BOLCA DUA BOLCA DİLEK

Baharın gelişini simgeleyen ve her yıl mayıs ayında çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez, Sarıyerlileri Bolca Nine’ de bir araya getirdi. Geziye katılan Sarıyerliler dua edip lokmalarını dağıttı.

YEREL 05.05.2019, 11:18
BOLCA DUA BOLCA DİLEK

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Mutlu Köyü’nde, insanların adak ve dilek ziyaretlerine açık olan Bolca Nine Türbesi bu yıl da yüzlerce Sarıyerliyi ağırladı.  Sarıyer Merkez’den hareket eden Sarıyer Belediyesi’ne ait 28 otobüs, 2,5 saatlik bir yolculuğun sonunda Babaeski’deki Bolca Nine Korusu’na geldi.
Türbe ziyaretinde dua edip, lokma dağıtan vatandaşlar, Mutlu Köyü’nde gerçekleşen kutlamalara da katıldı. Sarıyerliler, günün yorgunluğunu mesire alanında yapılan piknikle attı. Ziyaretini tamamlayan vatandaşlar, Edirne’nin tarihi yapılarını ve çarşılarını da gezdikten sonra Sarıyer’e döndü.

EDİTÖRE NOT:

Bolca Nine’nin öyküsü; Rivayetlere göre 15. yüzyıl içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne’ye giderken Bolca Nine’nin yaşadığı bu yerde askerleriyle birlikte konaklamış. Bu konaklama esnasında Bolca Nine, küçük yemek kazanından onlarca askeri doyurmayı başarmış. Bu durum askerleri hayrete düşürmüş. Askerler yemeğin yetmeyeceğini söyleyince nine; “Yeyin evlatlarım bolca bolca yeyin” demiş ve yemek hepsine yetmiş hatta artmış. Bu hikmetli olay padişaha anlatılınca Fatih Sultan Mehmet yaşlı ninenin elini öpmüş ve demiş ki “Bundan sonra senin adın Bolca Nine olsun” O zamandan beri yaşlı kadının adı Bolca Nine olarak kalmış.

Yorumlar (0)