CANAN ARITMAN, KADINLAR SİYASETTE DAHA FAZLA YER ALMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Dr. Canan Arıtman, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Ankara Konağı’nda kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84. yılı için düzenlediği “Anadolu Bacılarından Cumhuriyet Kadınlarına” konulu müzikli söyleşiye katıldı. Düzenlenen etkinlikte Arıtman’a ödül takdim edildi.

YEREL 02.12.2018, 14:41 02.12.2018, 14:41
CANAN ARITMAN, KADINLAR SİYASETTE DAHA FAZLA YER ALMALI

Cumhuriyet Kadınları Derneği, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 84. yılına özel Ankara Konağı’nda “Anadolu Bacılarından Cumhuriyet Kadınlarına” konulu müzikli söyleşi düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Dr. Canan Arıtman’ın da katıldığı etkinlik saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

“Doksan altı yıllık Cumhuriyet’te siyasette bulunan kadın oranı ayıbın ötesinde”

Aynı zamanda Cumhuriyet Kadınları Genel Başkanı olan Dr. Arıtman, etkinlikte açılış konuşmasını yaptı. Arıtman, “Atatürk, toplumların ilerlemesinin ancak kadınların ilerlemesiyle mümkün olduğunu bilen nadir liderlerden birisiydi. Dünyada kadınların ilk talep ettiği hak,  hep oy hakkı olmuştur. Kadınlar, kendi geleceğini kendisi tayin edebilmeyi istemiştir. Kadınlar, seçebilen olmaya razı olmuştur, daha seçilen olmaya değil. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84. yıl dönümündeyiz. Bugün ise parlamentomuzdaki kadın oranı yüzde 17 ile dünya listelerinin sonlarındadır. 1935’te Türkiye, bu listelerde ikinci sıradaydı. Neredeyse yüz yıllık bir Cumhuriyet’te kadınların siyasette bu kadar az yer alması, ayıbın da ötesindedir” dedi.

“Kadınlar evde otursun diyen dekanı istifa ettirdik”

Arıtman, “21. yüzyılda kadın olarak siyasete katılmak isterseniz, çevrenizden ‘Sen evinde otur, ne işi var siyasette’ gibi sözler duyarsınız. 21. yüzyılda bir üniversitenin dekanı bile ‘Kadınlar evlerinde otursun, çocuk baksın. Onlar belediye başkanı olmasın, onlara oy vermem’ diyor. Biz Cumhuriyet Kadınları olarak büyük bir tepki koyduk ve o dekan istifa etmek zorunda kaldı. Kadın bakış açısı çok farklıdır. Ülkemizin karar mekanizmalarında kadınların yer alması anahtar konumdadır. Eğer kadınlar, karar mekanizmalarında yer almazsa, toplumsal sorunlarımızı çözemeyiz. Çözüm, siyasette kadınların teslim oranlarını arttırmayı başarabilmiş ülkelerin ne yaptığına bakmak, onların yaptıklarını ülkemiz için uyarlayıp örnek almaktır. Bunun bir örneği cinsiyet kotası uygulamasıdır. Ben iki dönem milletvekili olduğum süreçte de cinsiyet kotası yasa teklifi verdim. Ama iktidar, bunu meclis gündemine bile almadı. Bizler, Cumhuriyet kadınları olarak kadınların siyasette katılımda olması için 31 Mart seçimlerine kadar da kadın adayları destekleyeceğiz. Kadın adayların belirlenmesi için siyasi partilere baskı unsuru olacağız, kadınların listelerde yer almalarını sağlayacağız. Ama bu kara yazgıyı mutlaka değiştireceğiz” diyerek kadınların siyasette bulunmaları için her şeyi yapacağını vurguladı.

Arıtman’a ödül

Arıtman’ın konuşmasının ardından yapılan müzik dinletileri ve halk oyunları gösterilerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Dr. Canan Arıtman’a ödül takdim edildi. Arıtman, o değerli ödülü tüm Cumhuriyet kadınları adına aldığını belirterek, “Kurtuluş Savaşı’ndan bugüne düşman kovalayan, aydınlanma mücadelesi veren, yaşam hakkı ve geleceği için direnen tüm kadınlar adına bu ödülü alıyorum” dedi.

Yorumlar (0)