banner773

Buca’dan Ortak Eğitim Çağrısı: Köy Enstitüleri Modeline Dönülsün

Buca Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğiyle cumhuriyetten günümüze Türkiye’nin eğitim sistemini masaya yatırdı. Zamanına göre çağın en modern eğitimini veren köy enstitüleri modelinin yeniden hayata geçirilmesinin önerildiği panelde konuşan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Eğer köy enstitüleri kapatılmasaydı, biz bir karşı devrim süreci yaşamazdık” dedi.

YEREL 27.11.2019, 12:45
Buca’dan Ortak Eğitim Çağrısı: Köy Enstitüleri Modeline Dönülsün

Türkiye’nin ilk köy enstitülerinden birisi olan Kızılçullu Köy Enstitüsü’nden bugüne eğitim kenti olan Buca’da eğitim ve öğretimin dünü, bugünü, yarını masaya yatırıldı.

Türkiye’nin modernleşmesinde en önemli yapı taşlarından birisi olarak kabul edilen köy enstitülülerinin felsefesini yaşatmak ve yeni kuşaklara aktarmak için kurulan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) tarafından Buca Belediyesi ev sahipliğinde 24 Kasım Öğretmenler Günü haftası kapsamında panel gerçekleştirildi.

Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Cumhuriyet Eğitim Devriminden Günümüze Eğitim ve Öğretmen Paneli’ne Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı,  YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, YKKED Kızılçullu Şube Başkanı Uzm. Hüseyin Bozdağ, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda eğitmen katıldı.

Panel öncesinde YKKED Mandolin Topluluğu tarafından Türk Sanat Müziği ve köy enstitü marşları sahnelendi.

KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMASAYDI KARŞI DEVRİM SÜRECİ YAŞAMAZDIK


Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Erhan Kılıç, sözlerine tüm katılımcıların öğretmenler gününü kutlayarak başladı.  Köy enstitülerinin Türkiye’nin en önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Kılıç, “Eğer köy enstitüleri kapatılmasaydı, biz bir karşı devrim süreci yaşamazdık. Çünkü köy enstitülerinin vermiş olduğu aydınlanma ışığı, bireylerin kişilik oluşumundan ekonomiye kadar birçok şeyi tamamlıyordu. Ülkemiz için en büyük kayıp belki de köy enstitüleridir “ dedi. 

AYDINLANMA IŞIĞI HİÇBİR ZAMAN SÖNMEYECEK


Kılıç, “Ne yazık ki Türkiye’de en çok hedef gösterilen yerlerden bir tanesi yine köy enstitüleri olmuştur.  Çünkü ülkemizde değişen siyasi konjonktürün ilk müdahale ettiği yer her zaman için eğitim sistemidir.   Bugün adeta yamalı bohçaya dönen eğitim sistemimiz ile cumhuriyetin ilk dönemindeki eğitim sistemini karşılaştırdığımızda aradaki farkı çok net gözlemleyebiliyoruz.  Artık üreten, arayan, geliştiren bir nesil yerine sadece verilenle idare eden, düşünmeyen, okumayan, araştırmayan bir nesille karşı karşıyayız. Bizlere düşen görev; gelecek nesillere ışık olmak, onlara bilimsel eğitimle buluşturmaktır.  Çünkü bizler bu sorumluluğu Mustafa Kemal Atatürk’ten aldık. Bu bilinçle, Türkiye’de aydınlanma ışığını hiçbir zaman söndürmeyeceğiz” diye konuştu.

KÖY ENSTİTÜLERİNİ YENİDEN CANLANDIRABİLİRİZ


Toplantıda konuşan YKKED Kızılçullu Şube Başkanı Uzm. Hüseyin Bozdağ ise, “Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından bir tanesi köy enstitüleridir. Bugünkü nesnel eğitim kriterleri ele alındığında, gelişmiş ülkelerdeki eğitim sisteminin köy enstitülerindeki eğitim sistemi olduğunu görebiliyoruz.  Bugün bizler köy enstitülerini yeniden canlandırabiliriz. Adı köy enstitüleri olmak zorunda değil, ad değil özdür önemli olan” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)