MEZİTLİ BELEDİYESİ, ÇEVRE BAKANLIĞININ DAVALTEPE 100. YIL PLAJI PLANINA İTRAZ ETTİ

Mezitli Belediyesi, 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı ve Deniz Kaplumbağaları Yumurtalama ve Koruma Alanıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen onaylanan 1/5000 Nazım Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planına itiraz etti. İtirazda 2009 yılında çıkarılan Deniz kaplumbağalarının Korunması Genelgesine, Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğine, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine atıfta bulunuldu.

YEREL 13.07.2019, 17:43
MEZİTLİ BELEDİYESİ, ÇEVRE BAKANLIĞININ DAVALTEPE 100. YIL PLAJI PLANINA İTRAZ ETTİ

Mezitli Belediyesi, 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı ve Deniz Kaplumbağaları Yumurtalama ve Koruma Alanıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen onaylanan 1/5000 Nazım Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planına itiraz etti. İtirazda 2009 yılında çıkarılan Deniz kaplumbağalarının Korunması Genelgesine, Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğine, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine atıfta bulunuldu.

KANUNLA, PLAN ARASINDAKİ ÇELİŞKİLER AYRINTILARIYLA ANLATILDI

Askı süresi içerisinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne yapılan itirazda, yönetmeliklerle belirlenen Deniz kaplumbağaların Yuvalama ve Kumsalı Koruma Bölgesi olan 65 metre mesafe içerisinde 1/5000 Nazım Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planında piknik ve eğlence alanı olarak işaretlendiğine dikkat çekildi. Özellikle kanunla belirlenen 65 metre sınırına hassasiyet gösterilmeyerek, yer yer 42-58 metre arasında değişik uygulamalar planlandığı ifade edildi.

İtirazda ayrıca, plan hükümlerine de uyulmadığının altı çizilerek, ‘halkın eğlenme ve dinlenme gereksinimlerini sağlamak amacıyla takılıp sökülebilir şekilde emsal yüzde 3 ve yüksekliği 5,5 metreyi geçmeyecek tip projeler uygulanabilir denilmesine karşın, yaklaşık 100 bin metrekare büyüklüğünde tüm bölgenin piknik ve eğlence alanı olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Bu şekilde 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı ve Deniz Kaplumbağaları Yumurtlama ve Koruma Alanının tamamında yüksek oranda yapılaşmanın önünün açıldığı belirtildi.

DOLGU AMAÇLI İMAR PLANINA İZİN VERİLMEMELİ

Planda ayrıca ifade farklılıklarına da dikkat çekilen itirazda, ana paftasında adı ‘Mersin İli Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi Gümüşkum Tabiat Parkı 1/5000 Nazım Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planı’ olarak ifade edilirken, harita anahtarı paftasında ise plan ismiyle tutarsız bir şekilde, ‘1/1000 Ölçekli Mersin Mezitli Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkı Dolgu ve Kıyı Amaçlı 1/5000 Nazım ve 1/1000 Uygulama İmar Planı’ ibarelerine yer verildiği, bölgenin Deniz Kaplumbağalarının  yumurtlama alanı olması nedeniyle dolgu amaçlı imar planına izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Planın, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine uymadığına da atıfta bulunulan itirazda, “Yapı yaklaşma mesafesi ölçeklendirilmeyerek, referans alınan sınırlar belirsiz bırakılmıştır. Deniz kaplumbağalarının Rehabilitasyon Merkezini de içeren, İdari Hizmet Alanı sınırtı ve yapı yaklaşma mesafeleri okunamamaktadır. Kıyı kenar çizgisi olması gerektiği gibi mevzuata uygun şekilde gösterilmemiştir” ifadelerine yer verildi.

TABİAT PARKI ALANIYLA İLGİLİ ÖLÇEKLENDİRMEDE ÇELİŞKİLER BULUNUYOR

Mezitli Belediyesi tarafından yapılan itirazda sözü edilen diğer hususlar ise şöyle sıralandı:

“2017 yılında imzalanan 100. Yıl Tabiat Parkı İşletmecilik Sözleşmesinde belirlenen hükümlere yeterince referans verilmemiş, planda öngörülen yapılaşma kararı ile sözleşmede belirlenen kapsam ve kısıtlamalar aşılmıştır.

Mezitli Belediyesi tarafından 1/1000 Ölçekli Uygulama Revizyon Planı hazırlanması esnasında Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğünden alınan görüşle 31 Temmuz 2018 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan 1/5000 Ölçekli İlave Revizyon Planında işaretlenen Tabiat Parkı sınırı arasında uyumsuzluk tespit edilmiştir.

İşaretli alan içerisinde bulunan askeri alanın 1/5000’lik planda Tabiat Parkı sınırı içersinde olmasına karşın Kıyı Dolgu Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planında sınırın dışında tutulmaktadır. Bu haliyle farklı idarelerce onaylanacak farklı mekansal planlar arasında boşluklar, yetki karmaşası, bütünleşme sorunları yaşanacaktır.”

TÜM PLAJLAR DOĞAL YAPISI KORUNARAK HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI

100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkı ile ilgili süreci yakından takip ettiklerini dile getiren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “İlk göreve geldiğimiz andan itibaren bir çok kez bu alanın kullanımı için Orman Bölge Müdürlüğümüzden talepte bulunduk. İhaleye çıkarılması sürecinde gerekli itirazlarımızı yaptık, ranta kurban gitmemesi amacıyla belediye olarak ihaleye girdik. Ancak beklenenin çok üzerinde yükselen ihale nedeniyle kazanamadık. Deniz kaplumbağalarının yavrulama döneminde alanda yapılmak istenen 3 gün sürecek konser organizasyonunun, oluşturduğumuz kamuoyunun  baskısıyla iptal edilmesini sağladık. Şimdi de Tabiat Parkımızla ilgili 1/5000 Nazım Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planında yaşanan aksaklıklara yasal süresi içerisinde itirazımızı yaptık” dedi.

Mezitli’de her canlının yanı sıra doğanın yaşam hakkını savunmaya gayret gösterdiklerine vurgu yapan Başkan Tarhan, “Caretta Caretta Deniz kaplumbağaları, Yeşil Deniz Kaplumbağaları ve bölgede yetişen endemik Kum Zambaklarının zarar görmeden 100. Yıl (Gümüşkum) Tabiat Parkının doğal yapısının korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Alanın olması gereken şekilde Belediyemize devredilerek, amacına uygun şekilde vatandaşımızın kullanımına açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)