MUDANYA’NIN 2700 YILLIK TARİHİ BURSALILARLA BULUŞTU

MÖ 8. yüzyılda Myrleia adı ile kurulan Mudanya’nın 2 bin 700 yıllık tarihini anlatan “Myrleia’dan Mudanya’ya” isimli sergi, Bursalılarla buluştu. Myrleia-Apameia’dan, Tirilye ile Eşkel arasındaki kıyıda yer alan Daskleion Kenti ve Kapanca’daki Caesareia Germanica Kenti’nigünümüzle buluşturan sergi, sanatseverleri zaman tünelinden geçirdi.

YEREL 12.06.2019, 10:30
MUDANYA’NIN 2700 YILLIK TARİHİ BURSALILARLA BULUŞTU

Mudanya Belediyesi tarafından hazırlanan “Myrleia’dan Mudanya’ya” isimli sergi, Bursalılarla buluştu. Bursa Barosu evsahipliğinde Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde düzenlenen serginin açılışına Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, akademik odaların, sivil toplum ve meslek örgütlerinin, Myrleia Antik Kenti Platformu’nun temsilcileri katıldı.

Başkan Türkyılmaz konuşmasına kentin tarihi değerinin korunması noktasında yıllardır mücadele veren sivil toplum örgütlerine, Myrleia Antik Kenti Platformu temsilcilerine teşekkür ederek başladı. Arkeolojik kazıların devam etmesi noktasında verilen mücadelenin yanı sıra; projeye tanıtım ve yayın çalışmalarını da katarak bütüncül bir yol izlediklerini kaydeden Türkyılmaz, “Bir kenti kent yapan kültürü, içinde yaşattığı değerleri ve onları yaşatan, kentine sahip çıkan insanlarıdır. Tarihi ve kültürel mirasın, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazine olduğu gerçeğinden hareketle tarihi ve kültürel değerimizi tüm insanlığa sunuyoruz. Bu amaçla; Mudanya’nın görsel hikayesini yazdık. Kentin var olan kimliğini kentlileri başta olmak üzere tüm dünyaya anlatma hedefimizi sanatla ortaya koyduk. Myrleia’yı yaşatma adına hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

ARKEOLOJİK AVM ALANI

Serginin açılışında konuşan Baro Başkanı Gürkan Altun ise, “Yaşananlar, yabancı sermayenin, 2011 yılında önce vurdumduymazlığıyla başlayıp, sonrasında ‘yerli ve milli sermayenin’ para için tarihi yok etme kastına karşı süren bir mücadelenin öyküsüdür. Bitinya Kralı Prusias ile Makedonya Kralı Philippos’un ordularıyla yakılıp yıkılan Myrleia, yeniden küllerinden doğarak var ettiklerini, eserlerini kaybetme eşiğindedir. Yabancı sermayeden, başka yerlerdeki AVM’lerle bir paket olarak, Bursa’nın yerli markası tarafından kelepire alınan ve aslında ‘Arkeolojik AVM Alanı’adı verilebilecek bölgede market açılışı için tüm olanaklar sağlanmıştır. Arkeolojik AVM’nin para kasaları önünde, aydınlatmanın görmeyi engelleyen yansıması arasından ve korkmadan aşağı bakabilirseniz, tarih size selam verecektir.Sergimizin açılışı ile birlikte, mahkeme kararı olumsuz olsa bile, mücadelenin yeni cepheler açılarak devam ettirileceğini bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.

Yorumlar (0)