banner773

Buca’da “Sarı Şemsiye” günleri başlıyor

Sanatı kentin her yerine yaymayı hedefleyen Buca Belediyesi, Balkan Panorama Film Festivali’nin 6’ıncı buluşması için gün sayıyor.

YEREL 10.10.2020, 09:05
Buca’da “Sarı Şemsiye” günleri başlıyor

Sarı Şemsiye logosuyla 15 – 21 Ekim 2020 tarihleri arasında Balkan ve Türk Sineması’nın usta isimlerini Buca’da buluşturacak festivalin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Balkan ve Türk sinemasının usta isimlerinin yer alacağı festivalde 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası film gösterimi gerçekleşecek. Buca’nın sanatsal yatırımlarına hız katıldığını ifade eden Başkan Kılıç, “Sanat dolu kent için mücadele vereceğiz” dedi

Buca Belediyesi’nin himayesinde 15 – 21 Ekim 2020 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek 6. Balkan Panorama Film Festivali’ne (BPFF) geri sayım başladı.

Türk ve Balkan sinemasından 100’ün üzerinde filmin gösterileceği festivalin tanıtım toplantısı Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, BPFF Kurucusu ve Direktörü Sali Saliji Sallini ve BPFF Danışma Kurulu Üyesi Selahattin Yıldız katıldı.

YILDIZLAR GEÇİDİNDEN FESTİVALE ÖZEL VİDEOLAR
Toplantıda festivalin tanıtım toplantısına katılamayan usta isimlerin mesajları yayınlandı. Festivalin onur konuğu Rade Šerbedžija, bu yılki açılış filmi Güney Rüzgarı filminin oyuncuları Miloš Biković, Miodrag Radonjić ve yönetmeni Miloš Avramović, Danışma Kurulu Üyeleri Ediz Hun, Igor Galo ve festivalin Ulusal Uzun Metraj Jürisi Derviş Zaim’in videoları izletildi.

BUCA VE İZMİR BALKANLARIN SİNEMA MERKEZİ OLACAK
İki sevgilinin birbirine sarıldığı ve üzerlerinde sarı şemsiye olan yarışma ödülünün özelliğine ilişkin açıklama yapan Proje Koordinatörü Sali Saliji Sallini, “Neden sarı şemsiye? Çünkü İzmir’de 2 mevsim vardır; yaz ve sonbahar. Ya güneş çıkar ya yağmur yağar. Güneşin rengi sarı, sarı şemsiye bizi yağmurdan korur ve güneşi hatırlatır. Hem İzmir hem de Buca Belediyesi’nin renkleriyle bütünleşen bir sembol” dedi. Sallini ayrıca, “Nazar değmezse birkaç yıl sonra Buca ve İzmir Balkanların sinema merkezi olacaktır” ifadelerini kullandı.

SANAT DOLU KENT İÇİN MÜCADELE VERECEĞİZ
Toplantıda konuşan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, Buca’yı kültür ve sanat anlamında öncü bir kent yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Sanat, yaşanan acıların, mutlulukların dışavurumudur. Balkan coğrafyası acılarla yoğrulmuş ancak mutlulukların yaşandığı bir coğrafya... Bu coğrafyadan dünya çapında sanatçılar çıkması çok doğal. Bu festivalle de kültürlerin karşılıklı birbiriyle tanışmasını, Balkanlar’daki vatandaşlarımızın kültürünün İzmir’de vatandaşlarımız tarafından sinemayla tanınmasını arzuluyoruz. Biz göreve geldiğimiz günden beri sanatın kent için olmazsa olmaz olduğuna inandık. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız kalmış bir milletin can damarlarından biri kopmuş demektir’ sözüyle kurulmuş bir devletten bahsediyoruz. Böylesi bir devlette de sanatın çok daha iyi yerlerde olması gerektiğini düşünüyoruz. Yılda 1 defa 1 festival değil de, bu etkinlikleri çoğaltarak gelecek nesillerin sanata doyabileceği bir kent haline geleceğimizi umut ediyoruz. Sanat dolu kent haline gelmek için mücadele vereceğiz” şeklinde konuştu.

ÖNCELİK BUCA GÖSTERİ SANATLARI MERKEZİ
Buca’da sanat altyapısını oluşturmak için çalışmaların devam edeceğini ifade eden Başkan Kılıç, “Buca’da kültür ve sanatın yoğun olduğu bir kent hayal ettiğimizi hep söylüyoruz. Bunun için biraz da fiziki mekanlar önemli. Bizim için belki en önemli unsur vatandaşın sanata ulaşabilmesi. Sokakta da sanat yapılır ama biraz mekanı geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikli olarak inşaatı devam eden Buca Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi’ni bitireceğiz. Daha sonra da Buca için bir kültür merkezi projemiz var. Sinema biraz daha özel sektörün üzerinde bir noktaya gelmiş durumda. Özel sektörü de bu noktada Bucamıza çekmeye çalışacağız. Amacımız önce fiziksel imkanları sağlamak. Bunu sağlarken de bu tür sanatsal çalışmaları da yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK GÖSTERİMLER
Festival, bir hafta boyunca Tarık Akan Gençlik Merkezi ve Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde(BBKSM) sinemaseverleri bir araya getirecek. Festival kapsamında, 14 Balkan ülkesinden 95 yabancı uzun metraj film, 453 yabancı kısa metraj film, 21 yerli uzun metraj ve 122 yerli kısa metraj filmin başvuruda bulunduğu yarışma için toplamda 691 filmin başvurusu alındı. Uzun süreli değerlendirmelerin sonunda uluslararası kısa ve uzun metraj, ulusal kısa ve uzun metraj olmak üzere 4 kategoride toplam 20 filim yarışacak. Yarışmaya katılacak yabancı filmlerin tümü Türkiye’de, yerli filmlerin tümü ise İzmir’de ilk defa gösterilecek.

BALKAN VE TÜRK SİNEMASININ EFSANELERİ ONUR KONUĞU
Yarışma kapsamında Balkanların Hollywood’a armağan ettiği en tanınmış ve en başarılı oyunculardan birisi olan Rade Šerbedžija ve Türk Sineması’nın 1974’ten beri unutulmaz yüzü olan Müjde Ar, Buca’da seyirciyle buluşacak. Festivalde Müjde Ar’ın unutulmaz filmlerinden Arabesk ve Šerbedžija’nın Yağmurdan Önce beyazperdede izleyicilerle buluşacak. Bu sene koronavirüs (Covid-19) tedbirleri nedeniyle festivalin 200’ün üzerindeki yerli ve yabancı konuk sayısı 50’ye düşürülerek sinema salonlarında üst düzey tedbirler alındı.

İŞTE 4 DALDA YARIŞACAK FİLMLER
6. Balkan Panorama Film Festivali’nde 4 dalda yarışacak filimler ise şu şekilde;

Sarı Şemsiye - Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması

AYDEDE (2018)

Yön. Abdurrahman Öner

KAPAN (2019)

Yön. Seyid Çolak

KIZIM GİBİ KOKUYORSUN (2019)

Yön. Olgun Özdemir

LOCMAN (2018)

Yön. Şükrü Alaçam

SOLUK (2019)

Yön. Özkan Yılmaz

Sarı Şemsiye - Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması

MAHALLENİN BAZI KEDİLERİ (2019)

Yön. Emre Sefer

ŞEKER GIDA (2020)

Yön. Ferman Narin

NEMLİ KAĞIT (2019)

Yön. Muhammet Emin Altunkaynak

RONALDO (2020)

Yön. Raşit Algül

YAĞMUR OLUP ŞEHRE DÜŞÜYORUM (2019)

Yön. Kasım Ördek

Sarı Şemsiye - Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

AKSİYON (2020)

Yön. Radoslav Iliev

Bulgaristan

AYVAR (2019)

Yön. Ana Maria Rossi

Sırbistan

GÖĞÜSLER (2020)

Yön. Marija Perović

Karadağ

HERKES HERKESE KARŞI (2019)

Yön. Andrej Košak

Slovenya

UZUN HİKAYELER (2019)

Dir. Attila Szász

Macaristan

Sarı Şemsiye - Uluslararası Kısa Metraj Film Yarışması

BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİDİYOR (2018)

Yön. Arsen Oremović

Hırvatistan

GÖKKUŞAĞI (2020)

Yön. Aleksandar Vujović

Karadağ

ŞERBET (2019)

Yön. Nikola Stojanović

Sırbistan

SALYANGOZLAR (2019)

Yön. Albena Puneva

Bulgaristan

VERA (2019)

Yön. Verica Nadeska Trajkova

Kuzey Makedonya

Yorumlar (0)