiye’de ilk olarak Mudanya Belediyesi tarafından hazırlanan Tirilye Kentsel Tasarım Rehberi’nin model alındığı Tarihi Kentler Birliği Mudanya Bölge Toplantısı sona erdi. Mudanya Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Mudanya’nın geçmişten günümüze tarihi ve turistik değerleri anlatıldı.

YEREL 19.09.2020, 16:23
TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ MUDANYA BÖLGE TOPLANTISI SONA ERDİ

Tarihi Kentler Birliği’nin 2020 yılı bölge toplantısı ve Tirilye Çalıştayı sona erdi. İki gün süren çalıştay ve toplantıda akademisyenler Mudanya’nın tarihi ve geleceğine yönelik önemli
sunumlar yaptı. Tarihi Kentler Birliği Mudanya Bölge Toplantısı “Tarih İçinde Mudanya” paneliyle noktalandı. ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu’nun yönettiği panelde Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin Mudanya’nın arkeolojik mirasını, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Mudanya’yı, Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ise tarihi kentlerde UNESCO sürecini ve alan yönetimini anlattı. Panele, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Panele Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, tarihi kentlere üye belediyelerin teknik ekipleri ve akademisyenler katıldı. Toplantının kapanış konuşmasını yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya’yı koruyarak geleceğe taşıma noktasında verdikleri mücadeleyi destekleyen ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği’ne teşekkür etti. Myrleia’dan günümüzde birçok güzelliklerin yaşandığı bir kent olan Mudanya’nın tarihi, doğal ve kültürel kimliğini dünyaya tanıtacaklarını belirterek, “Mudanya tüm değerleriyle yaşayan bir kent olacak” diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ BİR ADIM
Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilmeyi hedefleyen Mudanya ve tarihi kentlere yol haritası olabilecek bilgiler verdi. Mudanya’yı tüm tarihi ve kültürel birikimleriyle geleceğe taşıma hayalinin iyi formüle edilip bir eylem planı haline getirilmesi gerektiğini kaydeden Dostoğlu, “Mudanya’da koruma kullanma dengesine önem vermek, bu konuda farkındalık yaratmak, ulaşılabilir olmak, herkes tarafından tanınabilir olmak, afetlere hazırlıklı olmak ve kent kimliğinin öne çıkarılması çok önemli. Kültür ve tarihi miras, kent kimliğinin temeli, kentlerin devamlılığının ön koşulu. Markalama stratejileri, sürdürülebilirlik hedefi taşıyan bir kültür turizmi politikası önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.
MYRLEİA ZEUGMA KADAR ZENGİN
MÖ 8. yüzyılda Myrleia adı ile kurulan Mudanya’nın tarihsel gelişim sürecini anlatan Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise, “Myrleia Zeugma kadar zengin bir mirasa sahip. Myrleia Roma döneminde bir koloni kentiyken, aynı zamanda bölgenin en zengin kentiydi. Çok sayıda tapınağı, tiyatrosu ve limanı
bulunuyordu. Myrleia’nın bulunduğu bölgede 2-3 metre kazdığınız zaman toprağın altında büyük bir uygarlık bizi bekliyor. Myrleia- Apameia kentine ait kalıntılar Ömerbey mahallesinde yoğunlaşıyor. Hilal Tepe olarak bilinen bölgesinde ise bölgede başlatılan kazı işlemleri sırasında antik kente ait kalıntılar ortaya çıkarıldı. Pişmiş toprak künklerden oluşan su sistemleri, cadde ve sokakların altına döşenen atık su sistemleri ile antik kentin dokusunun bir bölümü açığa çıkarıldı. Çanak çömlek kırıkları açığa çıkarılan bölüm ise Helenistik ve Roma dönemlerine tarihleniyor. Buluntular arasında yer alan bronz çocuk heykeli, en önemli kültür varlıklarından birisi oldu. Uzun yıllar kazı çalışmalarına katılan biri olarak ilk defa bozulmadan tek parça halinde toprağın altında kalabilen bir heykel gördüm. Restore edilen heykel, yakın bir zamanda İstanbul’dan getirilerek Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)