MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TARIMA DESTEĞİ ARTARAK SÜRÜYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, badem yetiştiriciliğinde önemli bir konumda olan Gülnar İlçesi’ndeki üreticilere badem soyma makinesi sağladı. İki badem soyma makinesi, Bereket Mahallesi’nde kullanılmak üzere Bereket Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Çukurasma, Üçoluk ve Tozkovan Mahallelerinde kullanılmak üzere Gülnar Çukurasma-Tozkovan-Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne teslim edildi.

YEREL 27.09.2020, 09:29
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TARIMA DESTEĞİ ARTARAK SÜRÜYOR

Badem soyma makineleri, çiftçilerin geçtiğimiz yıllara oranla işlemlerini daha hızlı tamamlamasını sağlıyor. Badem üreticileri, önceki yıllarda badem soyma işleminin günlerce sürdüğünü ancak kendilerine tahsis edilen makineler ile hem zamandan tasarruf ettiklerini hem de ürün kalitesini artırdıklarını ifade etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarım sektörüne verdiği destekleri artarak sürdürüyor. Badem üretiminde söz sahibi olan Gülnar İlçesi’ndeki 4 mahallede kullanılmak üzere 2 badem soyma makinesi hasat öncesi badem üreticilerine ulaştırıldı. Mersin genelinde bölgesel ihtiyaçlara göre tarımsal üretime destek veren Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin badem yetiştiriciliğinde önemli bir konumda olan Gülnar İlçesi’nde dağıttığı badem soyma makineleri, çiftçilerin işlerini kolaylaştırdı.

Bereket Mahallesi’nde kullanılmak üzere Bereket Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Çukurasma, Üçoluk ve Tozkovan mahallelerinde kullanılmak üzere Gülnar Çukurasma-Tozkovan -Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne teslim edilen badem soyma makineleri, çiftçilerin geçtiğimiz yıllara oranla işlemlerini daha hızlı tamamlamasını sağlıyor. Badem soyma makineleri ile birlikte eski teknikler ile yapılan tarımsal faaliyetler artık teknolojik imkânlar ile daha hızlı ve kaliteli gerçekleştiriliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bölgede daha önce ceviz soyma makinesi, badem fidanı ve lavanta fidesinin yanı sıra sulama borusu dağıtımı da gerçekleştirerek tarımsal hizmetleri desteklemişti.

Çiftçiler, hem zamandan tasarruf ediyor hem de ürün kalitesini arttırıyor

Badem üreticileri, önceki yıllarda badem soyma işleminin günlerce sürdüğünü ancak kendilerine tahsis edilen makineler ile hem zamandan tasarruf ettiklerini hem de ürün kalitesini artırdıklarını söyledi. Bereket Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Şahin, badem soyma makinesinin mahallelerine yaklaşık bir ay önce teslim edildiğini ifade ederek, “Makine, yaklaşık 3 dakikada 1 çuval kabuklu bademi temizliyor. Günlük olarak 200 çuval badem temizliyoruz. Köydeki bütün vatandaşlarımız da bu makinadan faydalandı. Önce el bademi olarak nitelendirilen badem çeşitlerini temizledik, ardından ise sert kabukluları temizledik. Daha önce ellerimiz ile temizliyorduk. Ama makine geldikten sonra çok rahatladık” dedi.

Badem temizleme makinesinin mahallelerine kazandırılmasından dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür eden Başkan Şahin, daha önceleri de badem fidanı ve lavanta fidesi dağıtıldığını, sulama borularının da döşendiğini belirtti.

“Zaman açısından çok önemli olacak”

Emekli olduktan sonra badem üreticiliğine başlayan Mustafa Kılınç, badem soyma makinesi mahallelerine gelmeden önce vatandaşların akşama kadar topladığı ürünleri sabaha kadar soymak ile uğraştığını, bunun da büyük bir iş kaybına neden olduğunu söyledi. Badem üreticisi Kılınç, makinenin gelmesi ile birlikte bölgede iş gücü artışı olacağını belirterek, “Zaman açısından da önemli olacak. Bölge halkı olarak bize yapılan bir şeyi biz bine katlayıp onu yapana minnet duyarız. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız’a teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Üretilen bademi Başkanımız’ın bize verdiği makine ile temizleyeceğiz”

Gülnar Çukurasma-Tozkovan-Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Er, kış aylarında talep ettikleri badem soyma makinesinin Ağustos ayında kendilerine teslim edildiğini ifade ederek, “Kooperatifimiz 3 mahalleden oluşuyor. Badem ve kuş üzümü üretimi çok fazla olduğundan mahallemizde üretilen bademleri burada soyacağız. Badem üretimi 20 bin tonun üzerinde ve hatta 30 bin tona da çıkabilir. Halkımız sürekli bu iş üzerinde kendisini geliştirmeye çalışıyor. Şu ana kadar üretilen bademi Başkanımız’ın bize verdiği makine ile temizleyeceğiz. Halkımız Başkanımız’a teşekkür ediyor” diye konuştu.

“Büyükşehir’den çok fazla destek gördüm”

Gülnar Üçoluk Mahalle Muhtarı Resul Bıyık, projeden memnun olduklarını dile getirerek, “Önceleri badem soyma işlemi elle yapılıyordu, vatandaşlar sabahlara kadar çalışıyordu. Birbirine keşik (sıra) veriyordu. Ama makine bu konuda bize çok yardımcı oldu” dedi. Muhtar Bıyık, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin taleplerine karşı duyarlı olduğuna dikkat çekerek, “Kırsal bir yerde yaşıyoruz ama ben Büyükşehir’den çok fazla destek gördüm. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Yorumlar (0)