Başkan Seçer: “Yatırımcı bir belediye hüviyetindeyiz”

Başkan Seçer, Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda, Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlanan ve devam eden projelerinin detaylı bir şekilde sunumunu yaptı.

YEREL 01.12.2021, 08:32
Başkan Seçer: “Yatırımcı bir belediye hüviyetindeyiz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcı bir belediye haline dönüştüğünü, 30 Büyükşehir Belediyesi içerisinde şu anda 5’inci sırada yer aldığını kaydeden Seçer, “2021 yılında toplamda 30 Büyükşehir Belediyesi içerisinde yatırımlarımızın gelire ve gidere oranı üzerinden yaptığımız değerlendirmede İstanbul Büyükşehir ile Mersin Büyükşehir 5’inciliği paylaşıyor. Yani yatırımlarımız 30 Büyükşehir içerisinde öyle iyi oranlara geldi ki şu anda bizim durumumuz yatırımcı bir belediye hüviyetinde. Mersin Büyükşehir Belediyesi 30 Büyükşehir içerisinde şu anda 5’inci sırada” dedi.

Performans programında yer alan faaliyetlerin bütçeye oranının bu yıl % 79 düzeyinde bulunduğunu, bunun gelecek yıl % 82’ye çıkmasının öngörüldüğünü belirten Başkan Seçer, “Bu şu demektir; bir anlamda uçağın burnu havaya doğru gidiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısının 3. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Seçer, yatırımcı bir belediye haline dönüştüklerini ve 30 Büyükşehir Belediyesi arasında 5’inci sırada yer aldıklarını söyledi. Performans programında yer alan faaliyetlerin bütçeye oranının % 79’dan % 82’ye ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Seçer, “Bu şu demektir; bir anlamda uçağın burnu havaya doğru gidiyor” dedi.

“Bu yıl içerisinde 148 projenin parasal gerçekleşme oranı oldukça yüksek”

Meclis’te, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlanan ve devam eden projelerinin detaylı bir şekilde yer aldığı video izletildi. Sunumun ardından konuşan Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım programını ve 1 Kasım 2021 proje durumlarının bir değerlendirmesini yaparak, şunları söyledi:

“2019 yılı toplam 130 projenin fiziki gerçekleşme oranı 45. İlk yılımız, seçim yılı. Parasal gerçekleşme 54. Yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı % 17. 2020 yılında toplam 150 projemiz var. Fiziki gerçekleşme % 45’ten % 96’ya yükseliyor. Parasal gerçekleşme de % 92 civarında bir orana erişiyor. % 54’ten % 92. Yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı % 17’den % 22’ye yükseliyor. Bu yıl içerisinde, Ekim sonu ya da Kasım başı itibariyle 148 projenin, orada biten proje sayısı az gibi gelebilir ama şimdi göreceksiniz, parasal gerçekleşme oranı oldukça yüksek. Burada küçük projelerin ve büyük projelerin ayrımını yapmak lazım. Yani süregelen projeler var. Sayısal anlamda az kalmış olabilir de küçük küçük çok sayıda proje var. Onlar parasal etkisi daha düşük projeler. Bu ayrımı yapmanızı istiyorum. Fiziki gerçekleşme % 55. Yıl sonuna kadar tabi ki bu yükselecek ama o projelerin tamamlanması gelecek yıla kalacak. Parasal gerçekleşme % 80. Yani ayırdığımız ödeneği kullanıyoruz. Aslında geriden gelme bir durum yok ya da geri kalma gibi bir durum yok. Belirli bir proje, diyelim ki 100 milyonluk proje, ödenek ayırmışsınız 60 milyon. Bu yıl için onu tamamlamışsınız. 40 milyonu zaten daha önceden öngörmüşsünüz.  Diğer yıla kalacak. Yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı da bir önceki yıla göre % 22’den % 31 civarına çıkıyor.”

“Yatırımcı bir belediye hüviyetindeyiz”

Yatırımcı bir belediye haline dönüştükleri vurgusunu yapan Başkan Seçer, 30 Büyükşehir Belediyesi içerisinde şu anda 5’inci sırada yer aldıklarını kaydetti. Seçer, “Yeni yıl için öngördüğümüz proje sayımız 162 ve yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı, yaptığımız bütçede % 41’e eriştirmeyi öngörmüşüz, planlamışız. Performans programında yer alan faaliyetlerin maliyetinin bütçeye oranı 2020 yılı içerisinde % 72. Bu yıl bu oranın % 79’a, gelecek yıl da % 82’ye çıkması öngörülüyor. Bu şu demektir; bir anlamda uçağın burnu havaya doğru gidiyor. Yatırımlar bunun parasal karşılıkları, gider bütçemizdeki artış. Artık yatırımcı bir belediye haline dönüşüyoruz. 2021 yılında toplamda 30 Büyükşehir Belediyesi içerisinde yatırımlarımızın gelire ve gidere oranı üzerinden yaptığımız değerlendirmede İstanbul Büyükşehir ile Mersin Büyükşehir 5’inciliği paylaşıyor. Aslında oranlar aynı. 5., 6. sıraları paylaşıyor. Yani yatırımlarımız 30 Büyükşehir içerisinde öyle iyi oranlara geldi ki şu anda bizim durumumuz yatırımcı bir belediye hüviyetinde. Mersin Büyükşehir Belediyesi 30 Büyükşehir içerisinde şu anda 5’inci sırada. Bunu söyleyebilirim” dedi.

“% 100 bir gerçekleşme oranını tutturacağımızı şimdiden söyleyebilirim”

2019, 2020 yıl sonu ve 2021 yılı öngörülen bütçe gerçekleşme oranlarının bir mukayesesini yapan Başkan Seçer; “Bizim 2019’da gider bütçemiz 2 milyar 255 milyon liraydı. Bu bütçenin gerçekleşme miktarı 1 milyar 489 milyon lirada kaldı. Gider bütçesi % 66 civarında bir gerçekleşme oranına sahip oldu. 2020 yılında bütçemiz aynı kaldı 1 milyon eksiyle; 2 milyar 254 milyon. Bildiğiniz gibi 2019 bütçesini biz yapmadık. 2020 yılı daha gerçekçi bir bütçe oldu. Burada giderlerimizin gerçekleşme toplamı parasal olarak 1 milyar 619 milyon liraya ulaştı ve oran da % 71.83’e evrildi. 2019-2020 yılı arasındaki gerçekleşme oranındaki artış % 8.73 seviyelerinde oldu. Gelelim bu yıla; Ekim sonu itibariyle bizim bildiğiniz gibi geçen öngördüğümüz gider bütçesi 2 milyar 695 milyon liraydı. 1 Ekim tarihine kadar 2 milyar 55 milyon liralık kısmı gerçekleşmiş oldu. Bu da %76.27’lik bir orana tekabül ediyor. Ancak yıl sonuna kadar biz 2 milyar 670 milyon parasal değer olarak rakamlara erişeceğimizi öngörüyoruz. Zaten toplam bütçemiz 2 milyar 695 milyon liraydı. Yani % 100 bir gerçekleşme oranını tutturacağımızı şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

Başkan Seçer, faaliyet ve yatırım programlarını ayrıntılı bir biçimde Meclis üyeleriyle paylaşarak, 2020-2021 yılı yatırımlarının gerçekleşmesindeki artışın % 27’lere ulaştığını, toplam giderlerin 3 milyar 660 milyon lira olduğunu söyledi. Seçer, bütçenin tek tek kalemleri ve daire başkanlıklarının bütçeleri hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.

Yorumlar (0)