MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN A.ADAYI SERDAL KUYUCUOĞLU: FESTİVAL GÜZEL, ÜRETİCİ SIKINTILI

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı Serdal Kuyucuoğlu, Mersin’in tarım ürünlerinin pazarlanması ve marka değerinin artırılması açısından, “Mersin Narenciye Festivali’ni bu anlamda önemsiyoruz. Göreve seçildiğimizde festivalimizi daha da geliştireceğiz” dedi. Kuyucuoğlu, narenciye üreticisi başta olmak üzere çiftçilerin ekonomik sorunlarının sürdüğüne de dikkat çekti.

YEREL 21.11.2018, 13:50 21.11.2018, 13:50
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN A.ADAYI SERDAL KUYUCUOĞLU: FESTİVAL GÜZEL, ÜRETİCİ SIKINTILI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı A. Adayı Serdar Kuyucuoğlu, hafta sonunda yapılan ve binlerce Mersinlinin katıldığı Mersin Narenciye Festivali’ne katıldı ve vatandaşlarla sohbet etti.

Festivalle ilgili izlenimlerini paylaşan Kuyucuoğlu, “Güzel etkinliklerden biriydi. Binlerce Mersinlinin bu festivalde buluşması, narenciyemizin tanıtılması adına çok sayıda medya organının festivale geniş yer vermesi hepimizi mutlu etti. Mersin Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biridir ve çok sayıda tarım ürünü üretimi var. Bunların en önemlilerinden biri narenciyedir. Tarım ürünlerimizin pazarlanması ve marka değerinin artırılması yolunda festivallerin büyük önemi ve katkısı var. Mersin Narenciye Festivali’ni bu anlamda önemsiyoruz.

2020 yılında Mersin’de yapılacak olan “NARENCİYE OLİMPİYATINI” göreve seçildiğimizde daha etkili ve verimli hale getireceğiz. Mersin’i narenciyenin başkenti yapacağız.

Mersin’de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonuna gerekli katkılar sunarak, ürün çeşitlerimizin artmasına ve üreticiye %25-30 düzeyinde verimli ekonomik katkı sağlayacaktır. Üretim yelpazesi genişleyecektir.

Mersin’i bir kültür şehri yapma gibi bir hedefimiz var. Dünyaya açılmış bir Narenciye Festivali bu hedefe ulaşmamızın yollarından biri olacak. Sadece narenciyede değil, birçok tarım ürününde Mersin’in marka değerini artırmak, kent kültürüne katkı sunmak için festivaller yapacağız, festivalleri destekleyeceğiz” dedi.

Narenciye ya dalında kalıyor, ya ucuza gidiyor

“Çok güzel bir festivali geride bıraktık, şimdi de çiftçilerimizin sorunlarını konuşmamız lazım. Çiftçimizin yaşadığı ekonomik sıkıntıları görmezden gelemeyiz” diyen Kuyucuoğlu şunları söyledi: “Mersin'in yaş sebze üretiminin yarısı narenciye. Mersin'de yapılan yaş meyve sebze ihracatının yüzde 80'nini narenciye ürünleri oluşturuyor. Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 25'ini, ihracatının yüzde 35'ini Mersin yapıyor. Mersin'in toplam ihracatının ise 5'te biri narenciye ürünlerinden oluşuyor. Bu rakamlara bakıldığında, Mersinli narenciye üreticisinin refah içinde, zenginlik içinde yaşadığı sanılabilir. Ama gerçekte öyle değil. Narenciye üreticimiz, üretimde kalmak için adeta direniyor. Çünkü narenciye üreticimizin ürettiğini pazarlayamıyoruz. İç tüketim yetersiz. İhracatta da istenilen noktada değiliz. Bu nedenle birçok çiftçimizin ürünü dalında kalıyor ya da çok ucuza satılıyor. Bu sıkıntıya bir de gübre, ilaç, mazot, enerji gibi girdiler eklendiğinde, narenciye üreticisi hasat sezonunu, bir önceki sezonun borcunu ödeyerek kapatıyor, öbür hasat sezonuna yeni borçla giriyor. Bu kısır döngünün kırılması lazım. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmem durumunda hayata geçireceğimiz tarımla ilgili projelerimiz hazır. Çiftçimizi destekleyecek, onun refah seviyesini artıracak önlemler alacağız, destekler sunacağız.”

Yorumlar (0)