EDREMİT’TE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen fener alayı ve ardından Akçay Cumhuriyet Meydanı’nda ki Sunay Akın’ın sunumuma binlerce kişi katıldı.

YEREL 31.08.2019, 11:45
EDREMİT’TE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kazanılan Büyük Zafer’in 97. Yıldönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı Edremit’te çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah ilçe merkezinde ki resmi törenlerin ardından Edremit Belediyesi tarafından Altınkum Mahallesi’nden Akçay Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’na fener alayı düzenlendi. Altınkum 2. Köprü girişinde toplanan binlerce kişi ellerinde bayraklarla kordon boyundan Akçay Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler. Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, CHP Edremit İlçe Başkanı Fatih Yılmaz, Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı fener alayına yaklaşık 5 bin kişi katıldı.  Cumhuriyet Meydanı’nda bir konuşma yapan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, tüm vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı. 

Başkan Arslan konuşmasında şöyle dedi; “30 Ağustos Zafer Bayramımızı onurla, gururla ve coşkuyla kutluyorum.  Bu gece muhteşem bir fener alayı düzenledik. Ve ben bu gece bu fener alayında, Aydınlık fenerler gibi, aydınlık zihinler gördüm. Karanlığı söküp atan Edremitlileri gördüm. Bu gece, fener alayında ellerindeki meşaleler gibi, kalpleri alev topundan insanlarla yürüdük. Marşlar gibi coşkulu gençlerle haykırdık.

Buraya yüreği sımsıcak kadınlarla, adam gibi adamlarla, tertemiz çocuklarla yürüdük. Bu gece binlerce Cumhuriyet ve Atatürk sevdalısıyla yol yürümekten gurur duyuyorum. 

Sizlerin hepinizin adınızı, hayatınızı bilmeyebilirim. Fakat güçlü adımlarla yürüyen gençleri, Samsunda 1919’da “Yürüyelim arkadaşlar” diyenlerle bir tutuyorum. 

Bu akşam Annesinin kucağında fener alayına katılan çocuğu, Atatürk’ün yanınaki manevi kızı küçük Ülkü gibi görüyorum. 

Gençler gibi haykıran nineye, Nene Hatun diyorum. Bu akşam burada Zaferin coşkusunu yaşayan herkese, Mustafa Kemal Atatürk diyorum. 

Bu önemli günde haykırıyorum, Çanakkale’de düşmana direnenleri, Samsun’a umut olarak çıkanları, Erzurum’da, Sivas’da kongreler düzenleyenleri unutmayacağız. 

Bozkırın ortasında meclis açanları, Elinde silah yokken istiklal destanını yazanları, Dumlupınarda, Kocatepe’de tarih yazanları İzmirin dağlarında çiçekler açtıranları unutmayacağız.  

Bu zafer, vatanı parsel parsel satanların değil, Atatürk’e söz verdiği tepeyi alamadığı için hayatına son veren Reşat Komutanın zaferidir. Bu zafer,  İzmir’in ormanlarını yakanların değil, İzmir’i yakıp yıkanları kovalayan Fahrettin komutanın zaferidir. Bu zafer,  Emine Bulutları, Özgecanları kıyanların değil, Halide Ediplerin, Cepheye silah taşıyan Fatma Ninelerin, donarak ölen Şerife Bacıların yani kadınların zaferidir. 

Değerli Arkadaşlar, bu zafer kimin zaferidir? Bu zafer, Kaz Dağlarında Altın madenlerine göz yumanların değil, küpelerini bozdurup Vatan Savunan Ayşe’lerin zaferidir. Bu zafer, vatansever ve aydınları hapislere tıkanların değil, vatansever ve aydınları hapislerden kurtarıp Anadolu`ya geçiren Yahya Kaptan’ların zaferidir. Bu zafer, Askere gitmemek için çürük raporu alanların değil, Başındaki yırtık örtüsünü erkeklerin yüzüne atıp, “alın bunları örtünün, verin silahları ben savaşırım” diyen Kezbanın zaferidir. 

Bu zafer, Şeyhlerin şıhların dizlerinin önünde çökenlerin değil, İnönü meydanında çarpışa çarpışa kazanan İsmet paşaların zaferidir. Bu zafer, harun gibi gelip karun gibi gidenlerin değil, “Geldikleri gibi giderler” diyen Mustafa Kemallerin zaferidir. Mustafa Kemal Atatürk’e bin selam olsun. Zaferimiz kutlu olsun” 

Konuşmaların ardından Sunay Akın’ın “Bir Cumhuriyet Hikayesi” isimli gösterisi sahnelendi. Sunay Akın’ın öyküsel sunumuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin varoluş ve kuruluş hikâyelerinin yeniden hatırlatıldığı gösteriye Çocuk Kalpler Kumpanyası eşlik etti. Programın sonunda Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan eşi Oya Arslan ile sahneye çıkarak Çocuk Korosu’nun İzmir Marşı’na eşlik etti.

Yorumlar (0)