banner754

Seçer’in borçlanma yetkisi talebi ikinci kez Cumhur İttifakı’na takıldı!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan oturumunda, Başkan Vahap Seçer’in geçtiğimiz aylarda meclis gündemine getirdiği ancak Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedilen 250 milyon liralık borçlanma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesine ilişkin teklif yeniden ele alındı ve ikinci kez reddedildi.

YEREL 09.07.2020, 10:28
Seçer’in borçlanma yetkisi talebi ikinci kez Cumhur İttifakı’na takıldı!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in borçlanma yetkisi talebi ikinci kez Cumhur İttifakı’na takıldı. Başkan Seçer, 8 saat süren meclis oturumunda gelir gider tablosunu ayrıntılarıyla anlattı, borçlanacağı parayı nerelere harcayacağını kalem kalem anlattı ancak AKP ve MHP grupları inatlarından vazgeçmedi, ret oyu verdi.

Oylama öncesinde AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın mikrofonu kaparak söz almadan konuşup meclis üyelerine sataşması, CHP’li belediye başkanlarının sözünün kesilmesi, MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın kürsüye yürümek istemesi salonu gerdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan oturumunda, Başkan Vahap Seçer’in geçtiğimiz aylarda meclis gündemine getirdiği ancak Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP gruplarının oylarıyla reddedilen 250 milyon liralık borçlanma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesine ilişkin teklif yeniden ele alındı ve ikinci kez reddedildi.

Borçlanma yetkisiyle ilgili teklif üzerine meclise bilgi veren Başkan Seçer, Cumhur İttifakı üyelerinin, basına verdikleri demeçlerde “Başkan Seçer borçlanmayı neden istediğini iyi anlatsaydı yetki verirdik” dediklerini hatırlattı.

Belediye meclisinin, 2020 bütçesini yaparken 250 milyon liralık borçlanma yetkisini zaten verdiğini anlatan Başkan Seçer, İller Bankası’nın, yeni kredi başvurularında meclis kararının yenilenmesini istediğini, bu nedenle borçlanma yetkisi teklifini meclise getirdiklerini kaydetti.

‘Bütün ilçe belediye başkanları borçlanma aldı.

Benim de paraya ihtiyacım var, borçlanma istiyorum’

Mersin’de neredeyse tüm ilçe belediye başkanlarının meclislerinden borçlanma yetkisi aldığını, Akdeniz Belediye Meclisi’nde HDP ve CHP gruplarının AKP’li Başkan Gültak’a borçlanma yetkisi verdiğini kaydeden Başkan Seçer şunları söyledi:

“Geçtiğimiz bileşimde bu borçlanma yetkisi verilmedi. Bunun tamamen siyasi nedenlere dayalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sizlerin de açıklama yaparken daha samimi olmasını istiyorum. Arkadaşlar sizin paraya ihtiyacınız yoksa benim de paraya ihtiyacım yok. Ama sizin paraya ihtiyacınız var borçlanma aldınız, benim de paraya ihtiyacım var sizlerden borçlanma istedim.”

Gelir ve gider rakamlarını ayrıntılarıyla anlattı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bazı ilçe belediye başkanlarının, ‘Borçlanma yetkisini neden istediğinizi açıklayın’ şeklindeki çağrılarına da hem gelir rakamlarını, hem gider rakamlarını tek tek anlatarak yanıt verdi.

Bütün belediyelerin son 3 ayda gelir kaybına uğradığını ifade eden Başkan Seçer, “Toplam giderlerim 1 milyon 30 bin lira. Gelirim ortalama varsaydım 720 milyon lira. Benim her halde 310 milyon lira açığım olacak. Gelirim arttığı müddetçe de bu 310 milyon liralık bu açığım azalacak” dedi.

Nereye ne kadar harcanacağını anlattı

Başkan Vahap Seçer, meclis üyelerine 2020 yılı içinde yapacakları yatırımlar ve bunlara ödenecek tutarlar hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.

181 milyon 570 bin liralık bir ihaleye çıktıklarını ifade eden Başkan Seçer, Forum katlı kavşağı projesinin hazır olduğunu ve Eylül ayında başlayacaklarını, Göçmen katlı kavşağı, Hastane Karayolları kavşağı ve Okan Merzeci Bulvarı ile 201. Cadde’nin kesiştiği noktada yapılacak katlı kavşak projesinin de aynı dosya içinde yer aldığını vurguladı.

Başkan Seçer, 2020 bütçesinden yapacakları çalışmalar içinde Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Mezitli’de sinyalizasyon çalışmalarının, Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Erdemli, Anamur, Silifke ilçelerinde yapılacak 7 milyon liralık durak yapımlarının yer aldığını kaydetti.

Başkan Seçer, göçer vatandaşlara verilecek hayvan taşıma aracı için 1 milyon lira, 5 adet süt soğutma tankı için 750 bin lira, Silifke hayvan barınağı için 2 milyon lira, 60 aileye 1500 küçükbaş hayvan desteği için 3 milyon lira, fidan fide dağıtımı için 1 milyon 930 bin lira, çelik boru dağıtımı için 6 milyon lira, parklarda 19 adet WC ve 42 çeşme için 9 milyon lira, kent mobilyaları için 2.5 milyon lira, Yeşil Mersin projesi için 4 milyon 800 bin lira, orta kaldırımlarda kurulacak 150 km’lik akıllı sulama sistemi çalışması için 800 bin lira, Akdeniz Gençlik Merkezi için 9 milyon 335 bin lira, Gülnar yurt yapımı için 4 milyon lira, tüm ilçelerde aydınlatma için 5 milyon lira, muhtelif spor yatırımları için 5.5 milyon lira, muhtarlık binaları için 1.5 milyon lira ödeme yapacaklarını anlattı.

73 otobüs için ihale aşamasında olduklarını da vurgulayan Başkan Seçer, ihale süreci bitmediği için bununla ilgili rakam vermek istemediğini de kaydetti.

‘En büyük mağduriyeti Mersin halkı yaşar’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“310 milyon lira açık veriyorum. 271 milyon lira da bana yatırım için para gerekiyor. Üst üste koyduğum zaman yaklaşık olarak 600 milyon liralık bir harcama görünüyor önümde. Şimdi ben borçlanmaya gitmezsem sakat kalırım. Çalışanım etkilenir. Çalışanım maaş alamaz. Ben esnafın bedelini ödeyemem. Ben akaryakıt alamam. Otobüs çalışamaz. Yatırımlarımı yapamam, çevreyi temizleyemem, sinekle mücadele yapamam. Benim yatırımlarım engelleniyor. Bu siyasi düşüncelerden ari bir durum. Yani bunu dikkatinize sunuyorum arkadaşlar. Bu siyasi inatlaşma konusu olamaz. Sizlerin desteği olacak ki biz yardım yapalım, hizmet yapalım. Ben bir taraftan gelir sağlayamazsam, eksik kaldığım noktalarda makul şartlarda borçlanamazsam bu arabayı ben yürütemem. Yürütemediğim noktada mağduriyeti Mersin halkı yaşar. Ben de belediye başkanı olarak kahrolurum. Sizler de üzülürsünüz. Bütçeye koyduğunuz borçlanma yetkisini tarafıma istiyorum. Tekrar söylüyorum. Sizin paraya ihtiyacınız yoksa sayın belediye başkanları o borçlanma yetkisini niye aldınız. Sizin paraya ihtiyacınız varsa bu yetkiyi de bana vermek hakkane olur, adaletli olur. Eğer hakkane arıyorsak, adalet arıyorsak sizlerin, özellikle ilçe belediye başkanlarına sesleniyorum. Siyasi inatlaşmadan, ilçe belediye başkanlarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki ilişkilerin halel görmemesini istiyorum. Ama tek taraflı düşündüğünüz noktada ilişkilerimiz yara alır.”

AKP’li ve MHP’li belediye başkanları gerdi

Başkan Seçer’in açıklamalarının ardından meclis üyeleri borçlanma teklifi üzerine söz aldı. Bu sırada hem meclis üyeleriyle Başkan Seçer arasında hem meclis üyelerinin kendi aralarında zaman zaman tansiyon yükseldi, tartışmalar yaşandı.

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak söz alıp uzun süre Akdeniz Belediyesi’nin çalışmalarını anlatınca diğer belediye başkanları tepki gösterdi.

Söz hakkı CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’te iken söz istemeden birden mikrofonu kapan Mustafa Gültak, Özyiğit’e sataştı. Başkan Seçer’in ‘Söz hakkı almadan konuşmayın’ uyarısına rağmen Mustafa Gültak ikili tartışmayı sürdürmek isteyince mecliste tansiyon iyice yükseldi. Abdullah Özyiğit, “Konuşmamı sabote ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Başkan Seçer, “Meclis yönetmeliğine göre yönetiyoruz. Ben istediğiniz zaman size söz veririm. Siz istediğiniz zaman konuşamazsınız. Grup sözcülerinin dışında kimse sürekli söz alamaz. Az önce konuştu Sayın Gültak. Mikrofonu alıp konuşmacının sözünü kesiyor. Ben böyle burayı yönetemem” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer’in “Oylamaya geçeceğiz. Meclisi daha fazla germeyelim” şeklindeki uyarıyı defalarca dile getirmesine rağmenAkdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz’ın söz almak istemesiyle mecliste tansiyon iyice yükseldi.

Mustafa Gültak, söz hakkı verilmediğini ileri sürerek arka sıralara giderken Atsız Afşin Yılmaz “Burada tiyatro oynuyorsunuz” diyerek yeni bir tartışma başlattı. Kürsüye yürümek isteyen MHP’li Yılmaz’ı etrafını çeviren meclis üyeleri engelledi ve sakinleştirmeye çalıştı. Oturuma ara verilmesinin ardından yapılan oylamada Başkan Seçer’e borçlanma yetkisi verilmesi MHP ve AKP oylarıyla reddedildi.

Yorumlar (0)