SALDA’DAN KAZ DAĞLARINA TALAN EDİLMEK İSTENEN VATAN TOPRAKLARI

“Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

YEREL 08.08.2019, 12:49 08.08.2019, 15:36
SALDA’DAN KAZ DAĞLARINA TALAN EDİLMEK İSTENEN VATAN TOPRAKLARI

Ülkemizin her bir karışı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile doğası ile son derece değerlidir. Her karış toprağımızda, bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve aziz şehitlerimizin izi vardır. Bu yüzden, aşımıza ekmeğimize sahip çıktığımız kadar, binlerce yıllık bir sürenin sonucunda oluşan doğal güzelliklerimize; derelerimize, nehirlerimize, dağımıza, taşımıza, ormanlarımıza sahip çıkmak, doğa ananın bizlere bırakmış olduğu bu mirası koruyup kollamak da bir vatan görevidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, yeşile düşman, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi çok uluslu şirketlere peşkeş çekmek isteyen zihniyete karşı, ülkemizin her bir toprağını, her bir değerini sonuna kadar savunacağız.

Doğal güzelliği ve barındırdığı biyolojik zenginlikle Türkiye'nin gözbebeği göllerinden biri olan Salda Gölü kıyısında inşa edilmek istenen Millet Bahçesi ile bu doğal miras katledilmek isteniyor. Salda Gölü doğal güzelliği ile özellikle son yıllarda ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken, 1. Derecede Doğal Sit Alanı ve dünyada ender özellikler taşıyan göllerden biridir.  Salda Gölü, turistik bir merkez değildir; gelecek kuşaklara aktarılması ve bu noktada da azami ölçüde önlemler alınarak korunması gereken bir dünya mirasıdır. Salda Gölü’nün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır. Türkiye’nin en güzel doğal miraslarından biri olan Trabzon’da yer alan Uzungöl’ün ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz. Uzungöl’ü eşsiz kılan güzelliğini artık maalesef kartpostallarda görebiliyoruz. Uzmanlar, Salda Gölü’nün etrafının Millet Bahçesi projesi ile yapılaşmaya açılmasının, gölü 5-10 yıl içinde yok edebilecek sonuçlara yol açacağını belirtiyorlar. Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan böyle bir güzelliğin yok edilmek istenmesine asla seyirci kalmayacağız. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.

Kaz Dağları'nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Çanakkale'nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesi için 195 bin ağacın kesildiği ortaya çıktı. Kaz Dağları, dünyanın en önemli su kaynakları ve oksijen deposuna sahip, insanlığa çok önemli tarım ürünleri sunan bir ekosistemin var olduğu eşsiz bir bölgedir. Altın madeni projesi ile talan edilmek istenen Kirazlı'daki maden alanı, 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. TEMA Vakfı'na göre, maden alanının yüzde 98.7'si orman alanında bulunuyor. Bölge 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen, 117 böcek ve 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Proje alanında tespit edilen türlerin yedisi dünyada sadece Türkiye'de yaşıyor. Siyanürlü altın arama çalışmaları ile böyle bir ekosistem kâr hırsı uğruna yok edilmek isteniyor.

Kaz Dağları başta olmak üzere Bursa İznik, Salda Gölü, Hasankeyf ve Munzur havzası gibi ülkenin birçok yerinde büyük bir doğa katliamı ile karşı karşıyayız. Derelerimizi, nehirlerimizi, taşımızı, toprağımızı, ormanlarımızı kısa vadeli kâr uğruna, hiçbir kamu yararı gözetilmeden çok uluslu şirketlere peşkeş çekmek isteyen AKP iktidarının, bu talan politikasına karşı, geleceğimize, doğamıza sonuna kadar sahip çıkacağız.

AHMET KUMBUL

CHP ANTALYA İL BAŞKANI

Yorumlar (0)