banner758

ÇİĞLİ KENT SEMPOZYUMU BAŞLADI

Çiğli Belediyesi tarafından “Ekolojik Sürdürülebilir Bir Kent ve Adil Bir Yaşam” temasıyla düzenlenen Çiğli Kent Sempozyumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün açılış konuşmalarıyla başladı.

YEREL 02.08.2019, 12:55 02.08.2019, 13:14
ÇİĞLİ KENT SEMPOZYUMU BAŞLADI

Çiğli Belediyesi’nce 2 – 4 Ağustos tarihlerinde belediye konferans salonunda düzenlenen Kent Sempozyumu’na Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, akademisyenler, CHP ve İYİ parti yöneticileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. “Ekolojik Sürdürülebilir Bir Kent ve Adil Bir Yaşam” temasıyla başlayan sempozyumun ikinci gününde ise CHP Genel Başkan Yardımcıları Yunus Emre ve Yıldırım Kaya ile akademisyen ve uzmanlar Çiğli’nin kentsel, ekolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarına yönelik olarak; kentsel dönüşüm, sürdürülebilir çevre, yenilenebilir enerji, Gediz Deltası ekolojisi, kooperatifçilik, kültür, sanat, eğitim başlıklarında konuşmalar yapacak.

AÇILIŞ KONUŞMASINI TUNÇ SOYER YAPTI

 Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Çiğli'de ilk defa böyle bir sempozyum gerçekleşiyor. Tüm kalbimle tebrik ediyorum. Çiğli Belediyemizin ev sahipliğinde iki gün boyunca devam edecek bu sempozyumda yerel yönetimler, kentsel dönüşüm, tarım, yenilenebilir enerji, iklim değişikliği, doğa, katılımcılık, sivil toplum, demokrasi, ekonomi, kültür, kooperatifçilik gibi onlarca konu anlatılacak, tartışılacak. Bu sempozyum önemli çünkü ilk kez böyle bir etkinlik düzenleniyor. Belediyemizin Çiğli’de bir kent bilinci oluşturma arzusunu ve katılımcı bir yaklaşımla Çiğli’yi yönetme iradesini tebrik ediyorum. Ülkemizde son 15 yılda kentler açısından çok büyük zararlar gördük bu da merkezi müdahaleler nedeniyle oldu” dedi.

İZMİR’İ DÜNYA KENTİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Başkan Soyer; “Biz mevcut kentleşme sürecini farklı sürdürmek zorundayız. Tüm canlılar için çalışmak zorundayız. Stratejik planlarımızı buna göre yaptık. Plânlarımızın içinde İzmir'in tarihsel dokusu da var ve İzmir’i Akdeniz çanağı ile doğuyu yeniden bir araya getirecek dünya kenti olarak görüyoruz. Bizde, altyapıdan anlaşılan yol yapmaktır. Biz yeşil altyapıyı düşünüyoruz. Yol ve barınma ne kadar alt yapı ise kentin yeşili olması, temiz havası olması da en temel altyapılardandır. Bu anlamda ulaşımda temel perspektifimiz raylı sistemi yaygınlaştırmaktır. Bu hem ekolojik hem maddi kolaylık sağlar belediyelere. Demokrasinin kökleri bu topraklardan filizlendi. Demokrasi 5 yılda sandığa gitmek değildir, yaşam biçimi ve kültürüdür. Alınacak kararları halkımızla birlikte almaya devam edeceğiz. Çoğulculuğun ve farklılığın merkezidir İzmir. Yola çıkarken sadece İzmirlilerin değil flamingoların, denizin de başkanı olacağım demiştim. İnsanların havayla, suyla, iklimle barışık hayat sürdüğü bir İzmir hayal ediyoruz. İzmir’i dünya kenti olarak hayal ediyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ’NÜN SONUNA KADAR ARKASINDAYIM

Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü; “Sözlerimi tamamlarken iki konuya değinmek istiyorum. Birincisi, biz bu toprakların bize bahşettiği zenginlikle birlikte yaşamadığımızı düşünüyoruz. Başka bir hayatın mümkün olduğunu biliyoruz. Bunu yapacak güce ve iradeye sahibiz. Bu yüzden siyaset yapıyoruz İkincisi ise Çiğli’nin bu dönüşümde önder rol oynayacağına inanıyorum. Karizmatik, son derece yetenekli, genç ve çalışkan bir başkanınız var. Ben de sonuna kadar arkasında olacağımı, ağabeylik yapacağımı söylemiş olayım. Çiğli'deki Gediz Deltası dünyanın en güzel havası ve içinde flamingo yaşayan başka delta da yok. Çiğli bun a ev sahipliği yapan kent. Gediz Deltasını dünyanın en güzel doğal parklarından biri haline getireceğiz Çalışmalar devam ediyor. Utku Başkanımızla bunu açıklayacağız. Bunu başardığımızda, Dünya Çiğli'yi merakla görmek isteyecek."

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ: KENTİ BAŞKA NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de “İzmir’in kalbi Çiğli’de atacak demiştik. Bu başlıyor. Tunç Başkanımızı ilk defa seçim sonrasında belediyemizde ağırlıyoruz. Bir kenti sevmek ona hizmet etmekle başlar demiştik. Biz bir hizmet hamlesi yapmaya çalışıyoruz. Kenti kentlilerle birlikte yönetme gayretindeyiz. İki dönem belediye başkanlığı yapma iddiam olduğunu daha önce söylemiştim. Onun için 9,5 yılım daha var diyebiliriz. Tabi ‘Çiğli’yi başka bir noktaya taşıyacağız, İzmir’in kalbi yapacağız’ dediğimizde ‘Neye güveniyorsunuz’ denmişti. Ben iki şeye güveniyorum. Bir Çiğli halkına ve onun dinamizmine, ikincisi ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve onun kentleşme vizyonuna. Çiğli’nin röntgenini çektik ve bunu yaparken bilim eksik olmasın dedik. Bugün kent sempozyumunu bizlere ve Çiğli halkına yön verebilmesi için dünyadaki çağdaş örnekleri ve değişmeleri bizimle paylaşımları için siz değerli katılımcılar ile paylaşıştık. Emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Umuyorum bu çalışmalar daha gelişmiş şekilde başka yerlerde de hayata geçer. Biz de bunlardan faydalanırız. Temel hedefimiz Türk kültürünü muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bunu yaparken, Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi akıl ve bilimden başka rehberiniz yoktur" ifadelerini kullandı.

Sempozyumun birinci gün ilk oturumunda Mehmet Penbecioğlu “Adil ve Demokratik Bir Kenti Nasıl Oluşturabiliriz? Dünya’dan ve Türkiye’den Örnekler”, Dr. Ali Mert Taşçıer “yerel Yönetimlerde Değişim ve Siyaset”, Prof. Dr.Ayşen Uysal “Toplumsal Hareketler ve Katılımcı Demokrasi”, Prof. Dr. Adnan Akyarlı “Katılımcılık ve Sivil Toplum” ve Ünal Örnek “Sosyal Ekonomi ve Kooperatifler” konulu sunumlarını yaptılar.

Yorumlar (0)