ÇÖZÜM: MİLLİ, LAİK, DEMOKRATİK, BİLİMSEL BİR EĞİTİM SİSTEMİ

AKP iktidarının en başarısız olduğu alanların başında tartışmasız eğitim ve öğretim gelmektedir. 17 yıldır iktidarda olan AKP’nin tutarlı ve sonuç alıcı bir eğitim politikasının olmadığını yapılan icraatlardan görmekteyiz. Bilimsel, nitelikli, kamucu, çağın gereklerine uygun, laik bir eğitim sistemi yerine, günü kurtarmaya dönük uygulamalar ve laiklik ilkesinin altını oyacak şekilde tarikat ve cemaatlere ait vakıflarla imzalanan protokoller, eğitim sistemini işlemez hale getirmiştir.

YEREL 19.09.2019, 16:00
ÇÖZÜM: MİLLİ, LAİK, DEMOKRATİK, BİLİMSEL BİR EĞİTİM SİSTEMİ

Büyük umutlarla göreve başlayan ve birçok aydının kefil olduğu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un döneminde de hiçbir şeyin değişmediğini görmekteyiz.

AKP iktidarı döneminde, köklü devlet okullarının imam hatiplere dönüştürülmesi, apartman katlarına kadar yayılan özel okulların türemesi, her sene değişen sınav sistemi, tarikatların ve cemaatlerin eğitim ve öğretimde söz sahibi olması, Cumhuriyetimizin kurucu iradesi ve felsefesinin yok sayıldığı bir müfredatın eğitim kitaplarına girmesi gibi gerçeklerle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylar da bu duruma tuz biber ekmiştir.

Yıllardır çeşitli protokollerle eğitim alanındaki görevlerini bir anlamda “dini yapıya” devreden Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların zorunlu eğitime devamının denetlenmesi görevini de Diyanet İşleri Başkanlığına bıraktı. Doğu ve Güneydoğu’da MEB yerine Diyanet çocukların okula gönderilmesi için ziyaretlere başladı. Antalya’da da müftülük ile imzalanan protokol kapsamında özel eğitim alması gereken çocuklara “ortak proje” adı altında din eğitimi verilmeye başlandığı ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra, Eskişehir’in Sivrihisar İlçesi’nde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 3 köydeki 60 öğrenciyi, bir tarikatın merkezi olduğu ve tarikatın ileri gelenlerinin yaşadığı iddia edilen Buhara köyünde açılan yeni ilköğretim okuluna gitmeye zorlaması bir kriz yaratmıştı. Veliler bu duruma isyan etmiş ve çocuklarını okula göndermeyerek uygulamayı boykot etmişti.

Adana’da 2017’de 10 Kasım törenlerinde okul bahçesinde göbek atan Vahabzade Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mehmet Sırrı Huylu'ya yapılan idari soruşturmanın ardından maaş cezası verildi. Atatürk'ün manevi şahsına saygısızlık yapan bu şahıs iki yıl sonra tekrar okuluna müdür olarak döndü.

Bütün bunlar son günlerde yaşanan, aslında 17 yıldır devam eden gelişmelerdir.

Ahilik Haftası kapsamında Ahi Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, "Bugün de bizim amacımız eğitim aracılığıyla iyi insan ve iyi Müslüman yetiştirmektir. Kendi kültürünü, kendi medeniyetini, kendi değerlerini özümsemiş yerli ve milli insan yetiştirmektir" demişti. 

Kendi kültürünü, kendi medeniyetini ve kendi değerlerini özümsemiş bir nesil yetiştirmenin yolu, 17 yıldır uygulanan, yapboza dönen eğitim sisteminden geçmediği bir gerçektir. Eğitim dinselleştirildiği, tarikat ve cemaatlerin kök saldığı, laiklik ilkesinin altının oyulduğu bir eğitim sistemi ile yol yürünemeyeceği ortadadır. AKP iktidarının milli bir eğitim politikası yoktur. Milli Eğitim Bakanlığının üstlenmesi gereken görevlerin, Diyanet İşleri Başkanlığına, tarikatlara ait vakıflara teslim edildiği yerde millilikten bahsedemeyiz.

Tarikatların ve cemaatlerin gölgesinde, eğitimi bir ticaret olarak gören, Cumhuriyetin kuruluş felsefesine düşman olan bir zihniyetin güdümünde eğitimde var olan hiçbir sorun çözülemez.

Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında Başöğretmen Atatürk tarafından inşa edilen, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç gibi isimler tarafından ileriye taşınan laik, milli, demokratik, bilimsel eğitim sistemini, çağın gereklerine, günün ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden hayata geçirmeden, eğitimdeki hiçbir soruna çare bulamayız.

AHMET KUMBUL

CHP ANTALYA İL BAŞKANI

Yorumlar (0)