MUDANYA'NIN 96. GURUR GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Türk Kurtuluş Savaşı’nın barış mührü niteliğindeki MudanyaMütarekesi’nin 96. yıldönümü, Mütareke Meydanı’nda düzenlenen resmi törenle kutlandı.

YEREL 11.10.2018, 14:54 11.10.2018, 14:54
MUDANYA'NIN 96. GURUR GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Mudanya, tarihi boyunca çeşitli kültürlerin bir arada kardeşçe ve barış

içinde yaşadığı bir yer olurken, son yüz yıla baktığımızda ise dünya tarihine mührünü, barışı öngören 11 Ekim 1922 Mudanya Mütarekesi ile vurdu. İşte o anlaşma tam 96 yıldır Mudanya’nın gurur simgesi oldu. Kurtuluşun müjdecisi Mudanya Mütarekesi’nin imzalanışının 96. yıldönümü, Mütareke Meydanı’nda düzenlenen resmi törenle kutlandı. Törene Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra Mudanya protokolü, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Mudanyalılar katıldı. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlayan milli mücadelenin, 3,5 yıl süren İstiklal Savaşı’nın 11 Ekim 1922'de fiilen sona erdiğini hatırlatan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Ulusal mücadelenin mühür altına alındığı, kazanılan diplomasi zaferinin 96. yılını ilk günkü coşkuyla kutluyoruz. Mudanya Mütarekesi olmasaydı Lozan olmazdı. Lozan olmasaydı, Türkiye Cumhuriyeti olmazdı. Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı bizler özgürce, demokrasi içinde yaşayamazdık. Tarihimizden aldığımız ilhamla, Mudanya’nın barışa vurduğu mühürden yola çıkarak kentimize Barışın ve Kardeşliğin Başkenti dedik. Barış ve kardeşlik Mudanya’mıza çok yakıştı. Bizlere bu aziz vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Mudanya’da büyük bir diplomasi zaferine imza atan İsmet İnönü’ye, adını bilmediğimiz kahramanlara, Mudanyalı Şükrü Çavuş’umuza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bıraktığı emanetleri canımız pahasına koruyacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Mudanya Kaymakamı Sözer ise, İsmet İnönü’nün kararlı ve dik duruşuyla imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin 96. yılını kutlarken, 1321 yılında Orhangazi tarafından Osmanlı topraklarına katılan Mudanya’nın Cumhuriyet tarihine barış misyonuyla damgasını vurduğunu ifade etti. Kutlamalarda Sami Evkuran Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mert Sert ve Ece Naz Özok, günün anlam ve önemiyle alakalı şiirler okudu. Mudanya Belediyesi Halk Dansları ekibinin yanı sıra kardeş şehirler Romanya Mecidiye ile KKTC Beyarmudu belediyelerinin folklor ekiplerinin gösterileri büyük alkış aldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın denizde yaptığı gösteri ise beğeni topladı. Törenin sonunda protokol üyeleri Mütareke Müzesi’ni gezdi.

Törenin ardından Başkan Hayri Türkyılmaz, Mudanya Mütarekesi’nin 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen okullar arası sokak basketbolu turnuvasını başlatan hava atışını yaptı.

Yorumlar (0)